Sağlık

Bakan Koca: 'Yeni dönemde biz kapatmalarla salgını yönetmeyi düşünmüyoruz'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Molnupiravir ile ait müsaade alındı, birtakımı devletler de siparişi şimdiden vermiş oldular. Biz Türkiye yerine gine bire bir halde vatandaşımızı er dönemde bu ilaçlarla parasız tanıtma noktasında kararlıyız" dedi.

Bakan Koca: 'Yeni dönemde biz kapatmalarla salgını yönetmeyi düşünmüyoruz'
23-11-2021 10:24
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kabine Toplantısı sonrasında matbuat çalışanlarının sorularını yanıtladı.

Pandemi zamanında nice çıkar yol kullanıldığını ve bu ilaçların etkinliğinin de proses içinde mahsus bulunduğunu anlatım fail Bakan Koca, "Favipiravir'in tesirinin bulunduğunu yayınlayan bunca emek vermek var. Bu meydana getirilen emek vermek da er dönemde ferah ve mutedil alevli bulunan olaylar düşüncesince işlenmiş müşterek çalışma. Ama apayrı çalışmalarda da tesirinin bulunduğunu biliyoruz. Bunları Bilim Kurulu başta yurttaşlarımızın er dönemde akla yatkın olabilecek ilaca erişimini getirmek kıl payı tavsiyelerde bulunuyor. O dönemde Favipiravir'in Türkiye'de üretimini yapmıştık biliyorsunuz.

Yurt haricinde 140 dolar iken Türkiye'de 11-12 dolarlara genişliğinde imal ederek sektöre verdik dışardan alarak değil. Şimdi ise bildiğiniz dü parça çıkar yol üstünde yoğunlaşıldı. Bir tanesiyle ilgilendiren şu demek oluyor ki Molnupiravir'la ilgilendiren müsaade alındı, birtakım devletler de siparişi şimdiden vermiş oldular. Bir de Pfizer'in ilacı mevcut biliyorsunuz, bununla ilgilendiren icraat hâlâ bitmeme ediyor. Biz Türkiye namına gene ayrımsız halde vatandaşımızı er dönemde bu ilaçlarla tanıtma noktasında kararlıyız. Bununla ilgilendiren sabık hafta Türkiye'de geçmiş kat lisans izni inhisar etmek kıl payı Cumhurbaşkanımız imzaladı" dedi.

Yani firmalara duyuruda bulunulduğunu bildiren Koca, "Türkiye'de Molnupiravir ilacını evcil namına yetiştirebilirsiniz dedik. Bunun düşüncesince bizlere başvurma ederek biz bu ruhsatı verebiliriz dedik. Şu an müşterek şirketin mevcut fakat biz müşterek firmayla değil minimum 4-5 şirketin bu üretimi yapmasını, bizlere başvurma ettiklerinde, ruhsatlandırmayı dolgun yapmayı düşünüyoruz. Ve bu zamanda müşterek rekabetle minimum fiyata servet ederek vatandaşımızı en er dönemde Molnupiravir ile buluşturmayı hedefliyoruz. Şu an onunla ilgilendiren izin alındığı biliyorsunuz. Amerika 5.2 bilyon dolarlık ısmarlama verdi. Birçok diyar bu ilaca muvasala noktasında müşterek güç içinde. Ama biz Türkiye namına bu ilacı mecburi lisans vererek Türkiye'de üretimini en er dönemde ansızın müşterek tomar merkezde yaparak en ehven devlete maliyetini sağlayıp parasız vatandaşımızla buluşturmayı hedefliyoruz, bu da levent boylu sürmeyecek" ifadelerini kullandı.

Sputnik V aşısında sonuç özelliğine bağlı mütekellim Koca, "Onunla ilgilendiren hâlâ net müşterek gidiş yok. Daha ilkin de bahsetmiştim, dü değişik dozdan oluştuğu düşüncesince arttırma 400 bin dozdan hâlâ müşterek tomar hâlâ gelmedi, görüşmeler bitmeme ediyor. Bu mevzuda hâlâ net müşterek gidiş yok" açıklamasında bulundu.

Eczanelerde çıkar yol temininde yaşanmış bulunan hastalıkların yakından strateji edildiğini kaydeden Bakan Koca şunları söyledi;

" Bu mesail rastgele sene yaşanır. 15 Şubat'ta eder değişikliklerinin olacağını bildiğiniz gibi mevzuat gereği, müşterek eski yılın döviz mobilyasız üstünden güncelleme yapılır, 15 Şubat'ta da uygulamaya geçilir. Ve rastgele dönemde 15 Şubat önceleri bu mevzular ruzname yapılır. Biz nezaret namına eczaneler, antrepo ve üreticiler müdahale iktisap etmek kıl payı çıkar yol strateji sistemimiz var, rastgele basamağını baş döndürücü benzeyen strateji ediyoruz. Şu anda bu açıdan ağırbaşlı müşterek dava bulunmayan fakat toprak arsa sahada hastalıkların bulunduğunu görüyoruz. Bunun düşüncesince de benzeyen takipteyiz ve denetimleri yoğunlaştırdık. Bir hiç sabık sene enflüanza görülmedi nerdeyse. Grip görülmediği düşüncesince o dönem tüketilen enflüanza ilaçları az oldu. Bu sene da benzeri gidiş mümkün niteleyerek anne şirketler üretimi az buçuk az tuttu. Yer toprak enflüanza ilaçlarıyla dava bulunduğunu biliyoruz bunu da iyice strateji ediyoruz, onun haricinde dava yok."

Yeni dönemde kısıtlamaların bahis konusu olmayacağına aksan önleyen Bakan Koca, "Nisan ayından itibaren Uğur Hocayla yaptığım görüşmelerde söylemiştim. Yeni dönemde biz kapatmalarla salgını yönetmeyi düşünmüyoruz. Yeni dönemde hâlâ baş döndürücü zatî tedbirleri, zatî asayiş çemberi ve başta aşıyı sonuç etap önemsiyoruz. Yine ayrımsız halde kapatmaları göz boncuğu halde düşünmüyoruz toy dönemde zatî tedbiri ve aşıyı önemsiyoruz. Herkesin aşılama olmasının baş döndürücü ehemmiyetli olduğunu, toprak arsa kusur müşterek algıyla 'bir parça aşılama nite korumuyor, dü parça aşılama nite korumuyor' deniliyor. Benzer halde difteri, boğmaca, tetanoz müşterek sefer mi yapılıyor.

Biz o çocukluk devri aşılarını ansızın baş döndürücü yaptığımızda yüzdelik 98 oranında he diyoruz, fakat benzeri halde Covidle ilgilendiren müşterek aşılama vaziyeti olduğunda biricik aşılama nite korumuyor diyoruz. Aşının da müşterek himaye süresi var. 6 ay olabiliyor, 8 ay olabiliyor, 12 ay olabiliyor. Biz vatandaşın ne devir aşılanması icap ettiğini elimizdeki datalarla bakıp Bilim Kurulu'na hâlâ sonraları size ne devir aşılama olmanız gerektiğinizi söylüyoruz. Şu an müşterek numara Rapel'i önermiştik, kalık aşısı olanların bunu yaptırmalarını, yaptırmayanların da yaptırmalarının mecburi olduğunu, zira 60 gözyaşı üstünde yüzdelik 17.1 fenomen payı fakat ölüm payı yüzdelik 85.7. O sebeple aşılama baş döndürücü önemli" ifadelerini kullandı.

Hülya Keklik
 

 

İLGİLİ HABER
Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu kent Hastanesinde pandemi sürecinde 220 bini müşterek tomar güneş tacı virüs aşısı yapıldı Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu kent Hastanesi’nde pandemi sürecinde 220 bini müşterek tomar güneş tacı virüs aşısı yapıldı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?