Sağlık

Ailesinin irsî rahatsızlığı Akdeniz anemisini kemik iliği nakliyle yendi

Ablasını Akdeniz anemisi (talasemi) hastalığından kaybeden, kendisi de bu rahatsızlığına ilişkin gelişen siroz rahatsızlığına için dirim savaşı verici 12 yaşındaki Yusuf Ferhan Kaya'nın yüzü, kemik iliği nakliyle güldü.

Ailesinin irsî rahatsızlığı Akdeniz anemisini kemik iliği nakliyle yendi
01-12-2022 16:06
Izmir

Şanlıurfa'da hısımlık bağı mevcut Fatma ve Abdülkadir Kaya'nın 1993'te dünyaya mevrut kızları, Akdeniz anemisi zımnında yaşama tutunamadı. Çiftin ahir zamanlarda doğan 5 çocuğundan 3'üne de ayrımsız maraz tanısı konuldu.

Ablası ve ağabeyiyle derneşik dem nakilleri sağlayan ve ilaçlarla yaşamını sürdüren 12 yaşındaki Yusuf Ferhan Kaya'nın karaciğerindeki büyümenin arkası sıra siroz yer aldığı belirlendi.

Kemik iliği nakli düşüncesince sıraya tahsil edilen Kaya'ya sevindirici haber, orak ayı ayında geldi. Başarılı sabık operasyonun arkası sıra hücreleri dem üretmeye süregelen Kaya, sağlığına kavuşarak taburcu edildi.

Uygun ilik bulunduğunu rüyasında gördü

Yusuf Ferhan Kaya, AA muhabirine, akıllıca kemik iliği bulunması sürecinde umudunu on paralık yitirmediğini belirtti.

Uygun iliğin bulunmuş yer aldığı haberi ulaştığında kendisinin uykuda bulunduğunu özetleyen Kaya, "Rüyamda ortak ağa geliyordu. Bana ilik veriyordu, ego de iyileşiyordum. Gidiyordu, dur diyecektim. Sonra annem beni uyandırdı." dedi.

Kaya, uyandıktan sonraları annesinin sevindirici haberi verdiğini ve rüyasının çelimsiz müddette gerçeğe dönüştüğünü vurgulayarak, "Kendimi baş döndürücü güzel hissediyorum. Artık dem almaya gitmeyeceğim, rastgele noktayı gezebileceğim. Dışarı çıkıp oynayacağım. Kemik iliği nakli olmayı muntazır dostlarım umutlarını kaybetmesin. Hastanedeyken 'Ben iyileşeceğim.' diyordum." ifadesini kullandı.

"Yusuf'a sarılınca dünyalar benim oluyor"

Anne Fatma Kaya, benzeri ile hısım olmaları zımnında 6 çocuğunun 4'üne Akdeniz anemisi tanısı konulduğunu ve önceki evlatları yaşamını kaybettiğinde baş döndürücü üzüldüğünü söyledi.

Yusuf düşüncesince doktorların ve ailenin baş döndürücü efor gösterdiğine ayraç fail Kaya, "Barış hocam ve kadrosundan Allah razı olsun. Yusuf'un kullandığı ilaçlar azaldı, 3 aydır dem almıyor. Rabb'im her insana baht etsin. Saçı da çıktı. Artık baş döndürücü mutlu. Yusuf'a sarılınca dünyalar benim oluyor. Oğlum aktarım olmasaydı siroz hastalığından kaybedebilirdim." niteleyerek konuştu.

Abla ve ağabeyi de umutla bekliyor

Pediatrik Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Malbora da Akdeniz anemisi tedavisinin kemik iliği nakli yapılmadığı takdirde yaşam boyu sürdüğünü anlattı.

Uzun zamandır takibinde bulunan Yusuf Ferhan Kaya'nın 2 yıla benzeyen süredir kemik iliği nakli olmayı beklediğini dile getiren Malbora, şunları aktardı:

"Bu hastalara 3-4 haftada ortak dem nakli yapılması lazım. Hastaların önsezi ve uykuluk kadar organlarında kuvvetli birikimi oluyor. Bu da biriktiği organa dokunca veriyor. Bu sebeple hastalar 2 yaşından itibaren deva kullanıyorlar. Karaciğerinde biriken demir, eleştiri sürece, aza yetmezliğine götürüyordu. Elimizi tez tutmaya çalıştık. TÜRKÖK'ten kusursuz mevzun vericisi çıktı. Nakli yaptık. Maalesef ablası ve ağabeyi düşüncesince hâlâ mevzun kemik iliği vericisi bulunamadı. Umarım en çelimsiz müddette bulunur."

Malbora, Yusuf kadar baş döndürücü sayıda çocuğun umutla akıllıca kemik iliği beklediğine ayraç ederek, 18-50 gözyaşı aralığındaki her insanın Türk Kızılay marifetiyle TÜRKÖK'e kemik iliği bağışında bulunabileceğini hatırlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?