Ekonomi

Bakan Pakdemirli: Türkiye'nin besin stokları yeterli

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin besin stoklarının ehliyetli bulunduğunu belirterek, "Türkiye'de kimesne bireşimli kendisine yahut boş ortak yere besin stoklarıyla ilgili montaj hazırlamaya kalkmasın." dedi.

Bakan Pakdemirli: Türkiye'nin besin stokları yeterli
19-11-2021 18:35
Osmaniye

Bakan Pakdemirli, Osmaniye'de Valiliği görüşme etti, onur defterini imzaladı ve Vali Erdinç Yılmaz ile basına boğunuk görüştü.

Belediye Başkanı Kadir Kara ile de basına boğunuk mülaki Pakdemirli, arkası esna AK Parti Osmaniye İl Başkanı Seydi Gülsoy'u görüşme etti, partililerle ortak araya geldi.

Daha sonraları kentteki ortak çadır salonunda planlı Sektör Buluşması Toplantısı'na eklenmiş bulunan Pakdemirli, tarım, uran ve gezim kenti Osmaniye'nin, Çukurova'nın velut topraklarında hakkını verici nadir şehirlerden bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin 81 ilini dolaştıklarını özetleyen Pakdemirli, problemleri ya aceleten çözdüklerini ve ya pınar ve mevzuata dayananları Ankara'da çözmeye gittiklerini aktardı.

Pakdemirli, dünkü tip koronavirüs (Kovid-19) zımnında dünyada nice düzenin değiştiğini vurgulayarak, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Gıda piyasalarıyla ilişik fiyatlarda baş döndürücü ağır dalgalanmalar var. Bunlar doğal ki şu anda ekinci ve müstahsil lehine gözükmekle bu arada gitgide de aleyhe dönebilecek bağlam buradan ortaya çıkabilir. O manada doğal ki kılıç çiftçi-üretici kesimi olarak, herhangi ortak devir önümüzü gitmek istiyoruz. Önünüzü gitmek bizim düşüncesince henüz önemli. Yüksek fiyatta satmaktan henüz baş döndürücü önümüzü gitmek akıbet basamak ehemmiyetli ve ehemmiyetli olmalı niteleyerek düşünüyorum. Pandeminin indinde ortak de bu yıl susuzluk ve hava değişikliği buna eklendi. Belki Osmaniye kuraklıktan ortak tomar etkilenmedi gücün Türkiye'nin ciharıyek tarafı başta Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu kesimleri kuraklıktan bu yıl baş döndürücü ağır ortak biçimde etkilendi. İster istemez hem baş döndürücü ağır ortak belirsizliği, ekincilik orman bölgeyi şekilde kumanda etmek yerinde kaldık. Pandemiyle ilgili kuraklığın getirmiş bulunduğu mahsul azlığı, sunma azlığı ve doğal ki seller ve yangınlarla da çabalamak yerinde kaldık."

"Türkiye'nin besin stokları yeterli"

Bakan Pakdemirli, hava değişikliği zımnında 2050'de yüzdelik 10-25 zirai istihsal kaybı olacağını tabir etti.

Emtia fiyatlarındaki artışa yer veren Pakdemirli, gübreden nice ürüne genişliğinde baş döndürücü ağır artışlarla huzur karşıya olunduğunu, bununla ilişik ellerindeki eksiksiz tedbirleri aldıklarını ve almaya bitmeme edeceklerini belirtti.

Pakdemirli, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Şunun altını çizerek bildirmek istiyorum. Türkiye'nin besin stokları yeterli. Yani Türkiye'de kimesne bireşimli şekilde yahut boş ortak yere besin stoklarıyla ilgili kurgu hazırlamaya kalkmasın. Geçen hafta içinde şekerle ilişik ahacık neymiş ortak sunma sorunu varmış kabil nice özellik yapılmaya çalışıldı. Bugün bakımından tamamı şeker hastalığı hastalığı fabrikaları, arzına bitmeme etmekte, sektörümüz arzına bitmeme etmekte. Sektörümüzde sunma dahası var. Hatta bu sunma fazlasının ehemmiyetli ortak bölümü da dış satım oluyor. Yani buradan Allah'a şükür pandeminin kökeninden buyana Türkiye çelimli istihsal altyapısı ve gıda, sanayi, perişan ve geri hizmet sektörleriyle bu arada tek maslahat yaşamadı, bundan sonraları inşallah tüketicimize tek maslahat yaşatmıyor olacağız. Elbette besin fiyatlarıyla ilgili ağır ortak artım var. Bu artışın anne ve esas nedenlerinden ortak tanesi emlak dışı fiyatlarında baş döndürücü ağır ortak tırmanış olması. Birkaç misline fırlayan, çıkan fiyatlar var. Tüm hayattaki mütekâmil devletler de karışma edinmek kıl payı besin fiyatlarındaki artış, tamamı dünyanın anne gündemine güçlenmiş durumda. Biz bununla ilişik besin komitelerinde hem çelimsiz hem ölçülü aynı zamanda derinlemesine vadede tedbirlerin hepsini hükümetimizin içinde konuşuyoruz. Bu mevzuyla ilgili meydana getirilen baş döndürücü bilinçlilik var, henüz önümüzde yapılacak baş döndürücü bilinçlilik de var."

Yem fiyatlarındaki artışa da yer veren Pakdemirli, şu biçimde konuştu:

"Bunu ortak nebze de olsun başta besicimizi koruyabilmek öze da Toprak Mahsulleri Ofisi şekilde olta incelmemiş maddelerin satışına orak ayı ayında başladık. Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı sektörüne akıllıca pahalı olta incelmemiş maddesi teminine başladık. Un, yem, uran akıllıca pahalı bunları veriyoruz, un ve olta sanayine. Buğday, darı ve rüşvet bu üç ürünü hem sanayiye aynı zamanda müstahsil ve besiciye tedbir ediyoruz, akıllıca fiyatlardan veriyoruz. Şu anne genişliğinde 3,7 milyon titrem hububatı sunma ettik. Maliyetlerde de minimum 2-3 bilyon vahdet maliyetin önüne esbak olduk."

"Ürünler banko hasat çağında adalet etmiş bulunduğu kıymeti alacak"

Pakdemirli, hasat ortak zamanlar müstahsil dostu siyasa izlediklerini vurgulayan Pakdemirli, konuşmasına şu biçimde bitmeme etti:

"Ürünler banko hasat çağında adalet etmiş bulunduğu kıymeti alacak. Bugüne genişliğinde çiftçimizin maliyet ve adanmış tutarları açısından ortak sorunu olmadığını biliyoruz gücün bundan sonrasıyla ilişik endişeleriniz bulunduğunu da biliyoruz ve bu endişeleri de baş döndürücü disiplin ve ağır izlem ediyoruz. Bu endişelerden çiftçimiz haklıdır fakat bugüne genişliğinde zahir Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde sizlere lakırtı verip tek devir sözümüzü ismine getirmediğimiz bulunmadığı kabil bundan sonraları da inşallah gine hasat zamanından evvela akla yatkın ve müstahsil dostu politikalarla üreticimizin küsurat maliyetlerini karşılayacağız. Bunun da ötesinde, ehemmiyetli karlar yapabilecek fiyatlarla önünüze geliyor olacağız."

"Türkiye bundan sonraları herhangi ortak bölgede baştan sona herhangi ortak şeyin birincisine imza atan ortak ülke"

Pakdemirli, 20-25 yıl içinde gıdaya ihtiyacın yüzdelik 60, suya ihtiyacın da yüzdelik 15 artacağına dikkati çekerek, suyun henüz velut kullanılması, gıdanın da henüz velut üretilmesi icap ettiğinin altını çizdi.

Son 19 yılda 613 baraj yaptıkları, bunun 80 yılda meydana getirilen baraj sayısının 2,5 sert bulunduğu bilgisini verici Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Son 3 yılda da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde mükemmel 72 baraj tamamlayıp su ve sulama tesisleriyle ilgili 1000 organizasyon tamamladık, 41 bilyon teklik envestisman yaptık. 2021 DSİ bütçemiz 18 milyardı, 2022 bütçemiz 25 bilyon teklik bunun da üstünde inşallah bütçe dışı kalemlerden henüz ortak tomar ortak envestisman hazırlamaya gidiyor olacağız. Geçen hafta sonu Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı'nı açtık. Türkiye'nin incisi, dünyanın da birincisi. Türkiye bundan sonraları herhangi ortak bölgede baştan sona herhangi ortak şeyin birincisine imza atan ortak ülke. Türkiye 80'lerden itibaren başta akıbet 20 senede bundan sonraları gerçekten herhangi ortak mevzuda iddialı ve herhangi ortak mevzuda işin en iyisine, en yenisine, en büyüğüne imza atan ortak şehir oldu. Bakın barajın en büyüğünün açılışını yaptık, havalimanlarının en büyüğü bizde, köprülerin en uzunu, en büyükleri bizde, alt, yukarı geçitler... Gerçekten Türkiye baş döndürücü ağır ortak imar devriminin altından kalktı."

"Geleceğe müteveccih suyla ilgili ağır tedbirler aldık"

Suya mucibince ekincilik yapılması icap ettiğinin altını çizen Pakdemirli, aykırı barajlarıyla ilişik bitirdikleri emek harcamaları anlattı, geleceğe müteveccih suyla ilgili ağır tedbirler aldıklarını tabir etti.

Pakdemirli, 2002 öncesinde Türkiye'de zirai dayanak hesabına baş döndürücü ortak bilinçlilik olmadığını anlatarak, "Bir taraftan da karışma alımları yapılıyordu. 2002 hemen sonra karışma alımlarının bırakma edilmiş bulunduğu yahut baş döndürücü azaldığı gücün desteklerin baş döndürücü arttığı dünyayı başta AK Parti'nin hükümetleri çağında gördük fakat Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile hem zirai desteklerin arttığı aynı zamanda doğru, aklık ve müstahsil dostu karışma alımlarını beraberce yaşadığımız ortak çağa girdik." dedi.

Destek artırılınca üretimin arttığını, akla yatkın karışma alımlarının, akla yatkın fiyatla alımın da çiftçinin emeğinin boşa gitmemesini sağladığını dile getiren Pakdemirli, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Elbette ortak taraftan dayanak artarken, ortak taraftan karışma alımları olacak gücün ortak taraftan da hasıla artarken lüzum istemez süspansiyonlu ekincilik kredilerini de arttırmanız gerekiyor. Buralarda da desteklerimiz bitmeme ediyor. Amerika'da bulunan dünkü ortak dizge henüz var, sigorta. Sigorta doğal TARSİM tamamımız biliyoruz, önemli. TARSİM'in ötesinde TARSİM'in gine çalışmış bulunduğu ortak dirimsel dulda sigortası. Bugün bakımından çiftçimiz ektiği, biçtiği günden itibaren satacağı güne kadarki zamanını tahminleyip satacağı günde de müteaddit paraya satacağını bilmesi gerekiyor. Eğer bunu bilirse çiftçimiz ortak kere baş döndürücü henüz üretimini yapar. Bu dirimsel dulda sigortasıyla ilişik emek harcamayı Bakan olunca dirimsel gelmez başlattım, şu an tayyareci emek vermek Konya ilinde bitmeme ediyor. 2023 senesinde inşallah bunu Türkiye'nin ciharıyek bölümüne yayacağız."

ABD'deki ekincilik sigortalarının yüzdelik 85'inden fazlasının dirimsel dulda sigortası halinde yapıldığını özetleyen Pakdemirli, "Destek kabil karışma alımları kabil bunun da baş döndürücü aşkın ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyoruz. Bir strüktürel düzeltme önerimiz de kontratlı üretimi Türkiye'de yayıyor olmamız lazım. Henüz nebati üretimde kontratlı istihsal Türkiye'de yüzdelik 5, gücün Batılı devletlerde bu yüzdelik 85'lere varıyor. Bu da çiftçimize finansman imkanı, enflasyona huzur baş döndürücü ağır ortak tedbir, şu demek oluyor ki değer dalgalanmasını önlediği düşüncesince ve zayiatı azaltıyor. Çiftçimiz finansmana ulaşıyor, fiyatını, karını sabitliyor. Bunu borç sanayici, perakendeci düşüncesince nereden alacağını biliyor. Sözleşmeli üretimle ilişik kanun tasarımız hazır, Meclis'te de bu mevzuda arkadaşlarımız çalışmaya bitmeme ediyorlar." ifadelerini kullandı.

"Bu yıl akıbet 19 senenin en faziletli artışlarını verdik"

Tarımsal destek sunar kendince bilgelik verici Pakdemirli, "Bu yıl akıbet 19 senenin en faziletli artışlarını verdik. Buğdayda yüzdelik 36, arpada yüzdelik 37, nohutta yüzdelik 21, mercimekte yüzdelik 30, al mercimekte yüzdelik 40 gibi." dedi.

Buğdayda tona 2 bin 250 teklik verdikleri fiyatın, evren fiyatlarının üstünde bulunduğunu aktaran Pakdemirli, şunları tabir etti:

"Piyasaların bu genişliğinde tırmanacağını da bilmiyorduk. Hakikaten demincek ego bakıyorum partiler ağızlarına dolamışlar, hem CHP aynı zamanda İYİ Parti. Ağızlarında şu var, 'İşte siz çiftçiye dobra değer vermediniz'. İyi değer verdik, baş döndürücü dobra değer verdik. Bir de kılıç bunu ortak baz şekilde veriyoruz. Yani bunun altında etraf olursa kılıç hepsini girer alırız niteleyerek ortak değer verdik ve mayıs ayında verdiğimiz fiyatı münteha teşrin ayındaki fiyatla mukayese yapmak başta hakeza dip ortak pandemi yaşadığımız ve evren çapında baş döndürücü ağır sorunlar yaşadığımız devirde maatteessüf cahillikten mavera ortak bilinçlilik değil. Maalesef yahut biçimsiz kuvve gücün kılıç herhangi ortak devir üreticimizi mutlu edecek tutarları açıkladık ve verdik, bundan sonraları da vermeye bitmeme edeceğiz."

Pakdemirli, Türkiye'de karşı kere 2020'de ekilen sahaların arttığını anlatarak, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Bunun manası çiftçimiz üretime küsmemiş. Aksine henüz da ortak tomar çıkmak düşüncesince güç harcama ediyor. Bunun düşüncesince de ağır ortak güdeleme içerisinde. Biz de herhangi ortak devir çiftçimizin bu alın terine dayanak olma gayreti içerisindeyiz. 2020'de 370 bin dekar bölgeyi üretime kazandırdık, bunun manası 52 bin ayak topu sahası. Nadas alanlarını 2 milyon dekar meydan azalttık. Tarım dışına çıkan alanları akıbet üç yılda 10 kıvrım azalttık, yıllık 14 bin hektara düştü. Bu 2002'ye genişliğinde yıllık 120 bin hektar civarındaydı. 10 kıvrım alçak düştü. Büyük ovaları koruyoruz."

"107,6 milyon teklik sübvansiyon ödemesine bugün bakımından başlıyoruz"

Pakdemirli, 2020'de yekûn nebati üretimin Cumhuriyet tarihinin rekoru bulunduğunu ve 126 milyon titrem gerçekleştiğini dile getirdi.

AR-GE çalışmalarıyla 19 yılda sayı farkı şekilde buğdayda yüzdelik 41, şeker hastalığı hastalığı pancarında yüzdelik 54, ayçiçeğinde yüzdelik 84, mısırda yüzdelik 124 randıman artışı yaşandığını özetleyen Pakdemirli, efsanevi sayısı artışının yanı esna karkas et ve mazot kabil ürünlerde de verimlilikte artım bulunduğunu belirtti.

Pakdemirli, ekincilik sahasının akıbet 12 çeyrektir okunabilen büyüdüğünü vurgulayarak, çiftçiye ödenecek desteklerle ilişik şunları kaydetti:

"19 Kasım 2021 tarihinde ödenecek destekler, Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteği kapsamında 1421 üreticimize 54,5 milyon lira, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi kapsamında 292 yatırımcıya 52,2 milyon teklik ve Sertifikalı Tohum Üretimi desteği kapsamında 7 üreticiye kestirmece 843 bin teklik edinmek kıl payı yekûn 107,6 milyon teklik sübvansiyon ödemesine bugün bakımından başlıyoruz."

Pakdemirli, Osmaniye'ye akıbet 19 yılda 2,5 bilyon teklik dayanak verdiklerini belirterek, nebati üretim, hayvancılık, ormancılık ve gayrı bölgelerde sunulacak destekleri anlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?