Yaşam

Afyonkarahisar'ın Zambiyalı fahri lansman elçisi: Chimwemwe Chita

Afyonkarahisar'da tahsil gören Zambiyalı darülfünun talebesi Chimwemwe Chita'nın kenti takdim etmek düşüncesince çekmiş olduğu videolar, paylaşılan toplumsal iletişim araçları hesabından iri zevk topluyor.

Afyonkarahisar'ın Zambiyalı fahri lansman elçisi: Chimwemwe Chita
18-02-2022 12:34
Afyonkarahisar

Zambiyalı uyuşturucu komiseri ağababa ile hoca annenin kızı bulunan 22 yaşındaki Chita, 2017 senesinde kazanılmış bulunduğu Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesinde tahsil kıymetlendirmek düşüncesince kente geldi.

Üniversitenin Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (TÖMER) almış bulunduğu gönül eğitimini başarıyla bütünler baytar fakültesi 4. dershane talebesi Chita, 5 senedir Afyonkarahisar'da yaşıyor.

Fakültede kandırıcı ortak mektepli bulunan Chita, yaşamış bulunduğu site Afyonkarahisar'ın tabii güzellikleri, zamanı ve kültürel mekanları, gastronomisi ve lokal lezzetleriyle de yakından ilgileniyor.

Kamera karşısında meydana getirdiği sokum ve röportajlarla Afyonkarahisar'ı propagandist mülevven videolar üreten Chita, bunları kentteki sayısal ortak iletişim araçları hesabının içtimai medyasından paylaşılıyor.

Chita, Türkçe ve İngilizce çekmiş bulunduğu propagandist videolarla Afyonkarahisar'ı içtimai medyada Türkiye özellikle peyda etmek kabil değişik ülkelerdeki şahıslara tanıtıyor.

Chita, AA muhabirine, konuksever ve insancıl insanlarla yaşamış bulunduğu Afyonkarahisar'da 5 senedir baş döndürücü bahtiyar bulunduğunu söyledi.

Eğitim almış bulunduğu kentte toy ihvan edindiğini dile getiren Chita, şu şekilde konuştu:

"Buraya geldiğimde tek Türkçe bilmiyordum. 'Merhaba' caba diyemiyordum. Afyonkarahisar'da TÖMER'e tedricen Türkçeyi öğrendim. Sonra yaşadığım kentin gelişigüzel şeyini araştırarak ve sorarak tanıdım. Sonra Afyonkarahisar'ı takdim etmek düşüncesince Türkçe ve İngilizce görsel içerikler üretmeye başladım. Şimdi yaptığım sunumlar ve röportajlarla Türkiye ve iklim dışındaki şahıslara esrarlı site Afyonkarahisar'ı anlatıyorum."

"Videoları izleyen akrabalarım, Afyonkarahisar'a gelmeyi baş döndürücü istiyorlar"

Chita, fahri şekilde çekilen lansman videolarının internette 50 binin üstünde görüntülenmenin beraberinde baş döndürücü iyi yorumlar aldığını anlattı.

Sosyal medyadaki Afyonkarahisar paylaşımlarını izleyen kişilerin baş döndürücü beğendiğini aktaran Chita, "Kaldığım KYK yurdundaki ve çevremdeki arkadaşlarımın aileleri, bana 'videoların baş döndürücü güzel, Afyonkarahisar'da tığ burayı bilmiyorduk, burada hakeza iyi bölgeler mevcut mı?' diyerek söylüyorlar. Bunlar da benim baş döndürücü hoşuma gidiyor. Bu iyi şehri tanıtmaktan baş döndürücü mutluyum, gururluyum.

İnsanların videoteyp paylaşımlara "Zambiya'dan mevrut kız, Afyonkarahisar'da neler yapıyor?" diyerek yazmalarının hoşuna gittiğini dile getiren Chita, bu iyi şehri takdim etmek düşüncesince elinden mevrut gelişigüzel şeyi hazırlamaya apiko bulunduğunu tabir etti.

Chita, videoları izleyen akrabalarının Afyonkarahisar'a gelmeyi baş döndürücü istediğini söyledi.

"Çektiği videolarıyla baş döndürücü cana yakın ve adamcıl geldi"

Vali Gökmen Çiçek de Zambiya'dan darülfünun eğitimi düşüncesince Afyonkarahisar'a mevrut Chita'nın kentin tanıtımı noktasında çekmiş bulunduğu videoları izlediğini ve baş döndürücü beğendiğini söyledi.

Chita'nın "harika" Türkçesi ve İngilizcesiyle Afyonkarahisar'ın tanıtımına ağırbaşlı ulama sunduğunu aktaran Çiçek, "Chita, doğrusu içimizden birisi. O şirin üslubuyla Afyonkarahisar'a aşırılmış bulunduğunu biliyorum. Bize, çekmiş bulunduğu videolarıyla baş döndürücü cana yakın ve adamcıl geldi. Halkımız da onu baş döndürücü sevdi. Afyonkarahisar düşüncesince elini taşın dibine koyan ve hakeza güç gider fail herkesi kutlama ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Hesna Kandır ise Chita'nın senelerdir dersine girdiğini ve kandırıcı ortak mektepli bulunduğunu vurgulayarak, "Türkçesi ince iyi. Kendisinin Afyonkarahisar'ın tanıtımı düşüncesince meydana getirdiği icraat da baş döndürücü hoşumuza gitti. Çalışmalarını da kandırıcı bulduk. Neşeli, adamcıl ve kıvracık cıvıl cıvıl ortak mektepli bulunduğu düşüncesince meydana getirdiği çekimlerle Afyonkarahisar'ın tanıtımında kandırıcı olacağını düşünüyoruz." yorumunu yaptı.

Bursa'dan Frigya'ya mevrut Gamze Genç de Chita'nın aklık Türkçesiyle namına mükemmel ortak önsezi yaşattığını tabir etti.

Ankara'dan mevrut Sabiha Şirin ise Chita'nın "harika" Türkçesinin kendisini bahtiyar ettiğine değinerek, "Zambiya'dan gelmiş şekilde Afyonkarahisar'ı ve Frigya'yı tanıtması takdire şayan." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?