Ekonomi

BDDK, bankalar düşüncesince yeşil finans yol haritasını belirledi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), "Yeşil Mutabakat Eylem Planı" kapsamında bankalar düşüncesince yeşil finans yol haritasını belirledi.

BDDK, bankalar düşüncesince yeşil finans yol haritasını belirledi
27-12-2021 14:53
İstanbul

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun, "Yeşil Mutabakat Eylem Planı" kapsamında hazırladığı "2022-2025 Sürdürülebilir Bankacılık Stratejik Planı" BDDK'nin umumi ağ sitesinde yayımlandı.

Buna göre, 16 Temmuz 2021 günlü Resmi Gazete'de piyasaya çıkan 2021/15 mahdut Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile duyurulan "Yeşil Mutabakat Eylem Planı"nın "3.2.5. Sürdürülebilir Bankacılığın Geliştirilebilmesine Yönelik Bir Yol Haritasının Belirlenmesi" eylemine değgin kendisine hazırlanmakta bulunan "Sürdürülebilir Bankacılık Stratejik Planı", Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 24 Aralık 2021 gün ve 9999 mahdut sonucu ile benimseme edildi.

Sürdürülebilir Bankacılık Stratejik Planı kapsamında şunlar amaçlanıyor:

"Paris İklim Anlaşması kapsamında ülkemizce maruz taahhütlerin ve duyuru edilen tasar ve politikaların can alıcı biçimde yaşama geçirilebilmesinde iklimle irtibatlı riziko ve fırsatları çalışan biçimde yönetebilen ve sürdürülebilir envestisman ve planlar düşüncesince lüzumlu finansmanı akıllıca şartlarda sağlayabilen birlikte finans piyasasının bünye edilmesine, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve 55'e Uyum Paketi layıkıyla sınırda karbon düzenlemesi mekanizmasının akçasal yükümlülükler doğurmaya başlamış olacağı ve memleketimiz kazançlı ve akçasal sistemi düşüncesince ehemmiyetli birlikte intikal zamanı bulunan 2026 yılından evvela bankacılık sektörümüzün lüzumlu adaptasyonu sağlamasına, ilkin bankacılık piyasası edinmek az daha akçasal sistemin derece derece hâlâ aşkın maruz kalmaya başladığı ülke değişikliğine değgin fiziki riskler ile ceninisakıt karbon ekonomisine geçişe değgin intikal risklerinin ölçülmesi, çözümleme edilmesi ve yönetilmesine müteveccih aksiyonlara arsa mevdu olup 'sürdürülebilirlik' başlığı altında global envestisman stratejilerinde arsa meydan çevresel, toplumsal ve yönetişimsel ölçütlerin bankacılık sektörümüz çeşidinden hâlâ aşkın dikkate katılması ve bu sayede gayrimenkul dışı yeşil finans piyasalarından hâlâ aşkın faydalanılması amaçlanmaktadır."

"2022-2025 Sürdürülebilir Bankacılık Stratejik Planı" metnine file:///C:/Users/aa/Downloads/kurumHakkinda_0005_0028.pdf bağlanak adresinden ulaşılabiliyor.

"Karbon salımının aceleci birlikte biçimde azaltılması gereklidir"

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Sürdürülebilir Bankacılık Stratejik Planı'na değgin icra ettiği değerlendirmede, dünyanın ülke değişikliğine değgin ağırbaşlı birlikte gözdağı altında olduğunun bundan sonra inkar edilemez birlikte hak bulunduğunu belirtti.

Bu durumun etkilerini değme sabık gündüz hâlâ kalın tanıdık çok ülke olayları, şişman orman yangınları ve arazi kayması yahut yığın kabilinden ülke ile ait saf afetlerden de hissettiklerini aktaran Akben, ülke değişimini durdurmaya müteveccih politikaların global bazda akilane birlikte biçimde belirlenmesinin ve aceleci birlikte biçimde uygulanmasının şişman önemi bulunduğunu vurguladı.

Bu noktada en ehemmiyetli mevzunun global ısınmanın en ehemmiyetli nedeni bulunan karbon salımının azaltılması bulunduğunu tamlayan Akben, şunları kaydetti:

"Mevcut istihsal süreçlerinin illet bulunduğu emisyonun ve bilhassa de karbon salımının aceleci birlikte biçimde azaltılması gereklidir. Paris İklim Anlaşması ile elden çabucak tamamı evren devletleri karbon emisyonlarını önümüzdeki kestirmece 30 salname süreçte sıfırlamayı üstlenme etmiş durumdadır. Bu iyice iddialı, yaşama atlatılmasında nice müşkülat mevcut fakat mecburi birlikte kazançlı tahavvül dönemini anlatım etmektedir. Diğer taraftan, 2019 senesinde piyasaya çıkan Avrupa Yeşil Mutabakatı ve bu metnin tamamlayıcısı bulunan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, AB üyesi devletlere ve bu devletlerde aut tecim fail öteki devletlere hâlâ er zamanlarda muhtelif önlemler edinmeyi mecburi bir duruma getirmektedir."

"Yeşil finansman faaliyetlerine müteveccih gayretler değme sabık gündüz artmaktadır"

Mehmet Ali Akben, tamamı dünyada yeşil finansman faaliyetlerine müteveccih çabaların değme sabık gündüz arttığını, bunun geçmiş sebebinin yeşil tahavvül yatırımları düşüncesince ağırbaşlı birlikte finansman kaynağına gerekseme duyulması bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'de yeşil dönüşümün umumi stratejisi ve adımlarının Temmuz 2021'de piyasaya çıkan "Yeşil Mutabakat Eylem Planı" ile belirlendiğini aktaran Akben, "Söz konusu Eylem Planı'nda Kurumumuza da Sürdürülebilir Bankacılık Strateji Belgesi'nin hazırlanması rolü verilmiştir. Bu belgenin bel kemiği amacı, önümüzdeki zamanlarda Türk bankacılık piyasasının sürdürülebilir birlikte bankacılık altyapısı kurması düşüncesince müstelzim umumi 2 takip ve politikaların belirlenmesidir. Bu bağlamda, takip belgesinin hazırlanmasında ait taraflarla, bilhassa de Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği üyesi bankalarla yaklaşan teşrikimesai yapılarak kol temsilcilerinin katkısının alınmasına ehemmiyet verilmiştir." ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilir Bankacılık Strateji Belgesi'nde ilk herşeyden ilk olarak sürdürülebilir bankacılık altyapısının kurulmasına odaklanıldığını, arsıulusal ölçün ve çalışmalar çerçevesinde bankaların sürdürülebilirlik faaliyetlerinde esasi alacakları kökler ve esaslara değgin yaklaşımlara arsa verildiğini bildiren Akben, şunları kaydetti:

"Diğer birlikte deyişle, geçmiş kendisine beklenen sürdürülebilir bankacılık kombinezon çerçevesinin stratejisi belirlenmektedir. İkinci olarak, Strateji Belgesi'nde sürdürülebilirlik risklerinin yönetilmesine değgin umumi yaklaşımlar ortaya konulmaktadır. Bunun düşüncesince dokümanda Türk bankacılık sektörünün, fiziki riskler, intikal riskleri ve değer riskleri kendisine sınıflandırılan 'iklimle irtibatlı akçasal risklerinin' sayısallaştırılması, ölçülmesi ve analizi düşüncesince bel kemiği ilkeler belirlenmektedir. Strateji Belgesi'nde ortaya konulmuş bulunan politikalar, sürdürülebilir bankacılık faaliyetlerinin piyasanın akçasal sağlamlığını da koruyarak geliştirilmesini hedeflemektedir. Bu kapsamda atılacak adımların sahici piyasanın yeşil dönüşümü düşüncesince arsıulusal piyasalardan akıllıca değerli eşme sağlanmasına da yardım sunmasını beklemekteyiz. Bu itibarla, Sürdürülebilir Bankacılık Strateji Belgesi'nin memleketimiz ekonomisinin gelişimine, bankacılık sektörümüze ve ülke krizi ile savaş sürecine hayır birlikte dimdik olmasını dilek ediyor, güzel olmasını diliyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?