Ekonomi

Bankalar faiz paylarını düşürmüyor

Merkez Bankası az faiz ile cesaret kullandırılması düşüncesince siyaset faizini yüzdelik 14 seviyelerine düşürdü. Ancak faizdeki iskonto sektöre yansımadı.

Bankalar faiz paylarını düşürmüyor
04-02-2022 12:41
28 Ocak 2022 günlü Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine gereğince mecmu Türk lirası itimat büyüklüğü 4 trilyon 972 bilyon TL, mecmu yatırım 5 trilyon 429 bilyon TL oldu. Mevduat ile itimat ortada 457 bilyon müfret ayırt hesaplandı. Merkez Bankası ceninisakıt faiz ile itimat kullandırılması düşüncesince siyasa faizini yüzdelik 14 seviyelerine düşürdü. Ancak bu tenzilat tüketicilere yansımadı. Bankalar kredilerde oranları faziletli tutuyor. gereksinim kredisi sayı farkı yüzdelik 25 faiz oranıyla tüketicilere sunulurken ticari krediler yüzdelik 33 oldukça veriliyor.

Kamu ve hususi bankalardaki ayırt hücre çarpıyor

Bankaların yayımladıkları itimat faiz oranlarına gereğince gerekseme kredisi faizleri salname yüzdelik 39'a derece varırken konutta en ceninisakıt maaş faiz yüzdelik 1,20'de kaldı. Taşıt kredisi faizleri de yükselişte. Aylık yüzdelik 2,55'e vasıl araç kredisi faizi oranlarıyla salname faiz yüzdelik 30'u aşmış durumda. Merkez Bankası'nın faiz sonucu amme bankalarında cevap buldu. Kamu bankalarında gerekseme kredileri faizleri salname 18 seviyelerinde hususi bankalarda ise bu oran yüzdelik 40'a andıran seyrediyor.

Kur korumalı TL yatırım hesabında 290 bilyon müfret aşıldı

Öte taraftan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, düzem korumalı mevduata katılımın 290 bilyon liraya yükseldiğini açıkladı. Akben, "Bugün ortaklık 290 milyarı geçti. Biliyorsunuz 3 maaş 6 maaş ve 1 salname namına açılabiliyor. alaka bu anlamda önemli. Sistemin kurulmasıyla beraberce bundan sonra ağız ağıza etraflı bankalarımızda kurulu durumda. Bu güzel ortak verim yeğleme edenler düşüncesince de güzel ortak ürün" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?