Sağlık

Bebek özlemi çekici çiftlere 'kemik iliği' düş olacak

Prof. Dr. Recai Pabuçcu, "Kemik iliğinden hazırlanmakta olan kök hücrelerin yumurtalıklara verilmesiyle elde edilmiş hücrelerle hem gebelikler cins olacak aynı zamanda avrat yaşlanması azalıp ötelenecek." dedi.

Bebek özlemi çekici çiftlere 'kemik iliği' düş olacak
20-11-2021 11:36
Ankara

Doğal yollarla bebek sahibi olamayan, başta yaşı doğacak çiftler düşüncesince şu an deneyim etabında mevcut ve müspet neticeler elde edilmiş kemik iliği çalışmalarının andıran sürede tüp bebek uygulamalarında ekol açacağı, yaş dönümü zamanına andıran hastalara caba bu yöntemin uygulanabileceği bildirildi.

Konuyla ait AA muhabirine açıklamalarda mevcut Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, tüp bebek tedavilerinde "kök hücre" uygulamalarının gelişigüzel güzeşte çağ geliştiğini, bu alandaki çalışmaların baş döndürücü aceleci ilerlediğini vurguladı.

Prof. Dr. Pabuçcu, tüp bebek tedavilerinde batın kordonundan tahsil edilen barbar dem hücrelerinin husye içine verilmesi ile husye hücrelerinin geliştirilebildiğini, başkaca amniyon sıvısındaki hücreler ve yağ dokularından tenasül yapılabildiğini anlattı.

"Kemik iliği" yardımıyla yaş dönümü dönemindeki hastalarda hamilelik elde edildi

Bu çalışmaların derinlemesine müddet "deneysel" etapta kaldığını ama sonuç 3-4 yılda ehemmiyetli seviyede gayret kazanarak, elde edilmiş sonuçların yayımlandığını vurgulayan Pabuçcu, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"En sonuç ABD'de meydana getirilen çalışmalarda kemik iliğinden tahsil edilen hücreler mebiz damarına verildi. Bunlarla yaş dönümü bulunan 20 hastanın 3'ü kendinden 3'ü de tüp bebekle iki canlı kaldı. Bu baş döndürücü dobra ortak gözlem, inşallah bu icraat bitmeme edecek. Ayrıca şu anda ayrışık devletlerde 42 parasız emek vermek grubuna alındı, neticeleri geçenlerde açıklanacak.

Şunu baş döndürücü kesin söyleyebilirim, bu icraat anca on senelerce sürmeyecek. Menopoza tahavvül etmek neredeyse bulunan hanımlar yahut husye sayısının azalmasının göstergesi FSH hormonu baş döndürücü yükselmiş, mebiz rezervini anlatım fail AMH değerleri baş döndürücü sakıt bulunan hastalar düşüncesince endamsız ortak müddet zarfında kemik iliğinden tahsil edilen neticeler beniz gülünç olacak. Gerek kemik iliği gerekse gayrı kök hücrelerle baş döndürücü andıran ortak sürede dobra neticeler alınacak."

"Kemik iliğinden hazırlanmakta bulunan kök hücrelerin yumurtalıklara verilmesiyle elde edilmiş hücrelerle hem gebelikler belkili olacak aynı sürede avrat yaşlanması azalıp ötelenecek." diyen Pabuçcu, şu an Türkiye'de tüp bebek tedavi yönteminde devir kurnaz PRP uygulamalarının yapıldığını ama bu çalışmaların baş döndürücü toy bulunduğunu belirtti.

Pabuçcu, kök hücre uygulamalarının, Türkiye ve dünyada bebek sahibi kazanmak talip çiftler açısında ekol anahtar gelişimleri birlikte getireceğine ayraç etti.

"Tüp bebek tedavilerinde DNA hasarına da behemehâl bakılmalı"

Prof. Dr. Recai Pabuçcu, tüp bebek yöntemlerinin, kök hücre uygulamalarının arsıulusal katılımla Antalya'da planlı 8. Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Derneği Kongresi'nde ayrıntılı ele alındığını vurgulayarak, şu detayları paylaştı:

"Bizler tüp bebek tedavilerinde spermleri incelerken sayısı ve hareketine bakıyorduk ama sonuç kongremizde meni DNA hasarının üstünde baş döndürücü duruldu. Ortak kanımız, tedavilerde behemehâl meni DNA hasarına da bakılması. Çünkü buna bakılmadığında gözden kaçabilen baş döndürücü madde oluyor. O nedenle bu uygulamanın gelişigüzel çift düşüncesince rutin kendisine yapılması gerekiyor. Ayrıca sonuç çağda camit embriyoların elan dobra neticeler verebileceğine bağlı kanılar oluştu.

Bir de elan evvel düşüğü olan, dobra oğulcuk vermemize karşın hamilelik yapamayan yahut gelişigüzel nesne alışılagelen ilerlerken hamilelik sıfır şahısda 'T halinde rahim' olması yerinde cerrahi müdahale gündeme geliyordu. Tıpta şu an bu mevzuda kimi toy kriterler konuldu, behemehâl örek kalınlığı neredeyse unsurlara da bakılması gerekiyor. Yani gelişigüzel 'T' halinde rahimi cerrahi müdahale etmemeliyiz görüşünde birleştik. Bu da kongrenin ehemmiyetli çıktılarından biri oldu."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?