Ekonomi

Arazi toplulaştırılması kapsamında 2022'de 100 bin hektar düşüncesince düğmeye basılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, bu senenin sonuna denli muktezi tescil işlemlerini yaparak, toplulaştırması tamamlanan endüstrisi 6 milyon hektara ulaştırmayı hedefliyor.

Arazi toplulaştırılması kapsamında 2022'de 100 bin hektar düşüncesince düğmeye basılacak
28-10-2021 11:19
28-10-2021 11:19
Ankara

Tarım ve Orman Bakanlığı, modüler arazi yapısının önüne devrolmak üzere yürüttüğü arazi toplulaştırma faaliyetleri kapsamında, doğacak sene 100 bin hektar bölgede düzentileme başlatmayı ve 750 bin hektar bölgede tescil işlemlerini tamamlamayı hedefliyor.

AA muhabirinin, 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan icra ettiği derlemeye göre, 2020 bakımından 23,1 milyon hektar ekincilik arazisinin 15,6 milyon hektarı ekilen, 3,2 milyon hektarı nadasa bırakılan, 779 bin hektarı göveri yetiştirilen ve 3,6 milyon hektarı meyve, zeytin ağaçları ve bağcılık düşüncesince ayrılan alanlardan oluşuyor.

Tarım arazilerinin korunması ve çalışan kullanılmasına müteveccih arazi kullanma planlarının tamamlanması, Toprak Veri Tabanı'nın oluşturulması, erozyonla mücadelenin etkinleştirilmesi ve arsa yönetiminde koordinasyonun güçlendirilmesi rüçhan yöntem alanları ortada arsa alıyor.

Tarım gayeli arazi ediniminin kolaylaştırılması, zirai arazi piyasasının düzenlenmesi, mülkiyetten meydana gelen ihtilafların giderilmesi, zirai üretimde metruk arazilerin üretime kazandırılması ve pres ölçeklerinin artırılmasına müteveccih kurumsal ve türel organizasyon emek harcamaları da bitmeme ediyor.

Parçalı arazi yapısı ekincilik alanının en ehemmiyetli problemlerinden bir tanesi namına hücre çarpıyor. Küçük ekincilik parsellerinin makul ölçeğe getirilmesi üzere gayret maruz arazi toplulaştırma çalışmalarında tescil işlemleri gerçekleştirilerek toplulaştırması tamamlanan alanın bu senenin böylece 6 milyon hektara ulaştırılması öngörülüyor. 2022'de ise 100 bin hektar bölgede toplulaştırma çalışmasının başlatılması ve 750 bin hektar bölgede tescil işlemlerinin tamamlanması planlanıyor.

Toplam sulama tesisi sayısı 2 bin 983'e yükseldi

Devlet Su İşleri (DSİ) çeşidinden sulamaya oluşturulan toplanmış sulama piyasası 2020 senesinde tamamlanan 46 bin hektar yakut ile 3,46 milyon hektara ulaştı. Bu çerçevede 73 sulama tesisi inşaatı tamamlanarak sulamaya açıldı ve toplanmış sulama tesisi sayısı 2 bin 983'e çıktı.

DSİ çeşidinden amme sulama yatırımları çerçevesinde doğacak sene ilk önce 82 bin 320 hektar meydan sulamaya açılacak. 12 bin 665 hektar bölgede ise bulunan bariz biçim sulama şebekelerinin gizli borulu düzene dönüştürülmesi emek harcamaları tamamlanacak.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?