Sağlık

Bebeklerde bağırsak felcine dikkat: 'Bebeğim ölüyor zannettim'

Çocuklarda doğumsal huzursuzluklar ortada toprak düzlük bağırsak felci namına bildik “hirschsprung”un bir aşırı devir alma ile karıştırıldığını özetleyen uzmanlar uyarıyor. Bağırsak felci dolayısıyla çetin eyyam geçirdiklerini özetleyen anne Çiler Doğan, “Kabızlı

Bebeklerde bağırsak felcine dikkat: 'Bebeğim ölüyor zannettim'
24-01-2023 10:07

Çocuklarda doğumsal şikayetler ortada toprak alan, bağırsağın asap sistemini ait “Hirschsprung” kısaca “bağırsak felci” bebeğin dünyaya gözlerini açmış olduğu andan itibaren rahim şişliği, iri abdest yapamama kabilinden şikayetlerle kendini gösteriyor. Uzmanlar iri abdest yapılamaması durumunun aileler kabilinden eğreti ve uful şekilde düşünüldüğünü fakat bağırsak felcine dirlik dikkat edilmesi gerektiği noktasında uyarıyor. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Süleyman Çelebi de 11 maaş bebeklerinin evvela mahvetme bulunduğunu düşünen arkası sıra türlü hastanelere götürdüklerini tabir fail dü ailenin bebeklerine muteber tedaviyi anlattı. Doç. Dr. Çelebi, hastalığa dirlik ailelere ehemmiyetli uyarılarda bulundu.

“Ölüme derece götürebilen müşterek sorunla dirlik karşıya kalabilirler”

Hastalığın kabızlıkla karıştırıldığı düşüncesince kimisi devir tedavisinde iri gecikmeler yaşandığına dikkat çekici ve ailelere uyarılarda mevcut Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Süleyman Çelebi, “Kabızlık şikayetleri çoğu kez dünkü doğandan itibaren adım atar kısaca anne sütü aldığında da vardır, ek gıdaya geçtiğinde de vardır. Fakat bunlar çoğu kez tedaviye mukavim mahvetme olabilmekte ve nesil büyüdükçe, bağırsak uzunluğu arttıkça ve hâlâ aşırı beslenmeye başladıkça bu çeşit çocuklarda uful azalacağına hâlâ da şiddetlenebiliyor. Tedavi ile azda olsa salah sağlanır fakat tek devir mükemmel müşterek salah görülmez. Bu hastalığın namına hirschsprung deniliyor, çoğu kez bu uful ile müdahil müşterek hastalık. 4 bin 500 doğumda müşterek görüldüğü düşüncesince uful hastalarının arasından bu çeşit hastaları çıkartıp döşemek ağır oluyor. Hastaları lazım otama verilmezse giderek ölüme derece götürebilen müşterek sorunla dirlik karşıya kalabilirler. Sinir hücresi olan, idman talip bağırsağın uğrunda bariyer oluşum fail asap hücresi sıfır bağırsağı çıkarttıktan sonraları bundan hakeza bu hastaların uful sorunları da kalkmış oluyor. Çocuk doğduktan sonraları şikayetinin başlamış olması aşırı ehemmiyetli zira çoğu kez kılıç anne sütünde sert uful görmeyiz. Eğer nesil doğduktan sonraları müşterek numara haset tuvaletini yapmıyorsa, yapması gecikmişse, iri abdest yapmama periyotlarında karnı şişiyor ve yeşil safralı gaseyan varsa o devir bunun alışılagelen başlamış bulunan müşterek uful olmadığını bağırsakta asap hücresi yokluğu rahatsızlığı olabileceğini akılda avlamak bu yönden hastaları öteki uful hastalarından açmak gerekiyor. Aslında hirschsprung da ölçün müşterek maraz değildir, bağırsak felcinin uzunluğuna uyarınca de belirti değişir. Bu hastamız büyüdükçe, hâlâ müşterek tomar besin tükettikçe çalışmayan bağırsak hâlâ müşterek tomar belirti vermeye başlıyor. Ameliyattan evvela de bundan hakeza özlük dışkısını yapamayacak derece zorlandığı düşüncesince 'Anne az hâlâ öleceğini hissettim' dedi fakat ameliyattan sonraları şu an rastgele obje yolunda. Beyni, siniri bulunan bağırsak alışılagelen makata küşade oldu. Takipte kalmaları gerekiyor. Bu çeşit ameliyatları ne derece er yapmış olursanız bağırsak sistemlerine adaptasyonu o derece güzel olmaktadır “şeklinde konuştu.

“Çok başağrısı yaşadım bundan hakeza ölüyor zannettim"

Doğum sonrası bebeğinin rahatsızlığı dolayısıyla aşırı ağır eyyam geçirdiklerini özetleyen anne Çiler Doğan, “Çocuğumun rahatsızlığı doğumla başladı. Ben normalde 10 günden sonrasının kabızlıkta sıkkın bulunduğunu bilmiyordum. Baktım nesil fenalaşıyor, kusmaya başladı, bundan sonraları ego huzursuz oldum. Bildiğimiz müşterek mutluluk hastanesine gittim. Röntgen düşüncesince termin almaya gittik, 6 ay sonrasına verdi, ego aşırı sinirlendim. Başka müşterek hastaneye geldik, hirschsprung niteleyerek müşterek maraz varmış. Anüs ameliyatı yapıldı, şu an yapıyor, yalnızca ağrımız, acımız mevcut o da alışılagelen bundan hakeza düzeldi kabilinden hissediyorum. Çok başağrısı yaşadım bundan hakeza ölüyor zannettim, yeşil yeşil kusmaya başladı. Düşünün, çocuğun bağırsakları taş gibi, nesil kilogram da almıyor, gelişmiyordu akıbet 1 haftada nesil tek obje yiyip, içmiyordu. Ameliyattan müşterek çağ evvela nesil elimizde gitti bundan hakeza o derece sıktı ki kendisini yüzü, gözü gitti müşterek obje olmaktadır dedim. Ben uful dedim, ilaçla makbul sanıyordum evvel kez duydum hakeza müşterek rahatsızlığı ve aşırı şaşırdım. Hatta doktoruma dedim ne emraz varmış, bilmiyordum. Bizim hocamız baktı anladı, madun yandan fakat öteki hocalar anlamadı. Devlet, hususi derken 5
hastaneye gittim bura benim altıncı hastanem bundan hakeza sıkıldım" dedi.

“Karnı alan oldu, çıkkın olanını alışılagelen zannediyordum"

İlk bebeği Alper'i kucağına aldıktan sonraları kusma, uful ve rahim şişliği kabilinden nedenlerle doktora gittiğini tamlayan anne Ayşegül Akçay, “Doğduğunda dışkısını yapamadığı düşüncesince hirschsprung rahatsızlığı kabil denmişti. Biz ikrar etmedik, akrabalarım büyüyünce, az buçuk hareketlenince geçer, anne sütü hâlâ on paralık almadı, alınca makbul dediler. 3-4 taban derece aşırı müşterek tomar kusması oluyordu, karnı aşırı çıkkın oluyordu, gazını çıkaramıyordu, daim karnı gurulduyordu. Şu an onların on paralık bir tanesi namevcut karnı alan oldu, ego bundan hakeza normali buymuş erişmek ki dedim. Ben çıkkın olanını alışılagelen zannediyordum. Konduramadım, olmamıştır parasız değildir biçiminde evvel çocuğum olması sayesinde otama gecikti. Anında hekim ne diyorsa, tavsiyesi her neyse komşuyu, şurası bunu dinlemeden onun çocuğunda da vardı, komşumda da vardı, 6'ıncı ayda geçti onu beklemeden elden tedaviye gitmelerini öneriyorum. Hem benim hem nesil düşüncesince zordu, dışkısını yaparken o derece zorlanıyordu ki içiş kıyılıyordu, kıyamıyordum” biçiminde konuştu.

Hasibe Karadağ - Emre Baba

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?