Sağlık

Bebeklerde kafatası şekil bozukluğuna dikkat!

Doç. Dr. Semra Işık, bebeklerde kafatası şekil bozukluğunun, kafatası gelişimini ve birtakım hastalarda ise bellek gelişimini ehemmiyetli seviyede etkilediğini belirterek, “Bu bizim bildiğimiz yastıkta her daim bire bir tarafa yatmakla oluşan deformasyondan değişik ve otama edilmez

Bebeklerde kafatası şekil bozukluğuna dikkat!
15-10-2021 10:24

Yeni doğan bebeklerde yahut geçmiş aylarda belirlenebilen kafasındaki kıkırdakların, olması müstelzim vakitten er kapanmasıyla oluşan kafatası şekil bozuklukları (kraniosinostoz) beynin büyümesini engelleyerek hareket sorunlarına ve işlev kayıplarına defa açabiliyor.

Bu tablonun er devirde ayırt edilerek muktezi müdahalelerin yapılması, icap ettiğini kail Doç. Dr. Semra Işık, geçmiş 3 taban derece ayrıca birtakım hastalarda ise 4 taban derece mestur cerrahi müdahale yapılabildiğini tabir etti.

“Kapanan ilave mucibince kafatası şekil değişikliğine uğruyor”

Hastalık üzerine bilgelik verici İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Semra Işık, “Kraniosinostoz dediğimiz maraz gerçekte beyindeki kemiklerin arasındaki eklemlerin er kapanması problemi. Kapanan ilave mucibince kafatası şekil değişikliğine uğruyor. Ama bu bizim bildiğimiz yastıkta her daim ayrımsız tarafa yatmakla oluşan deformasyondan farklı. Kraniosinostoz cerrahisi gerçekte ince ağır müşterek cerrahidir. Küçük bebeklerle uğraşıyoruz ve bu ameliyatlar derin iş süreci gerektirebilecek şişman ameliyatlar. Kapalı ameliyatlar bundan dolayı bizim düşüncesince önemli” halinde konuştu.

“Zeka geriliğinden müşahede sema kayıplarına varabilecek neticeler doğurabilir”

Hastalığın otama edilmezse aşırı ağır neticeler doğuracağını kail Işık, “3 ay öncesinde belirleme edebildiğimiz ve 3 taban derece yakalayabildiğimiz bu 2 bebeğimizdeki derece trigonosefali şu demek oluyor ki öndeki sütürünün kapanmasıyla alında üçlü müşterek kafatası şekil bozukluğu gelişmişti. Öncesinde yakalayabildiğimiz düşüncesince mestur cerrahi müdahale şansımız oldu. 3 ay en geç 4 taban derece birtakım çeşitlerinde bu ameliyatı uygulayıp oradaki mestur bulunan kemiği açıp çıkartıyoruz. Sonrasında kask yardımıyla bu evlatların kafatasını tığ haricen şekillendiriyoruz. Kraniosinostoz otama edilmezse yalnızca deformasyonel şu demek oluyor ki kozmetik müşterek maraz değil. Zeka geriliğinden, görme, sema kayıplarına varabilecek neticeler doğurabilir. Her hastada olanaksız lakin olma ihtimali bulunduğu düşüncesince tığ bu hastaları tedavisiz artırmak istemiyoruz” dedi.

“2 devir derin bakımda kaldı”

Oğlu Ali Asaf'ın otama dönemini özetleyen Şehri Şahin ise, “İlk doğduğunda doğrusu kafa şekil bozukluğu vardı. Bizim bebek doktorumuz ayırt etti. Bizi bellek cerrahisine yönlendirdi. Biz de Semra hocayı bulduk dobra ki de bulmuşuz. Ameliyat evet mestur cerrahi müdahale şansını kaybetmemesi düşüncesince doğrudan olması gerekiyordu. Direkt geldik. 2 hafta sonraları ameliyatı oldu. Yani 3 aylıkken cerrahi müdahale oldu. 2 devir derin bakımda kaldı. Ameliyattan ilkin kusması da vardı lakin henüz sonraları geçti. Yoğun bakımdan çıktıktan sonraları tez toparladı” sanarak konuştu.

“Şimdi kask sürecimiz bitmeme ediyor”

Kızının esenlik durumunun epey bir dobra bulunduğunu tamlayan Hatice Özçelik ise, “Mercan doğduğunda doğrusu derin bakımda kalmıştı. Oradaki etibba bizlere bunun bilgisini vermişti. Oradan taburcu olduktan sonraları bizde aracısız bellek cerrahisine gittik. Semra Hanım'ı bulduk. Ameliyat olması icap ettiğini söyledi. 1 hafta içinde doğrudan cerrahi müdahale oldu. 1 devir derin bakımda kaldı. Ertesi devir taburcu evet devrisi devir de taburcu oldu. Şimdi kask sürecimiz bitmeme ediyor” ifadelerini kullandı.

Sümeyye İnal - Alper Suat Tutaşı
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?