Sağlık

Aşısız ve fire dozlu 50 gözyaşı adına 'Omicron' uyarısı

Prof. Dr. Uğur Gönüllü, "Aşılanmamış veya halis muhlis dozlarını tamamlamamış 50 yaşın üstündeki bireylerde aşılı şahıslara gereğince Omicron dolayısıyla hastaneye yatış sıklığı 45 el hâlâ fazla, 60 yaşın üstünde bu kantite 49 misline çıkıyor." dedi.

Aşısız ve fire dozlu 50 gözyaşı adına 'Omicron' uyarısı
07-02-2022 11:42
Ankara

Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Gönüllü, "Aşılanmamış yahut etraflı dozlarını tamamlamamış, 50 yaşın üstündeki bireylerde, aşılı şahıslara layıkıyla Omicron hasebiyle hastaneye yatış sıklığı 45 kat henüz fazla, 60 yaşın üstünde bu kemiyet 49 misline çıkıyor." uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Gönüllü, AA muhabirine, Kovid-19'un Omicron varyantında hastaneye yatış oranının müşterek geçmiş değişke bulunan Delta'ya layıkıyla baş döndürücü henüz az olduğuna dikkati çekti.

Kovid-19'a dirlik geçmişe layıkıyla henüz müşterek tomar insanoğlunun aşılanmasının, bu tablodaki en ehemmiyetli etmen bulunduğunu vurgulayan Gönüllü, başta anımsatma dozlarının Omicron'a dirlik ağır muafiyet sağladığını anlatım etti.

Aşılanma ile Delta'ya dirlik yüzdelik 90, Omicron'a dirlik da yüzdelik 60'ların üstünde müşterek muafiyet oluştuğunu aktaran Gönüllü, "Aşılanmamış yahut etraflı dozlarını tamamlamamış 50 yaşın üstündeki bireylerde, aşılı şahıslara layıkıyla Omicron hasebiyle hastaneye yatış sıklığı 45 kat henüz fazla. Kişi 60 yaşın üzerindeyse bu kemiyet 49 misline çıkıyor. Aşılanan, anımsatma dozunu da yaptıranların hastalansa bile hastaneye, derin bakıma yatma ihtimali aşısız şahıslara layıkıyla baş döndürücü henüz düşük." sanarak konuştu.

Kovid-19'un Omicron varyantının, aşısız çoluk çocuk açısından da ağır müşterek riziko oluşturduğunun altını çizen Gönüllü, başta şeker, böbrek, akciğer, uykuluk kabil süreğen emraz ile aşırı kiloluluğun derin bakıma yatma ve ahiret yolculuğu ihtimalini artırdığını söyledi.

"Omicron baş döndürücü tertemiz değil"

Prof. Dr. Gönüllü, Omicron'un ağız ağıza emin adına görülmemesi icap ettiğini belirterek, "Tüm bu etkenler 'Omicron baş döndürücü masum, yakalansanız da tek nesne olmaz' anlamına gelmiyor. Omicron, Delta'ya nispeten 5 kat henüz bulaşıcı." ifadesini kullandı.

Temsili rakamlar üstünden Omicron'un bulaşıcılığını kıyaslayan Gönüllü, şunları kaydetti:

"Diyelim ki Delta'da 1000 kişilerde 5 insan hastaneye yatıyorsa Omicron'da 1000 kişilerde 1 insan hastaneye yatıyor. Fakat Omicron 5 kat henüz müşterek tomar bulaşan bulunduğu düşüncesince 1000 Delta'ya yanıt 5 bin Omicron gelişiyor. Birinde 1000'de 5, diğerinde 1000'de 1. Yani olay sayısı arttığında hastaneye yatma payı ceninisakıt olsa caba aynı baş döndürücü arttığı düşüncesince hastanelerin yükü artıyor. Dolayısıyla Omicron ve Delta'yı uygun karşılaştıracak olursanız Omicron henüz bol yakınmalara illet oluyor, hastaneye yahut derin yatma olasılığı hasebiyle ölümsek olma olasılığı henüz ceninisakıt ancak kullanılmamış değil."

"Daha çirkin seyreden acemi müşterek varyanta illet olabilir"

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Gönüllü, "Omicron'un, salgının sonu" olup olmayacağı mevzusundaki ayrımlı görüşlerin anımsatılması üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Gönlümüzden sabık Omicron'un akıbet değişke olması. Fakat Omicron, baş döndürücü henüz çirkin seyreden acemi müşterek değişke oluşumuna da illet olabilir. Çünkü varyantların ortaya çıkması düşüncesince virüsün kalıtım bilimi yapısında değişiklikler, mutasyonlar olması, değişinim düşüncesince de virüsün çoğalıyor olması gerekiyor.

Şu an Omicron insanlara bulaşıyor şu demek oluyor ki çoğalıyor ve çoğalırken kalıtım bilimi şifresi bozulabilir ve virüs acemi müşterek varyanta dönüşebilir. Bu acemi değişke da baş döndürücü henüz ölümcül, bulaşan muhtemel yahut acemi müşterek varyanta dönüşür ve baş döndürücü henüz tertemiz müşterek virüs durumuna gelebilir. Dolayısıyla şimdiden iddiada mevcut iktisap etmek akilane değil boydak temennimiz, beklentimiz Omicron'un akıbet değişke olması ve acemi varyantlar gelişse caba bunların ölümsek olmaması."

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Gönüllü, bu aşamada en ehemmiyetli hususun döllenmek bulunduğunu belirterek, "Özellikle anımsatma dozlarını behemehâl yaptırmak gerekiyor. Maske iliştirmek baş döndürücü önemli. Kalabalık ortamlardan kaçınmak, hijyene ve temizliğe uyanıklık etmemiz ehemmiyet taşıyor. Bu tedbirleri katiyen doğrudan bırakmamalıyız, aşılı iktisap etmek herhangi müşterek şeyden sığınmak anlamına gelmiyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?