Ekonomi

'BDDK Beşinci Stratejik Planı' açıklandı

BDDK Başkanı Akben, "Bu dönem, yatırımları, istihdamı, ihracatı ve döviz getirilerini arttıran, ithalatı ise yıpratıcı dişi bölgelerde kullanılmasına müteveccih seçmeli cesaret uygulamalarının öne plana çıkacağı birlikte fasıl olacak." ifadelerini kullandı.

'BDDK Beşinci Stratejik Planı' açıklandı
31-12-2021 16:29
İstanbul

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Beşinci Stratejik Planı (2022-2024)", BDDK'nin umumi ağ sitesinde yayımlandı.

Buna göre, Bankacılık Kanunu ile BDDK'ye mevdu mevcut görevler ve sorumlulukların çalışan ortak halde gerçekleştirilmesine müteveccih nazik nitelikteki adımların belirlenmesi ve gerçekleştirilmesi neredeyse hazırlanmakta bulunan "BDDK Beşinci Stratejik Planı"nda; düzenleme, teftiş ve yürütüm faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması, nakdî piyasalarda itimat ve istikrarın sürdürülmesine bağlı politikalar uygulanması, kurumsal binanın güçlendirilmesi ve nakdî verim ve hizmetlerden yararlananlara müteveccih uygulamaların güçlendirilmesi anne amaçları altında 11 ast erek ve 35 takip belirlendi.

Kurumun gelecekteki faaliyetlerinin umumi iktisadi yöntem ve öteki ilişik kurumların faaliyetleri ile düzgün olması iletmek üzere, Stratejik Plan’da arazi düzlük amaç, erek ve stratejiler 2019- 2023 yıllarını havi 11'inci Kalkınma Planı ve 2022-2024 yıllarını havi Orta Vadeli Program’a mevzun halde oluşturuldu.

Dördüncü Stratejik Plan dönemi

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'ın mesajı Beşinci Stratejik Plan'ın antre kısmında arazi aldı. Akben, Beşinci Stratejik Planı'nı, BDDK'nin kombinezon ve teftiş faaliyetlerindeki amaç, erek ve stratejilerini ortaya koyan ortak sefer haritası adına hazırlandığını belirtti.

Dördüncü Stratejik Plan (2019-2021) zamanında meydana getirilen düzenleme, teftiş ve yürütüm faaliyetlerinin, bahis konusu planda arazi düzlük erek ve hedefler çerçevesinde gerçekleştirildiğinin altını çizen Akben, bu kapsamda gurur içi iş tanımları ve iş atak planlarının oluşturulduğunu, kol oranı ehemmiyet bildirme fail bankaların teftiş sıklığı ve kapsamının artırıldığını, iştirak mal kuruluşları düşüncesince faizsiz mal kurumsal yönetişim sisteminin bünye edildiğini anlatım etti.

Akben, tasar zamanında bankalarda riziko bazlı teftiş süreçlerinin etkinliğinin geliştirildiğini, kamuoyuyla paylaşılan verilerin kaplam ve sıklığının arttırıldığını bildirdi.

Aynı tasar zamanında sayısal bankacılığa geçişe müteveccih altyapıların oluşturulduğunu aktaran Akben, nakdî sektördeki sistemik risklerin izlenmesi ve arama edilmesine müteveccih mukteza kombinezon ve teftiş enfrastrüktür çalışmalarının yapıldığını anlatım etti.

"Uygulama rehberleri ve talimatlarımız, itibar piyasasının elan çalışan çalışmasına ulama sunacak"

Mehmet Ali Akben, 2022-2024 sürecini havi Stratejik Plan'da, ilkin dünyada ve Türkiye'de gerçekleşmekte bulunan sayısal dönüşüme koşut adına sayısal (şubesiz) bankacılığa ve servis modeli bankacılığına bağlı mevzuat altyapısının oluşturulması, nakdî inovasyonun isteklendirme edilmesi, nakdî kapsayıcılığın artırılması ve bankacılık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılmasının rüçhan hedefler adına ortaya çıktığını belirtti.

Benzer şekilde, yeşil mutabakatın toptan gündemin merkezine oturması ve imzalanan arsıulusal anlaşmalarla baş başa hava ve mekân irtibatlı risklerin topu topu evren ekonomilerinde ortak mecburi tahavvül çerçevesi biçimine gelmesi kapsamında ülkede mal piyasasının bu dönüşüme mevzun bir duruma gelmesinin doğacak zamanın esas hedeflerinden birisi olacağının altını çizen Akben, şöyleki bitmeme etti:

"Bu çerçevede, 2019-2021 sürecini içeren Dördüncü Stratejik Plan zamanında çalışmalarına başlamış olduğumuz mekân ve hava irtibatlı risklerin ölçülmesi ve sayısallaştırılması çalışmalarına acemi çağda küsurat ortak çabucak bitmeme edilecektir. Bu kapsamda önümüzdeki çağda hava ve mekân irtibatlı risklerin de birer nakdî riziko unsuru adına tanımlanması ve nakdî şirketlerin kombinezon çerçevesinde ve teftiş süreçlerinde bu unsurlara arazi verilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, Beşinci Stratejik Plan dönemi, tasarrufların ve öteki nakdî kaynakların yatırımları, istihdamı, ihracatı ve döviz getirilerini arttıran, ithalatı ise yıpratıcı doğurgan bölgelerde kullanılmasına müteveccih seçmeli itibar uygulamalarının öne plana çıkacağı ortak çevrim olacaktır. Kurumumuzun mevzuya bağlı hazırlamış bulunduğu dobra yürütüm rehberleri ve vermiş bulunduğu buyruklar önümüzdeki süreçte itibar piyasasının aşırı elan çalışan ortak halde çalışmasına ulama sunacaktır."

Yeni Stratejik Plan, öteki planlardaki erek ve amaçlarla uyumlu

BDDK Başkanı Akben, Stratejik Plan'da arazi düzlük amaç, erek ve stratejilerin, eskiden ciddi tasar dönemlerinde bulunduğu gibi, ekonomideki ilişik öteki fevk yöntem metinleri ile mevzun olacak halde belirlendiğini anlatım etti.

Bu çerçevede, Stratejik Plan'da arazi düzlük erek ve hedeflerin (2019-2023) sürecini havi 11'inci Kalkınma Planı, (2022-2024) sürecini havi Orta Vadeli Program, Ekonomi Reformları Eylem Planı ve Yeşil Mutabakat Eylem Planı'ndaki erek ve stratejilerle koşut adına hazırlandığının altını çizen Akben, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yeni Stratejik Plan döneminde, nakdî kuruluşlara müteveccih bilginin çalışan ve tehlikesiz kullanımına müteveccih altyapıların geliştirilmesi, kamuoyuna açıklayan verilerin kaplam ve sıklığının arttırılması, nakdî şirketlerin kombinezon altyapısının güçlendirilmesi, denetimde riziko odaklı göz açısı, iştirak bankacılığı ve faizsiz mal piyasasının geliştirilmesi, sistemik kırılganlıkların çözümleme edilmesine bağlı kapasitenin ve riziko yönetimi politikalarının etkinliğinin arttırılmasına müteveccih erek erek ve stratejiler gündemimizde olmaya bitmeme edecektir. Şeffaflık ve matematik verilebilirlik prensipleri çerçevesinde eskiden çağda meydana gelen faaliyetlere bağlı kamuoyunu ve ilişik öteki paydaşlarımızı ışıklandırmak ve kurumumuzun doğacak zamanına bağlı amaç, erek ve stratejilerini ortaya ayırmak maksadı ile hazırladığımız BDDK Beşinci Stratejik Planının (2022-2024) lazım halkoyu gerekse topu topu paydaşlarımız açısından yarayışlı ortak dimdik olmasını dilek ediyor, ülkemize dobra olmasını diliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?