Yaşam

Asırlık arşiv ile Giresun'un tarihini geleceğe aktarıyor

Giresun ile ait yüzyıllık fotoğraf, gazete ve belgeleri 21 senedir biriktirerek arşiv meydana getiren Hüseyin Gazi Menteşeoğlu, şehrin geçmişini günümüze taşıyor.

Asırlık arşiv ile Giresun'un tarihini geleceğe aktarıyor
25-04-2022 14:05
Giresun

Babası Ömer Erden Menteşeoğlu'nun çalışmalarına ulama özgülemek düşüncesince 2001 senesinde arşiv yapmaya başlamış bulunan Menteşeoğlu, bin yöresinde emektar Giresun fotoğrafı, 500'ün üstünde Osmanlı zamanına ilgilendiren gazete ve yüzlerce belgeye ulaştı.

Müzayedelerden, sahaflardan satın alarak, arada sırada de evlerin tozlu çatılarından biriktirerek arşiv meydana getiren Menteşeoğlu, Giresun'un yüzyıllar ilk durumunu ve zamanın yaşanmış bulunan vakalarını günümüze taşıyor.

Menteşeoğlu'nun arşivinde müşterek yalı kenti bulunan Giresun'un kumsalları, kayaların üstündeki konakları ve evlerinin arazi almış bulunduğu fotoğraflar dikkati çekiyor. Fotoğraflar şehrin yüzyıllar ilk güzelliğini gözler önüne seriyor.

Arşivde gene Atatürk'ün Giresun'a icra ettiği görüşme ve konuşmalarını içeren gazeteler, fındık ihracatıyla dayalı vesikalar ile geçici vapurlarının fotoğrafları kadar devri özetleyen aşırı sayıda fotoğraf arazi alıyor.

Hüseyin Gazi Menteşeoğlu, AA muhabirine, babasının emekleri düşüncesince Giresun'la dayalı Türkiye'nin değişik noktalarından ve iklim dışından gazete, fotoğraf ve belgeleri toplamaya başladığını söyledi.

Arşivin 200 yılı fazla müşterek süreyi içerdiğini aktaran Menteşeoğlu, halen acemi belge ve fotoğraflara ulaşarak arşiv yapmaya bitmeme ettiğini belirtti.

Menteşeoğlu, arşivindeki fotoğrafların 1880-1900'lü yıllara dayandığını belirterek, adlı sanlı fotoğrafçıların Giresun fotoğrafları, bunun birlikte kartpostalların da arazi aldığını aktardı.

Büyük titizce arşivini korunum ettiğini özetleyen Menteşeoğlu, açmış bulunduğu sergilerle de Giresun'un tarihinin vatandaşlarla buluşturulduğunu kaydetti.

Menteşeoğlu, fotoğraflarda en aşırı Giresun'un mimarlık güzelliği ve evlerinin vatandaşların beğenisini çektiğini kaydetti.

New York Times'ın Giresun'la dayalı haberi de arşivde arazi alıyor

İçeriğinde Giresun ile dayalı müşterek haberin arazi almış bulunduğu New York Times gazetesinin de arşivde olduğunu tabir fail Menteşeoğlu, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Onu da iklim dışı adanmış sitesi marifetiyle Amerika'dan almıştım. Milli Mücadele çağında Karadeniz Bölgesi'nde nehiy oluşturabilmek için, alanda anarşi bulunduğunun haberlerinin yapılması gerekiyordu, bu duyum henüz aşırı Marsilya ve Londra üstünden değişik ajanslarla gönderilen haberler. New York Times'ta 24 Rum evinin Giresun'da yakıldığına dair, alanda dağınıklık bulunduğu izlenimi verebilmek düşüncesince hakeza müşterek bilgi var. Ancak Osmanlı tarihinde tek devir 24 Rum evi Giresun'da yakılmamıştır. Bu gazeteyi de vatandaşların görmesi düşüncesince sergilerimde kullanıyorum."

Babasının 2016 senesinde ölüm ettiğini dile getiren Menteşeoğlu, şu şekilde bitmeme etti:

"2017 senesinde onun ismini keyiflendirmek için, hatırasını enerjik avlamak düşüncesince Ömer Erden Menteşeoğlu Giresun Kent Kültürü Sergisi düzenlemeye değişmeyen verdim. Sergi ile nice fotoğrafı, Osmanlıca belge ve gazeteyi çerçeveleyerek Giresun'da vatandaşlara sunuyorum. İlk sergim Turizm Haftası'na denktaş geldi. alaka görmüş bulunduğu düşüncesince 2018-2019 sergilerini de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce bitmeme ettirdik. Pandemi boyunca işporta açamadık. Bu sene ise sergiyi esasen açtık."

Menteşeoğlu, babasının sağlıksız artan faaliyetlerinden Giresun Basın Tarihi kitabını oluşturduğu arşivi kullanıp güzeşte ay yayınladığını da laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?