Yaşam

Amasyalılar sahura belediye bandosuyla kalkıyor

Amasya'da 158 senedir ramazan kocaoğlan süresince iftar vakti vakti vaktinde zamanı Harşena Kalesi'ne çıkarak dinleti verici belediye bandosu, vatandaşların sahura kalkması düşüncesince de üstü açıkça otobüsle sokak, çıkmaz dolaşarak muhtelif marşlar ve türküler seslendiriy

Amasyalılar sahura belediye bandosuyla kalkıyor
26-04-2022 13:46
Amasya

Elektriğin bulunmadığı zamanlarda vatandaşlara iftar zamanı vakti ve sahur vakitlerinin yaklaştığını sav hasretmek düşüncesince dinleti sağlayan belediye bandosu bu günlerde de bu geleneği sürdürerek, vatandaşlara ramazan heyecanını neşelendirmek amacıyla, üstü açıkça otobüsle mahalle aralarında dolaşıyor.

Bando kadrosunu teras ve pencerelerden izleyen ve dikkat yayınlayan vatandaşlar, seslendirilen parçalara da bazısı devir alkışlarıyla haremlik ediyor.

Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, AA muhabirine, Amasya'nın geleneklerine ilişkin müşterek kent bulunduğunu ve yüzyıllık geleneği sürdürdüklerini söyledi.

Amasya'nın değme mahallesine tedricen vatandaşları bu heyecana eş ettiklerini vurgulayan Sarı, şunları dile getirdi:

"Bizim Amasya'mızda ramazanda bateri ve zurna olmaz. Bandoyla vatandaşlarımızı sahura kaldırıyoruz, topla kaldırıyoruz. Üstü açıkça otobüsümüzle beraber, bando ekibimiz topu topu mahallelerimizde geziyor, kentin müşterek aslında müşterek başına dolaşıyor, vatandaşlarımızı sahura kaldırıyorlar. Özellikle mili marşlarımızı çalıyorlar, yurttaşlar baş döndürücü kıvançlı alkışlıyorlar, pencerelerden çıkarak. Amasya'da emektar geleneğimiz ne mevcut ise yaşatmaya çalışıyoruz. Bandomuz bayramın müşterek numara gününden itibaren, şetaret boyunca, sokaklarda ve caddelerde dolaşarak insanlarımızı eğlendirmeye bitmeme edecek."

"Amasya geleneğimizde, ramazan davulcusu yok, ramazan bandosu var"

Bando Şefi Hakan Dinçer ise vatandaşları eğlendirdikleri düşüncesince bahtiyar olduklarını anlatım etti.

Dinçer, "Bizim Amasya geleneğimizde, ramazan davulcusu yok, ramazan bandosu mevcut belediyemizin. Biz de bu geleneği bitmeme ettirdiğimiz düşüncesince mutluyuz. Sahur saatinden evvel gezerek, Amasya halkına marşlar ve gündeş parçalar çalıyoruz. Halkımız bu halden baş döndürücü memnun, içtimai iletişim araçları hesabımızdan ve telefonlarımızdan arzu parçalar istiyorlar, kılıç de çalmaya çalışıyoruz. Amasya'da kırcı kırcı müşterek ramazan geçiyor." diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?