Spor

Amatör spor kulüpleri, yerli yönetimlerden dayanak noktası bekliyor

İstanbul'un Bakırköy ilçesinde çalışkanlık yayınlayan ve kestirmece 600 çocuğa parasız terbiye verici Kartaltepe Spor Kulübünün başkanı Ataner Orkunoğlu, evcil yönetimlerden dayanak beklediklerini söyledi.

Amatör spor kulüpleri, yerli yönetimlerden dayanak noktası bekliyor
22-11-2021 17:05
İstanbul

Yaklaşık 30 salname geçmişi bulunan Bakırköy Kartaltepe Spor Kulübü, futbol, voleybol, basketbol, atletizm, yüzme, alıştırma ve karate branşlarında bin 200 sporcuya fariza veriyor. Kulüp, 593 çocuğa da parasız spor eğitimi sunuyor.

Amatör spor kulüplerinin maddesel anlamda ağır halde bulunduğunu tamlayan reis bey Ataner Orkunoğlu, faaliyetleri ve beklentileriyle ait AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Kulüp faaliyetleri karşı bilim sağlayan Orkunoğlu, "Yaklaşık otuz salname ortak kulübüz. Futbol, voleybol, basketbol, atletizm, yüzme, jimnastik, karate branşlarında çalışkanlık gösteriyoruz. Bin 200'e benzeyen sporcumuz mevcut. Aynı sürede da parasız spor okullarımız var. Buna ortak sene önceki başladık. Şu anda 10-14 gözyaşı arası 593 kız ve koca çocuğa spor hizmeti veriliyor." diyerek konuştu.

Orkunoğlu, kulübü kurduklarında rastgele ortak tesileri bulunmadığını aktararak, "Kulübü dostlarımla baş başa kurduk. Bir kahvehane köşesinde kuruldu. Sonra bu tesisi yaptık. Çok tarz büküm ettik. Zamanla he ama baş döndürücü yorulduk, uğraştık ve Bakırköy'ümüze dobra ortak bünye kazandırdık. Bakırköy Kartaltepe Spor Kulübü kendisine rastgele ortak sene minimum 500 çocuğa parasız kendisine spor hizmeti vermekteyiz. Bu gençlerden hevesli kendisine kariyerine bitmeme fail elbette ki var. Jimnastikte Türkiye şampiyonluğumuz var. Futbolda Türkiye üçüncülüğümüz var. Gençlerde, yıldızlarda İstanbul şampiyonluklarımız, semt şampiyonluklarımız, kupalarımız mevcut." ifadelerini kullandı.

"Amatör kulüpler kendisine baş döndürücü problemimiz var"

Ataner Orkunoğlu, amatör spor kulüplerinin savaşım etmiş olduğu baş döndürücü dava bulunduğunu dile getirdi.

Genelde spor kulüplerinin ayak topu ağırlıklı çalışkanlık gösterdiğini aktaran Orkunoğlu, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Önce futbolla başladık. Sonra voleybol, sepet topu branşlarını açtık. Sadece futbolda kız ve baylarda gözyaşı kategorilerini adisyona kattığımızda 18 takımımız var. Amatör kulüpler kendisine baş döndürücü problemimiz var. Bu baş döndürücü az biliniyor veya hiçbir değinilmiyor, ilgilenilmiyor. Buna ortak el atılırsa emniyetsiz şeyler olur. Amatör emanet hevesli ruhtan hâlâ önemlidir. Çünkü bizde mülk geçmiyor. Ruhla oynuyoruz, kanla oynuyoruz. Oksijenimiz hâlâ ortak tomar olmakta ama ne eyvah ki Türkiye'mizde senelerdir bire ortak sorunlar var. Ben 30 senedir pakt başkanıyım. Otuz senedir bire ortak problemleri yaşıyoruz. Bir karış tarz büküm etmedik. 30 sene önceki de spor tesisi, malzeme, besin ve iktisat kabilinden sorunlar vardı. Bu sorunlar bire ortak biçim bitmeme ediyor."

Genç sporcuların çalışabileceği mağaza bulmada başağrısı yaşadıklarını aktaran Orkunoğlu, "Kulübümüzde 250 voleybolcu var. Dün 96 kızla bire ortak salonda çalıştım. Ne ferde yetişiyor ne malzeme. Koşarken birbirlerine çarpıyorlar. Haftada ortak zaman ortak mağaza bulabiliyoruz. Normalde zat salonumuz olması gerekiyor. Hatta bazen, 'Keşke voleybol, sepet topu branşlarını açmasaydık.' diyerek düşünüyorum. Çünkü evlatları kıygın eylemek istemiyorum. Maalesef cerrar kabilinden mağaza dileniyoruz. Okullar salonları ücretli kiraladıkları düşüncesince bizlere ortak zaman veriyorlar. Mesela basketbolda 20.00-21.00 saatleri tahsis edildi. Ertesi devir okula gitmesi müstelzim 5-6 yaşındaki ayrıntılar zaman 21.00'de antrenmandan çıkıp eve gidiyor." halinde düşünce belirtti.

Başkan Orkunoğlu, biricik sağlık kaynaklarının işlettikleri halı ortalık bulunduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Gelir deposu kendisine ortak halı sahamız mevcut ama 14-15 hocamız çalışıyor. Bunların SGK primleri ve maaşları var. Bu evlatların minibüsleri bulunmadığı düşüncesince tarz paralarını, servisini tığ karşılıyoruz. Malzemelerini karşılıyoruz. Yüzlerce kadro ve bunların malzemeleri, topu, forması, şortu, eşofmanı var. Bunlar da ego ve ortak iki dostum sebebiyle oluyor. Bizim de kazançlı gidişat elleme olursa kadro formaları, materyali dobra oluyor. Ekonomik gidişat az buçuk sarsıldığı zaman, malzemeden kısıtlamak mecburiyetinde kalıyoruz. Sonuçta ortak müfit işi yapıyoruz. Geçen hafta sporcularımıza besin yardımında da bulunduk."

"Bir futbolcuya verdikleri mülk 4-5 milyon avro"

Bakırköy Kartaltepe Spor Kulübü Başkanı Orkunoğlu, Süper Lig'de ortak futbolcuya maruz 4-5 milyon avronun, İstanbul'daki kâffesi amatör kulüpleri ayağa kaldırabileceğini dile getirdi.

Amatör spor kulüpleri ile altyapıya envestisman yapılması icap ettiğini aktaran Orkunoğlu, "Profesyonel takımların ortak futbolcuya verdiği para, enfrastrüktür ve amatör kulüplere harcansa, emin olun beniz sert futbolcu, sportmen kazanç bu ülkede. Ne eyvah ki tığ isme, kariyere mülk veriyoruz. Bir futbolcuya verdikleri mülk 4-5 milyon avro. Bu mülk İstanbul'daki kâffesi amatör kulüpleri canlandırma eder." diyerek konuştu.

Ataner Orkunoğlu, evcil yönetimlerden paradan çoğalma gereç desteği beklediklerini vurgulayarak, laflarını şöyleki tamamladı:

"Valilik, kaymakamlıktan rastgele ortak dayanak noktası olmuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yılda ortak sefer gereç katkısı yapıyordu. İki senedir pandemiden çevre onu da yapmıyor. Biz ortak spor kulübüyüz, amme hizmeti veriyoruz. Sonuçta büyükşehir yahut kaymakamlık belediyelerinin spora ayırdığı ortak bütçe oluyor. Bu hoşnutluk geldim hâlâ o bütçeden ortak obje görmedim. Biz mülk istemiyoruz zaten. Top versinler, gereç versinler. Saha, spor salonu, yüzme havuzu yapsınlar. Bu evlatları götürelim. Bakırköy'de en şişman mesele tesis. Saha yok. Bir parça bağlı spor salonu var. Okul salonları da söylediğim kabilinden ücretli takımlara veriliyor. Devletten şurası bekliyoruz. Bir, SGK primi almasın veya yarısını alsın. Spor kulüplerine saf gazda, elektrikte, suda iskonto yapılsın. Araç problemimiz var. Bizde tahminî 30 kadro var. Her hafta karşılaşma olsa 25 parça otobüs lazım. Birisi Kadıköy'de, gayr Bağcılar'da, gayrı Edirne'de oluyor. Biz bunlara ne gidebiliriz, ne yetişebiliriz?"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?