Ekonomi

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü: Almanya’da faziletkâr enflasyonun bitmeme etmesi bekleniyor

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Almanya'da erke ve başka maliyet artışları dolayısıyla fiyatların doğacak aylarda az daha herhangi bir bölgede yükselmeye bitmeme edeceğini bildirdi.

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü: Almanya’da faziletkâr enflasyonun bitmeme etmesi bekleniyor
05-10-2022 17:01
Berlin

Ifo, kuruluşların paha beklentilerine müteveccih Almanya İş Anketi neticelerini yayımladı.

Buna göre, eylülde Almanya’daki kuruluşların yüzdelik 53,5’i doğacak 3 ayda fiyatlarını şişman seviyede tasarruf etmek istediklerini belirtti. Ağustos ayında bu nicelik yüzdelik 48,1 kendisine kayıtlara geçmişti.

Söz konusu nicelik besin sektöründe ise Ağustos'taki 96,9 puandan eylülde 100 puana yükseldi.

Özellikle eczanelerin yüzdelik 92’sinin doğacak aylarda tutarları yükseltmeyi planlaması dikkati çekti.

Konaklamada tutarları ilerleme payı 87,4 puan, yapı hizmetlerinde 78,0 nokta ve otellerde 62,4 nokta oldu.

"Ne efsus ki pahalılık dalgası azalmıyor"

Ifo Araştırma ve Ekonomik Tahmin Müdürü Timo Wollmershauser, mevzuya bağlı değerlendirmesinde, besin sektöründe paha artış beklentilerine dikkati çekerek “Ne efsus ki, bu mahsus pahalılık dalgasının bayağılaşmak kabil bulunmadığı anlamına geliyor.” ifadesini kullandı.

Almanya'da ağustosta yüzdelik 7,9 bulunan salname enflasyon, erke ve besin fiyatlarındaki sonuç yükselişle eylülde yüzdelik 10'a çıkarak 1951'den beri tanıdık en efdal seviyeye ulaşmıştı.

Enerji fiyatlarının salname bazda yüzdelik 43,9 çoğalması dikkati çekerken, salname artış besin fiyatlarında yüzdelik 18,7 ile ortalamanın üstünde gerçekleşmişti.

Enerjideki efdal fiyatlar, son kullanıcıların satın kabul etme gücünün düşmesine ve üretimin nice iştirak düşüncesince karsız duruma gelmesine de hastalık oluyor.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), 19 Eylül'de ekonomiye bağlı yayımladığı raporda, erke krizi dolayısıyla Alman ekonomisinin resesyona girdiğine bağlı işaretlerin tedricen arttığını ve enflasyonun doğacak aylarda ikiz hanelere ulaşabileceğini belirtmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?