Ekonomi

Alman ekonomisinin üçüncü çeyrek büyümesi yavaşladı

Alman ekonomisi, salgının yayılmasını karşılamak gibi muteber kısıtlamaların hafifletilmesinin hususi tüketimi çoğaltması dolayısıyla bu senenin üçüncü çeyreğinde ortak esbak çeyreğe layıkıyla yüzdelik 1,8'lik büyüme kaydetti.

Alman ekonomisinin üçüncü çeyrek büyümesi yavaşladı
29-10-2021 12:05
Berlin

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) kılavuz kaptan verilerine göre, ülkede zaman ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), bu senenin üçüncü çeyreğinde birlikte esbak çeyreğe nazaran yüzdelik 1,8 büyüdü.

Piyasa beklentisi ekonominin yüzdelik 2,2 genişlemesi yönündeydi.

Destatis, Alman ekonomisindeki toparlanmanın yazları da bitmeme ettiğini belirterek, üçüncü çeyrekteki büyümenin şişman seviyede faziletli hususi mahveden masraflarından kaynaklandığını vurguladı.

Ülke ekonomisi, salgının yayılmasını mâni olmak şartıyla makbul sert ve derinliğine kısıtlamaların hususi tüketimi yavaşlatması kararı bu senenin geçmiş çeyreğinde birlikte esbak çeyreğe gereğince yüzdelik 2 küçüldükten sonra, ikinci çeyrekte bahis konusu kısıtlamaların gevşetilmesinin etkisiyle yüzdelik 1,9 büyümüştü.

Alman sanayideki ehemmiyetli aralık mahsulat düşüncesince bitmeme fail gereç derdi nedeniyle, Alman ekonomisine bağlı beklentiler akıbet yıllarda olumsuzlaşmıştı.

Almanya’da kazançlı büyümenin en ehemmiyetli işareti bulunan Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, ekimde 97,7 puana gerileyerek düşüşünü arka arkaya 4'üncü ayak tabanı taşırken, tedbir darboğazlarının Alman ekonomisini canlı birlikte güz dönemiyle huzur karşıya bıraktığı belirtilmişti.

Ülkenin önde mevrut 5 kazançlı fikir kuruluşu, 14 Ekim’de tedbir zincirindeki sıkıntıların endüstri üretimini yavaşlatması zımnında 2021 büyüme beklentisini yüzdelik 3,7'den 2,4'e düşürmüştü.

Bu düşürmenin ardından, 27 Ekim’de de Alman hükümeti, bu sene düşüncesince elan ilkin yüzdelik 3,5 namına açıklayan resmi büyüme beklentisini Kovid-19 pandemisinin mihman tesirleri ve tedbir zincirindeki sıkıntılardan çevre aşağılık cepheli düzeltilmiş ederek yüzdelik 2,6'ya çekmişti.

Analistler, tedbir darboğazlarına ek olarak, gene artım yayınlayan Kovid-19 hikâye sayılarını da Alman ekonomisi düşüncesince riziko namına görüyor. Ayrıca, faziletli erke fiyatlarının tetiklediği enflasyon, ekimde yüzdelik 4,5 ile 1993'ten buyana en faziletli seviyesine çıkarak firmalar ve tüketiciler düşüncesince birlikte ağırlık yapmaya bitmeme etti.

Almanya'da ekonomi, Kovid-19 salgınının etken bulunduğu afiyet ve kazançlı buhran zımnında 2020'de yüzdelik 4,9 küçülerek, 10 senedir bitmeme fail büyüme trendine akıbet vermişti.

ING Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, mevzuya bağlı değerlendirmesinde, "Alman ekonomisi büyüyor ancak aldığı kadar çelimli değil, tedbir zincirdeki kesintiler ve faziletli erke fiyatları, Alman ekonomisinin buhran önceleri seviyelere dönmesini geciktirecek.” ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?