Ekonomi

Bakan Pakdemirli’den koyun keçi üreticilerine müjde

Mersin'in Silifke ilçesinde Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği çeşidinden yaşama geçirilen, “Makine Ekipman Parkı Projesi” takım ve oyun üleştirme törenine dahil olan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Destek bizlerden esermek sizden” dedi.

Bakan Pakdemirli’den koyun keçi üreticilerine müjde
14-10-2021 16:15

Bakan Pakdemirli Silifke İlçesine ilişkin Atayurt Mahallesi biçiminde Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği çeşidinden yaşama geçirilen, “Makine Ekipman Parkı Projesi” takım ve düzen tevzi törenine katıldı.
Helikopterle Atayurt Mahallesine mevrut Bakan Pakdemirli merasim dalında ki çiftçileri görüşme yazar burada mevcut ekipmanları inceledi.

Daha sonradan Pakdemirli merasim bölgesine kurulan yörük kıl çadırına geçerek burada şet yiyip katık içti. Kıl çadırda şet fail hanımlarla ortak müddet geveze etti.

Kırsal kalkınmayı getirmek amacıyla IPARD kapsamında ekincilik sektörüne nice bölgede bağış imkanları sunduklarını tamlayan Bakan Pakdemirli, “Özellikle altını yemek istiyorum ki, bunlar güven değil, hibe. Bu hibeler, bilyon liraları bulan aşkın ağırbaşlı rakamlar. Örneğin, 2021 yılının geride bıraktığımız evvel 9 ayında kırsalda yaşama geçirilen mecmu envestisman bütçesi 1,6 Milyar Liralık 3 bin 271 plan düşüncesince girişimcilerimize 1,1 bilyon liralık bağış ödedik. Türkiye ekonomisine kazandırılan Avrupa standartlarındaki bu projelerle, hoppadak bu sene içinde devletimizde 6 bin 364 vatandaşımızın henüz istihdam edilmesine fırsat olduk” dedi.

Proje ile 7 bin 600 üyenin araba takım gereksinimi karşılanacak
“Bugün de gine Mersin'e kazandırılan elleme ortak plan zımnında sizlerle ortak aradayız” diyen Bakan Pakdemirli, şu şekilde bitmeme etti:

“Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştirici Birliğinin, IPARD kapsamında araba parkları projesini destekliyoruz. Proje ile 7 bin 600 üyenin araba takım gereksinimi karşılanacak. Özellikle önemsiz işletmeler araba ve ekipmanları kiralayarak iri yatırımlar yapmaktan kurtulacak ve takım ihtiyacını endamsız müddette karşılayabilecekler. Bu sayede bütünlük ve üyelerin karlılığı da artırılmış olacak. Proje kapsamda 20 skor su depolamaya akıllıca tanker ve 20 skor römork alınmıştır. Bugün TKDK marifetiyle dayanak verdiğimiz nice işletmemizin ürünleri, evren pazarında arsıulusal markalarla bire ortak raflarda satılıyor. O yüzden, gelecekteki evlatlarımıza çelimli ortak Türkiye çoğaltmak düşüncesince geceli gündüzlü demeden mevcut gücümüzle çalışıyoruz. Bu yatırımın, çiftçimize, Mersinimize, ülkemize faydalı olmasını diliyorum.”

"Girdi maliyetlerinin ne derece ehemmiyetli bulunduğunu aşkın elleme biliyoruz"

“Çiftçi ve üreticilerimiz düşüncesince girdi maliyetlerinin ne derece ehemmiyetli bulunduğunu aşkın elleme biliyoruz” diyen Bakan Pakdemirli, “Bu nedenle girdi maliyetleri içinde ehemmiyetli ortak paya ehil bulunan düzen fiyatlarındaki aşkın artışa izin etmeyeceğimizin altını başta yemek istiyorum. Et, mazot ve düzen üreticilerimizin bu halden aksi etkilenmemesi ve maliyetlerinin azaltılmasını getirmek amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisimiz aracılığı ile “Yem Regülasyon Çalışması” başlattık. TMO, hasat hasebiyle Haziran ayında açıklık verdiği akıllıca pahalı yemlik ve buğday kabil düzen hammaddesi satışına, Temmuz ayında baştan başladı. Bu kapsamda; Ekim kocaoğlan sonuna derece 2,6 milyon titrem hububatı sektöre sunma etmiş olacağız. Yine, hayvancılık piyasasının sert düzen ihtiyacını istikbal etmek amacıyla, düzen bitkileri desteğimiz de bitmeme ediyor. Son 19 yılda kestirmece 8 Milyar Lira düzen bitkileri desteği ödedik. Sağladığımız destek sunar ve hesaplı icraat ile düzen bitkileri evvel teşrin alanımız 758 bin hektardan, 2,5 Milyon hektara yükseldi. Besicimiz ve mazot üreticimiz şen olsun. Tedbirlerimizi aldık, almaya da bitmeme edeceğiz” sanarak konuştu.

2021 yılı rekorlarla kırcı ortak adım yılı olacak

Koyun ve Keçi üreticilerine Mersin'den müjde sağlayan Bakan Pakdemirli, “Bir müjdemizi sizlerle kırışmak istiyorum. Bildiğiniz neredeyse sabık sene deneyli koyun desteğini yüzdelik 20 artışla 30 Liraya, deneyli keçi desteğini de yüzdelik 40 artışla 35 Liraya yükselttiğimizin müjdesini küçükbaş hayvancılığın merkezi konumunda bulunan Mersin'den vermiştik. Bugün gine Mersin'den; derinti arttırma ve restorasyon desteğini yüzdelik 25 artırarak 125 liraya, derinti yöneticisi (çoban) istihdamı desteğini yüzdelik 20 artırarak 6 bin liraya yükselttiğimizin müjdesini sizlerle kırışmak istiyorum. Son 19 senedir tarımı siyasa üstü ortak maslahat kendisine gören, “Ülkelerin çöküşü de, yükselişi de tarımla başlar” niteleyerek bize sabah yeli sağlayan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a buradan siz değerli ziyaretçilerimizin nezdinde şükranlarımı sunuyorum. Kendisi tamamen bizlerin, ekincilik ve orman piyasasının yanı sıra oldu. İnşallah onun liderliğinde Ülkemiz, tarım-orman sektöründe, dünyada uydurma sahibi devletler ortada arazi almaya bitmeme edecektir. İnanıyorum ki; 2021 yılı küçükbaş hayvancılıkta rekorlarla kırcı ortak adım yılı olacak. Biz Bakanlık kendisine yanınızda, sağınızda, solunuzda, arkanızdayız. İnşallah bu sene de; dayanak bizden, beslemek sizden. Bu his ve düşüncelerle sizleri sevgiyle, nazikâne selamlıyorum!2021'in doğurgan ve artımlı ortak sene olmasını diliyorum” dedi.

Tören sonrası üreticilere su tankeri, römork ve düzen dağıtıldı

Bakan Pakdemirli, Mersin'in Tarsus ilçesinde meydana getirilen Pamuklu Barajını helikopterle açıktan inceledi.
Törene Mersin Valisi Ali İhsan Su, AK Parti Mersin Milletvekili Ali Cumhur Taşkın, MHP Mersin Milletvekilleri Olcay Kılavuz ve Baki Şimşek, Silifke Kaymakamı Abdullah Aslener, Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok, büküm müdürleri, oda, birleşke başkanları, politik fırka temsilcileri, üreticiler ve yurttaşlar katıldı.

Murat Şengi
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?