Sağlık

Antalya'da 85 yaşındaki hastanın kalp ameliyatı tababet literatürüne girdi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde mini çevrim akciğer makinesi sebebiyle dikişsiz aort kapağı değiştirilen, dü kalp damarı köprüleme edilen 85 yaşındaki hastanın ameliyatı, tababet literatürüne kazandırıldı.

Antalya'da 85 yaşındaki hastanın kalp ameliyatı tababet literatürüne girdi
30-12-2022 13:06
Antalya

Manavgat'ta canlı Turan Tanır, alevli döş ağrısı şikayeti ile hastaneye başvurdu. Tansiyon ve şeker hastalığı hastalığı hastası bulunan Tanır'ın aort kapağında ağırbaşlı parasızlık ve dü koroner damarının kapanık bulunduğu belirleme edildi.

Riskli görüldüğü düşüncesince dizi eylem önerilmeyen Tanır, soluk almakta, yürümekte engel çekmesi ve ağrılarının artarak çoğalması üstüne Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu.

Burada incelemelerin peşi sıra SBÜ Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Ümit Yener, Doç. Dr. Adnan Yalçınkaya ve beraberindeki ekip, hastalanmış ve yakınlarıyla da danışma ederek, ameliyata değişmeyen verdi.

Mini devir akciğer makinesi sayesinde dikişsiz aort kapağı değiştirilen hastanın, dü kalp damarı köprüleme edildi. Kan ve dem ürünleri nakli yapılmadan, hızlıca teneffüs makinesinden ayrılan hasta, endamsız müddette sağlığına kavuştu.

"Ameliyattan sonradan şen soluk almaya başladım"

Yeniden yürüyebilen, ağrılarından kurtulan 85 yaşındaki Turan, AA muhabirine, ansız kırgınlık geçirdiğini, soluk almakta, yürümekte engel çektiğini dile getirdi.

Gittikçe kötüleştiğini özetleyen Turan, "Çok alevli döş ağrısı çekiyordum, fenalaşıyordum. Ağrım on paralık geçmiyordu. Ameliyattan sonradan şen soluk almaya başladım, emektar mıhlı günlerime kavuştum. Çocukluğumdan buyana sağlığıma baş döndürücü ilgi etmiştim. Onun düşüncesince ameliyat da değerli geçti." dedi.

Kızı Nurcan Tanır da gittikleri hastanelerde babasının ati kırat hastalanmış bulunduğunu ve engelleme edilemeyeceğini öğrenince üzüldüklerini tabir etti.

Babasının yüzünü gülerken görür görmez bahtiyar bulunduğunu özetleyen Turan, "Bazı etibba babam düşüncesince 'Bir sene fakat yaşar.' demişti. 'Kapalı yöntemle girişimsel kardiyolojide dizi eylem mu yaptırsak?' dedik fakat damarlarında tıkanıklık vardı. Yaşı ve süreğen hastalıkları zımnında ameliyatın riskleri baş döndürücü yüksekti. Burada hocalarımıza güvendik ve değerli ameliyat yaptılar. Babam endamsız müddette sağlığına kavuştu." diyerek konuştu.

"Hastamızı 3-4 günde taburcu ettik"

Operasyonu oluşturan Doç. Dr. Yener ise ilkin hastanın tetkiklerine baktıklarını ve yaşı bakımından ameliyat düşüncesince duraksama ettiklerini kaydetti.

Hastayı görür görmez ameliyata değişmeyen verdiklerini özetleyen Yener, şu detayları verdi:

"Hastamız 85 yaşlarında lakin namına güzel bakmış. Aort kapağını dikişsiz değiştirdik, dü damarına köprüleme yaptık. Hastamızı spesifik önleyen nesne ise mini devreyle akciğer makinesiyle bu operasyonu gerçekleştirdik. Türkiye'de bunu çabucak Sağlık Bilimleri Üniversitesi çatısı altında yapabiliyoruz. İleri yaşlarındaki ortak olay ve mini devreyle yapıldığı düşüncesince operasyonu, Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneğinin düzenlemiş bulunduğu 'Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Kongresi'nde ilmî yazı şekilde sunduk. Çalışmamızı literatüre kazandırdık. Çalışmamız 'Turkish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery' dergisinde yayınlandı."

Ameliyat düşüncesince lazım desteği sağlayıcı SBÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın'a teşekkürname fail Yener, "85 yaşındaki hastanın minimum devreyle aort kapağının dikişsiz değiştirilmesi ve 2 damarının köprüleme edilmesi Türkiye'de evvel oldu. Onun düşüncesince bilgelik yaşamına kazandırdık. Kapak dikişsiz bulunduğu düşüncesince hastamız çabucak teneffüs makinesinden ayrıldı, dem ve dem ürünü kullanmadık. Normal kalp ameliyatında hastalanmış 7-8 günde iyileşirken, bu hastamızı 3-4 günde taburcu ettik." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?