Yaşam

Alkol ve madde bağımlısı dü ata tedaviyle hayatlarında "temiz" müşterek sahife açtı

Yıllarca devam eden alkol ve madde bağımlılıklarından Sağlık Bakanlığına ilişkin AMATEM'de gördükleri otama sebebiyle kaçma noktasına mevrut dü babanın en şişman gücü, dobra birlikte doğacak sunabilme hayalini kurmuş oldukları evlatları.

Alkol ve madde bağımlısı dü ata tedaviyle hayatlarında
25-06-2022 19:04
Ankara

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM), 26 Haziran "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" önceleri kapılarını AA kadrosuna açtı.

Alkol ve madde yararlanma bozukluklarına değgin yatarak ve ayaktan otama hizmeti verici merkezde, başkaca hastaların rehabilitasyonu düşüncesince el sanatları, kılık derece toplumsal faaliyetlere değgin işlik emek harcamaları yürütülüyor. Hastalar, masa topu derece spor faaliyetlerinin birlikte ıvır zıvır birlikte bölgede zirai çalışmalara iltihak imkanını da yakalıyor.

AMATEM'de bitmeme fail tedavileri yardımıyla bağımlılığın pençesinden kaçma evresine mevrut 31 yaşındaki O.Y. ile 33 yaşındaki G.T. hayatlarında "temiz" birlikte sahife açabilmenin mutluluğunu yaşıyor.

"Evladım ve eşim düşüncesince alkol bağımlılığından yavrulamak istiyorum"

Alkol bağımlılığının 15 sene sürdüğünü, 6 sene evvela tedaviyle kurtulduğunu ve o devre evlenip yuva kurduğunu özetleyen O.Y, birlikte ay evvela alkol tutkusunun nüksetmesi üzerinde AMATEM'e başvurduğunu dile getirdi.

Alkole evvela kez dost çevresinin etkisiyle 15-16 yaşındayken başladığını kail O.Y, "Tedavim aşkın elleme ilerliyor, etibba bizimle aşkın ilgileniyor. 14 maaş birlikte oğlum var. Evladım ve eşim düşüncesince tedaviye geldim. Bu illeti en aşkın çocuğum, onun geleceği düşüncesince artırmak istiyorum. Bu biçimde bitmeme ederse çocuğum da benden görecek niteleyerek korkuyorum." dedi.

"Sabah uyanır uyanmaz alkol almaya başlıyordum"

O.Y. yaşadıklarını, "Alkol bağımlısı olduğum çağda aşkın sinirliydim. Ellerim titriyordu, alkol almadan duramıyordum. Sabahları uyanır uyanmaz alkol almaya başlıyor, güneş süresince sızana genişliğinde da hakeza bitmeme ediyordum. Titremelerim apayrı ayrışık geçmiyordu. Mesleğim kasaplık, işimden gücümden oldum. Ailem, evladım benim düşüncesince aşkın önemli. Onların verdiği güçle kurtuldum alkolden." laflarıyla anlattı.

"Dibe vurmadan, sefine batmadan tedaviye başlayın"

AMATEM'de deva tedavisi gördüğünü ve atölyede meydana getirdiği el sanatları çalışmalarının namına aşkın elleme geldiğini vurgulayan O.Y. şu çağrıda bulundu:

"Bağımlılık problemi bulunan her insana birlikte elleme dibe vurmadan, sefine batmadan tedaviye başlamalarını kaynak ediyorum. Alkol maddesel ve içsel aşkın şişman dokunca veriyor. Merkezde mahrumiyet çekmeden, tedaviyle bu süreci atlatıyoruz. İsteyen hepsi bunu başarabilir, bu illetten kurtulabilir."

"2,5 yaşındaki kızımın varlığı en şişman destek"

Madde bağımlılığı tedavisinde 2,5 yılı geride bıraktığını ve akıbet etaba geldiğini aktaran G.T. ise dost ortamının etkisiyle alışmış olduğu uyuşturucuyu 4 sene gece gündüz kullandığını söyledi. Tedavi sürecinde evlendiğini tamlayan G.T. "2,5 yaşlarında birlikte kızım var. Onun varlığı benim düşüncesince en şişman destek." niteleyerek konuştu.

Uyuşturucu madde kullandığı dönemde, bu maddeyi kullanılmadan normale dönemediğini tamlayan G.T, "Bu derin, her insanın içerisinden kolaylıkla çıkamadığı birlikte çukur. Bir yerden sonradan herhangi birlikte şeyinizi kaybediyorsunuz, kaybedecek birlikte bilinçlilik kalmıyor. Fakat insanoğlu gerisinde sevdiklerinin varlığını hissedince muvaffak olmak şimdi şen oluyor." ifadesini kullandı.

G.T, "Evladıma şu an baktığımda üzüntüden, baş döndürücü suçluluk ve pişmanlıktan apayrı birlikte bilinçlilik hissedemiyorum. Fakat bu nedamet tedavim açısından elleme birlikte şey. Tekrar yönelirsem başıma gelecekleri aşkın elleme biliyorum. Eşim bu süreçte bana aşkın şişman dayanak noktası verdi, onun yardımıyla buradayım." halinde konuştu.

AMATEM'de kendisini giranbaha hissettiğini dile getirerek tamamı yetkililere teşekkürname fail G.T, hakkıyla istenildiğinde tedaviyle narkotik bağımlılığının yenilebileceğinin altını çizdi.

"Hedefimiz hastanın 1 sene süresince maddeden ırak kalmasını sağlamak"

AMATEM mesul hekimi Mustafa Danışman da merkezde alkol ve madde bağımlılığının birlikte keriz derece davranışsal bağımlılıkların tedavisine müteveccih de misyon sunduklarını anlattı.

Yoksunluğu azaltıcı arındırma tedavileri ve ruhsal desteğin nısıf esna atölyedeki resim, müzik, ahşap pentür derece faaliyetlerin hastaların rehabilitasyonu açısından aşkın ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Danışman şunları kaydetti:

"Hastaların mahrumiyet dönemi, hastadan hastaya değişmekle beraber, sayı farkı 20-30 güneş sürüyor. Tedavinin evvela evresindeki hedefimiz, hastanın kullandığı madde ve alkolden 3 ay ırak kalmasını sağlamak. Bu amacı sağladığımızda birlikte er iyileşmeden bahsedebiliyoruz. Fakat sonuncu misyonumuz birlikte sene süresince bunu bitmeme ettirmek. Bu gerçekleştiğinde tıbbi açıdan birlikte iyileşmeden yalan edebiliyoruz. Şu an 2-3 senedir otama altında olup göz boncuğu biçimde madde kullanmayan ayaktan hastalarımız mevcut."

Danışman, serviste yatarak otama gören hastaların sayı farkı 20-30 güneş merkezde kaldığını, arkası esna herhangi birlikte 28 günde birlikte randevulara çağrıldığını kaydetti.

"Tedaviye ne genişliğinde er başvurulursa muvaffakiyet da o genişliğinde artıyor"

Ailelerin çocuklarında hab ve iştahta bozulma, kendini soyutlama, baş döndürücü saldırgan davranışlarda bulunma derece tutum değişimlerine nazarıitibar etmesi icap ettiğini lakin bunların yegâne başına bağımlılık işareti olmadığını vurgulayan Danışman şu biçimde konuştu:

"Tedaviye ne genişliğinde er başvurulursa muvaffakiyet payı da o genişliğinde artıyor. Çoğu devir beğenilen maddelere de değgin şekilde bazı süreçleri öngörme, muhakeme akla yatkın olamayabiliyor. Kişiler bağımlı olmadıklarını düşünebiliyor. Bu düşüncelerin varlığında fark bizlere başvurmalarında kâr var. Genel şekilde baktığımızda ise en önemlisi bu tip maddelere on paralık başlamamak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?