Sağlık

Aşılamanın bağan bulunduğu Güneydoğu'da "toplumsal bağışıklığa katkı" çağrısı

En az dü düze aşı uygulananların oranının en az bulunduğu illerden Diyarbakır, Siirt ve Mardin'de İl Sağlık müdürlükleri Kovid-19 salgınına için aşı çağrısı yaptı.

Aşılamanın bağan bulunduğu Güneydoğu'da
09-02-2022 12:41
Diyarbakır

Sağlık Bakanlığının Kovid-19 aşı haritasında "turuncu" kategoride arazi meydan Diyarbakır ve Siirt ile "sarı" kategoride arazi meydan Mardin'de keyif ekipleri maşeri bağışıklığa ulama arz etmek üzere aşı tanımlanan topu topu vatandaşlara ulaşmaya çalışıyor.

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, AA muhabirine, ülkede bulunduğu kabilinden Diyarbakır'da da sonuç günlerde olay sayılarında artma yaşandığını söyledi.

Tekin, şita aylarında kişilerin boğunuk ortamlarda elan müşterek tomar saat geçirmeye başladığını, taziye, cilt kabilinden şişman mevcut ortamlarda maksimum derecede maske, açıklık ve ferdî hıfzıssıhha kurallarına nazarıitibar edilmesi icap ettiğini belirtti.

"Aşısız olanların rahatsızlığı elan ciddi geçirdiğini gördük"

"Diyarbakır'da şu an yatan hastalara bakılınca genel anlamda aşısızların olduğunu, aşısız olanların rahatsızlığı elan ciddi geçirdiğini gördük." diyen Tekin, hastaneye yatanların yüzdelik 70'inin 65 gözyaşı üstü yurttaşlar bulunduğunu gördüklerini dile getirdi.

Tekin, özelikle güre nüfusta Omicron varyantının elan ferah seyrettiğini, gençlerin elan ferah icmal ile yada belirtisiz biçimde ayakta da rahatsızlığı geçirebildiğine ayraç ederek "Bakanımızın söylediği kabilinden özelikle 65 gözyaşı üstü vakayiname rahatsızlığı bulunan yaşlılarımız maatteessüf bunu müşterek ciddi levha biçiminde yaşayabiliyor. Yoğun bakımda yatan hastaların yüzdelik 90'ı gözyaşı bakımından yüksek, ayrımsız sürede vakayiname rahatsızlığı olanlar. Test oranlarında maatteessüf yüzdelik 40'ları bulduk. Yapılan testlerde zait çıkacak payı yüksek. Bu da maşer içinde yayılımın bariz müşterek göstergesi." dedi.

Geçen sene ağustos ayında şehirde olay artışında "pik yaşandığını" kaydeden Tekin, "Kıyasladığımızda buğulanmış ile vakayiname rahatsızlığı bulunan nüfusumuzun hastanede yatma oranının arttığını görüyoruz." ifadesini kullandı.

Tekin, her insana tedbirlere uymaları, aşılarını yaptırmaları çağrısında bulunarak "Özelikle yaşlılarımızı, büyüklerimizi esirgeme yönünde maske, açıklık ve ferdî hijyene nazarıitibar etmemiz gerekir. İki düze dölleme oranının yüzdelik 63,7 bulunduğu ilimizde behemehâl aşı yaptırmalarını yurttaşlarımızdan istirham ediyorum." diyerek konuştu.

Siirt

İki düze dölleme oranının yüzdelik 63 bulunduğu Siirt'te İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, ilde Kovid-19 olaylarında sonuç devirde besbelli müşterek artma gözlemlediklerini belirtti.

"Bu da bizlere yayılımın aşırı çabuk bulunduğunu göstermekte ve bunun altında yatan faktörün Omicron varyantı bulunduğunu düşündürmekte." ifadesini kullanan Ömür, Omicron olaylarında artışın aşırı çabuk seyrettiğini aktardı.

Aşılarını derneşik yaptıranların çoğunun rahatsızlığı ayakta geçirdiğine dikkati çekici Ömür, her insanın tedbirlere uymasının ve aşılarını yaptırmasının salgınla mücadelede ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Ömür, dip bakımda yatan hasta sayısında da artma yaşandığına ayraç ederek şöyleki konuştu:

"Maalesef bebek ve gebe Kovid-19 olaylarında besbelli müşterek artma gözlemlemekteyiz. İlimizde aşı oranları maatteessüf düşük. Aşılama oranının az bulunduğu yerlerde bu olay artışını araştırmak sonuç adım normal. Birinci düze aşılamada hâlâ yüzdelik 70'e ulaştık, ikinci düze aşıda ise minimum dü düze aşı uygulananların oranının minimum bulunduğu vilayetler arasındayız. Vatandaşlarımıza banko aşı olmalarını haber mektubu ederiz zira ayrıksı müşterek yolumuz yok. Yoğun bakımda yatan hastaların yüzdelik 95'inin aşılarını derneşik olmadıklarını söyleyebiliriz. Servislerde yatan hastalarımız da bu şekilde. Ölen yurttaşlarımızın yüzdelik 95'i aşısız."

Mardin

İki düze dölleme oranının yüzdelik 65,9 bulunduğu Mardin'de İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz, dölleme oranında hâlâ istedikleri sayılara ulaşmadıklarını aktararak il genelinde dölleme çalışmalarının bitmeme ettiğini söyledi.

Maske, açıklık ve harbilik dair vatandaşların tedbirleri sürdürmelerini ve aşı olmalarını dilek ettiklerini tamlayan Yavuz, "Ülkemizde olay rakamları değişik artıyor. Sayın Bakanımızın açıklamış bulunduğu sayılara mucibince ilimizde de müşterek hafta önceye mucibince kısaca dü kebir artma oldu. Hastanede yatan ile dip bakamda yatan hasta sayısında artma var. Daha aşırı aşısı kalık yada aşısız hastalarımızın hastanelerde yattığını görüyoruz." biçiminde konuştu.

"Elimizdeki yegâne ve can alıcı tabanca aşı"

Yavuz, maşeri mesafe, peçe ve harbilik kurallarını vatandaşlara gene uyarmak istediklerini anlatarak, "Elimizdeki yegâne ve can alıcı silahın aşı bulunduğunu vurgulamak istiyorum. Yerli ve ulusal aşımız bulunan TURKOVAC da uygulanmaya bitmeme ediyor. Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde korunmanın en can alıcı yöntemi bulunan aşılarımızı yaptırabiliriz." dedi.

Üçüncü düze aşısını yaptıranlardan Ali Tayfan, Kovid-19'dan aşıyla kurtulmanın muhtemel bulunduğunu bildiklerini söyledi.

Tayfan, "Bu hastalıktan kurtulmak, emektar günlerimize hâllenmek istiyoruz. Bu da bizim elimizde." diyerek konuştu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?