Teknoloji

Bakan Varank, İMECE'nin gök yolculuğu takvimini açıkladı

Bakan Varank, İMECE'nin feza yolculuğu takvimine ilişkin, "Yakın sürede bu peyk kapatılacak, sonuç testlerine girecek ve fırlatılmak kabil ABD'ye gönderilecek, bitmiş teşrin kocaoğlan bakımından fırlatmaya apiko duruma gelecek." ifadesini kullandı.

Bakan Varank, İMECE'nin gök yolculuğu takvimini açıkladı
26-04-2022 11:42
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Millete Sesleniş" konuşmasında Türkiye'nin m. altı çözünürlüğe erbap önce domestik ve ulusal rasat uydusu İMECE'nin 15 Ocak'ta gök yolculuğunun başlayacağını açıklamasının ardından, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi USET'i görüşme etti. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Akıncı Tesisleri'nde mevcut USET'e ziyaretinde Varank'a TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ile TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) Müdürü Mesut Gökten zevcelik etti.

Varank, domestik ve ulusal imkanlarla TÜBİTAK UZAY çeşidinden geliştirilen İMECE'yi ve TÜRKSAT 6A'yı inceledi. İncelemelerinin peşi sıra İMECE'nin fırlatma takvimine müteallik değerlendirmede mevcut Varank, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımızın 15 Ocak 2023'te uzaya fırlatılacağını duyuru etmiş bulunduğu İMECE rasat uydusunun şu anda uğrunda bulunuyoruz. İMECE rasat uydusu 680 kilometrede işlev verecek ve Türkiye'nin faziletkâr çözünürlüğünde bulunan kaynak ihtiyacını karşılayacak öz mühendislerimiz ve teknisyenlerimiz çeşidinden tasarlanıp, geliştirilip, imal edilmiş domestik ve ulusal rasat uydumuz. Tabii bu uydunun en ehemmiyetli ayrıcalığı ortasında gördüğünüz kameranın da bizim tarafımızdan gine açılışını Cumhurbaşkanımızın meydana getirdiği OPMER Optik Araştırmalar Merkezi'nde imal edilmiş olması."

"İhracat potansiyeli var"

Uydunun yaklaşan sürede sonuç testlerine gireceğinin ve fırlatılmak kıl payı ABD'ye gönderileceğinin bilgisini veren Varank, "İnşallah 15 Ocak 2023'te de öz domestik ve ulusal rasat uydumuzu uzaya fırlatmış olacağız. Türkiye gök dalında ehemmiyetli yetenekleri mevcut hassaten peyk ihya yönünde TÜBİTAK UZAY ile bu arada ehemmiyetli yetenekleri bulunan nezdinde ülke. Yerli ve ulusal haberleşme, domestik ve ulusal rasat uydumuz da bu yetenekleri nezdinde fevk noktaya uygun ballanmak kıl payı başlatılmış projeler." diyerek konuştu.

Varank, İMECE uydusunda beğenilen domestik ve ulusal komponentlere ayraç ederek, "Bir uyduyu niyetlenmek ehemmiyetli ancak bunun zarfında kullandığınız komponentleri, ürünleri de domestik ve ulusal namına imar etmek esasta o uyduya ek bedel sağlayıcı işler oluyor. İşte bu gördüğünüz uydudaki halis muhlis bu komponentler kuzey izlerden, reaksiyon tekeline, x izole bant vericiye, elektrikli tepi motoruna, pervaz bilgisayarına ve en önemlisi kamerasına denli halis muhlis mahsulat domestik ve ulusal namına geliştirildi, üretildi ve bu uyduyla bu arada de uzayda müstamel olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Uzaydan rasat muktedir ballanmak ve kaynak ihtiyacını karşılamanın devletlerin ulusal düzenlilik stratejileri ile de yakından ilgilendiren olduğuna dikkati çekici Varank, şöyleki bitmeme etti:

"Burada geliştirdiğiniz halis muhlis komponentlerin esasta nezdinde dış satım potansiyeli var. Şu anda İMECE uydusunda tercih ettiğimiz kameraya iklim dışından ısmarlama özgülemek talip devletler bulunuyor. Bu uyduya benzeşim uyduları bizimle bu arada gerçekleştirmek ayrıca anık ısmarlama özgülemek talip devletler var. Aslında jüpiter satışıyla ilgilendiren nezdinde ön anlaşmayı da imzaladık ancak bunlar somutlaştığında kamuoyuna duyuru edeceğiz. Biz domestik ve ulusal peyk yeteneklerimizi Türkiye'deki halis muhlis şirketlerin katılımıyla geliştirmeye çalışıyoruz. Bu manada da Milli Uzay Programı'mızda tamamı bu faaliyetleri sinerjiyle harekete eylemek kıl payı nezdinde maksat koyduk. Milli Uzay Programı'mızın önümüze koyduğu hedefleri Türkiye'deki halis muhlis yeteneklerle bu arada ancak ilkin TÜBİTAK UZAY edinmek kıl payı Bakanlığımızın müteallik ve ilgilendiren kuruluşlarıyla bu arada halletmeye bitmeme edeceğiz. Türkiye'yi ek kalburüstü üretimle konuşu açıdan kalkındıracağız."

"Kasımda fırlatmaya anık bir duruma gelecek"

Varank, Türkiye'nin kilo başına dış satım değerinin 1,5 dolar seviyesinde bulunduğu bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Böyle nezdinde kamerayı üretip sattığınızda, kilo başına 86 bin avroya erişme şansına sahipsiniz. 1,5 dolar nerede, 86 bin ekü nerede? Neden uzayla ilgileniyorsunuz diyerek soranlara bu örneği gösteriyoruz. Hem domestik ve ulusal faziletkâr çözünürlüğünde bulunan uydumuzu yaparak öz düzenlilik ihtiyacımızı karşılıyoruz ancak burada elde ettiğimiz kabiliyeti, mühendisliği, ürünleri sattığımızda aşırı şişman nezdinde dış satım geliri elde edebiliyoruz. Onun düşüncesince uzayla ilgilenmeye, Milli Uzay Programı'nı hararetli düzen sıkıya izleme etmeye bitmeme edeceğiz. Şu anda uzaya gönderilecek uydunun emekleri bitmeme ediyor. Bu ay zarfında buradaki kapakların kapandığını, uydunun toplandığını ve çevresel testlerle bu arada nezdinde kol teste gireceğini biliyoruz. İnşallah bitim teşrin kocaoğlan bakımından fırlatmaya anık bir duruma gelecek. Ocak ayında da ABD'den uzaya fırlatılacak."

48 sayaç zarfında kaynak verecek

İMECE ile baş başa Türkiye önce kat m. altı çözünürlüğe erbap elektro-optik nezdinde peyk kamerasına erbap olacak. Türkiye'nin faziletkâr çözünürlüğünde bulunan kaynak ihtiyacını domestik imkanlarla karşılayacak İMECE, 15 Ocak 2023'teki fırlatmanın peşi sıra 48 sayaç zarfında kaynak verecek.

Gözlem uydusu İMECE; BİLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydularından edinilen tecrübeyle donatıldı. 680 kilometre irtifada güneşe eş anlı yörüngede fariza meydana getirecek İMECE'nin tasarım, üretim, montaj, bütünleşme ve testleri, arazi istasyonu anteni ve yazılımları domestik imkanlarla geliştirildi.

TÜBİTAK UZAY çeşidinden geliştirilen ekipmanlara TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) Manyetometre ve Manyetik Tork Çubuğu ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) de Sabit Güneş Paneli ile yardım verdi.

Coğrafi bunama yapılmaksızın Dünya'nın rastgele yerinden faziletkâr çözünürlüğünde bulunan kaynak elde edecek bulunan İMECE, belirleme ve teşhis, saf afet, haritalama, zirai icraat kabilinden nice bölgede Türkiye'ye işlev verecek. Sivil ve düzenlilik gayeli kullanılabilecek uydunun dizayn fariza ömrü 5 sene namına planlandı.

İMECE'den elde edilecek tecrübe, Türkiye'nin giderek geliştireceği uydulara enfrastrüktür oluşturacak. Türkiye nezdinde taraftan bu cins eleştiri teknolojilere erbap olurken gayrı taraftan da gök dalında yetik insanoğlu gücü ve bilim birikimi elde edecek.

İMECE ile geliştirilen komponentler şunlar:

KKS alıcı, çağ algılayıcı, yıldızizler, reaksiyon tekeri, reaksiyon tekeri arayüz ekipmanı, elektro-optik kamera, x izole bant donör yönlendirilebilir anten, S izole bant antenler, data tazyik yük formatlama ekipmanı, S izole bant müşteri verici, elektrikli tepi motoru ve mahrukat hizmetçi ekipmanı, x izole bant verici.​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?