Sağlık

'Aşı karşıtlığı küresel sağlık sorunlarını arttırır'

COVID-19 ile baş başa hâlâ baş döndürücü gündeme mevrut ancak akıbet senelerde küresel hastalıklarla savaş üzerine da muhatara unsuru meydana getiren “aşı karşıtlığı” ile ilgilendiren İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nden Uzman Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşire

'Aşı karşıtlığı küresel sağlık sorunlarını arttırır'
17-12-2021 09:29
Tüm evren ülkeleri, dü yılı ortak tomar süredir hayatımızı etkileyen Korona virüs'e karşı biricik çalışan mücadelenin başarısının aşılama ile beklenen olacağına ilişkin hem fikir. Her ne genişliğinde aktüel rakamlar aşının koruyuculuğunu gözler önüne serse de gene de aşılama karşıtlığının dört dörtlük alegori önüne geçilemedi. Aşı karşıtlığı tartışması Korona virüs ile baş başa yeniden gündeme gelse de gerçekte etraflıca zamandır bireylerin anlaşılan sebeplerle çocuklarına aşılama yaptırmaması konusu doğrusu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kabilinden muhatara alegori görülüyordu.

Konuyla alakadar rüçhan alegori bireylerin aşılama karşıtı olma nedenleri karşı mütekellim İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nden Öğr. Gör. Abdullah Gergin, “Aşıların kimyevi maddeler ihtiva ettiği algısı, insanoğlu sağlığını negatif etkilediği, firmaların aşıları maddesel sebeplerden çevre ürettiği fideist ve aşılar namına tabii yollardan muafiyet sağlanabileceği söylemleri aşılama karşıtlığına etmen oluyor.” dedi.

“Bir yılda 2-3 milyon insanoğlunun ölümü engellendi”

Aşılanma ile baş başa ilkin müstevli hastalıklarla şişman başarıların sağlandığını anlatım fail bilirkişi bebek hemşiresi Öğr. Gör. Abdullah Gergin, “DSÖ'nün verilerine göre; 2018 yılı boyunca, Dünya çapında bebeklerin tahminî yüzdelik 86'sı (116,3 milyon bebek) 3 düze Difteri-Tetanoz-Boğmaca (DTP3) aşısı olmuş. Bu aşılar ile sonuç evre gülmeyen hastalıklar/sakatlıklar ve ölümsek ihtimalî bulaşan hastalıklara karşı sığınma sağlanmış bulunduğunu anlatım etmektedir. Yine DSÖ'nün 2018 Mart kocaoğlan raporunda, küresel ölçekte bağışıklama ile ortak yılda 2-3 milyon insanoğlu ölümünün zorla izin verilmediği belirtilmiştir.

Ayrıca, Türkiye'de aşılama programında arazi düzlük herkes aşıların parasız alegori uygulanıyor olması bilgisi, aşılama karşıtı bulunan nice söylemi kaldırılmış etmeye yetmektedir. Bunun indinde aşılama karşıtı iddiaları olanların, ilmî göz boncuğu platformda bulunmadıkları ve bilimsel niteliği bulunan bölgede bu söylemlerini dile getirmedikleri/getiremedikleri; ilmî geçerliliği sıfır bu iddialarını arı içtimai medya, sütun ve monitör programlarında anlatım ettikleri tanıdık ortak gerçektir. Bu veriler incelendiğinde, nazarıitibar edilmediği ve tedbir alınmadığı taktirde zamanımızda ortaya çıkan ve yaşamı tevakkuf noktasına getiren Korona virüs salgını ve COVID-19 benzeşim rahatsızlıkların artabileceği unutulmamalıdır. Buna dayanıklı alegori devletimizde Kızamık vakaları, 2016 senesinde beniz binde 0,01 iken; zamanımızda beniz binde 0,10 düzeyine terfian 10 büküm çoğalma göstermiştir. Dolayısı ile meydana getirilen icraat incelendiğinde, aşılama reddi ile vakaların 50 bine kavuşması yerinde ortak Kızamık salgınının meydana gelmesi ihtimalini enine boyuna yüksektir” biçiminde konuştu.

“Anne sütü antikorları devamlı değil”

Öte taraftan ana sütü ile bebeğe güzeşte antikorların, devamlı olmadığı, bebeklerde herkes hastalıklara karşı dört dörtlük ortak siper sağlamadığı düşüncesince de aşının ehemmiyetli bulunduğunu hatırlatan Gergin, “Yenidoğan ve evlatların hayatını yıldırma fail nice hastalıktan korunabilmeleri (bağışıklık kazanabilmeleri) düşüncesince aşılanmaları gerekmektedir. Günümüzde de yıldırma meydana getiren enfeksiyon ve müstevli emraz düşüncesince başlatılan icraat ve ilkah programları sonuç evre ehemmiyet bildirme etmektedir. Aşıların herkes ister büyüklük hastaneleri gerekse hususi (ticari) hastanelerin tamamında meri rastgele ortak aşılama dozunun, karekod üstünden etraflı infaz süreci, Sağlık Bakanlığı'nın nezdinde olup, sağlık kurumları da yoğun pıtrak aşılar ilişkin denetlenmekte ve sonsuz alegori düzen bağı ortak halde izlem edilmektedir. Ayrıca meri rastgele aşı, açılan aşılama takvimine kaydedildikten sonra, bu mevzuda anne babalar bilgilendirilmektedir.” dedi.

Ailelerin bizar olmaları yerinde etraflıca bilim paylaşımının olması ve bireylerin icap ettiğinin de altını çizen Gergin, “Bu bağlamda aşılama yaptırmak istemeyen aileler eleştirilmeden, istifham sormalarına müstevi oluşturulması/cesaretlendirilmesi, sordukları sorulara yanıt verilmesi ve ilkah ilişkin bireylerin bilim eksikliğinin giderilmesi hâlâ akıllıcasına ortak etap olacaktır. Günümüzde bundan sonradan sağlık profesyonellerinin fedakarlığı maşer kabilinden bilinmiş olup, müstevli emraz ile mücadelede kazandıkları deneyimleri doğrultusunda ailelere dayanaklık etmek olunması ve müşavirlik hizmetinin sunulması gerekmektedir. Ancak bu halde aşılama karşıtı iddialarına en akıllıcasına halde yanıt bırakılmış olunacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Hiç aşılama almayan 13 milyondan hâlâ ortak tomar bebek bulunmakta”

Gergin başkaca herkes Dünya'da rastgele çocuğun aşıya ulaşmada denktaş olanaklara eş olmadığını da aktararak, “Diğer taraftan hastalığın geçirilmesi ile muafiyet kazanmış bulunduğu bilgisi, akıllıcasına ilmî ortak bilgidir. Ancak bazısı enfeksiyon hastalıklarının, geçirildikten sonradan yenidoğan ve çocuklarda devamlı hasar salıverme ve ölümsek olma ihtimalinin efdal olabileceği da bilinmelidir. Bunlara Çocuk Felci enfeksiyonlarına ilişkin devamlı felçler, Kızamık sorununa ilişkin Ensefalit, frengi ve ahiret yolculuğu kabil gülmeyen hasarlar dayanıklı verilebilir. DSÖ'nün verilerine uyarınca elden hoppadak etraflı ülkelerde, göz boncuğu aşılama almayan 13 milyondan hâlâ ortak tomar bebek bulunmaktadır. Ancak bu evlatların çoğunluğunu çatışma, harp ve yoksullukla sebebiyle yüze küsurat arı beş altı abuhava oluşturmaktadır. Yakın sürede meydana getirilen icraat doğrultusunda COVID-19 salgının, aşıların ufaklıklara ulaştırılmasını hâlâ da zorlaştırdığı anlatım edilmektedir.” dedi.

Gergin sonuç alegori da “aşılanma” mevzusunun üstünde durulması müstelzim ortak madde bulunduğunu anlatım ederek, “Ayrıca bireylerin iradeleri ile aşılanmamaları, arı menfaatlerini enfeksiyon rahatsızlıklarına belirgin bir duruma getirmez, dört dörtlük tersine COVID-19 salgını ile hâlâ da kupkuru anlaşılan, küresel alegori herkes insanlığın sağlığını negatif yönde etkileyebilecek dert potansiyelinin bulunduğu bilinmeli ve rastgele fırsatta anlatılmalıdır. Bu veriler incelendiğinde, nazarıitibar edilmediği ve tedbir alınmadığı taktirde zamanımızda ortaya çıkan ve yaşamı tevakkuf noktasına getiren bu salgınlar kabil rahatsızlıkların artabileceği unutulmamalıdır.

Bu sebeple gerçek tartışılması ve üstünde durulması müstelzim konu; geleceğimizi dengesiz edeceğimiz ve geleceğimizin teminatı bulunan herkes Dünya çocuklarının, enfeksiyon rahatsızlıklarına karşı bağışıklığının sağlanması düşüncesince mücahede edilmeli, bu açıdan bulunan programlar geliştirilmeli ve acemi planlara müstevi hazırlanmalıdır.” niteleyerek laflarını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?