Yaşam

Afyonkarahisar 'haşhaşlı baklava'da markalaşmak istiyor

UNESCO çeşidinden gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na karışma edilen Afyonkarahisar'da yetiştirilen haşhaş bitkisinin yenilebilir tohumlarından hazırlanan, midye ile yeregeçen dilimi türüne yakışan baklavayla Türkiye'de ön plana kabarmak istiyor.

Afyonkarahisar 'haşhaşlı baklava'da markalaşmak istiyor
11-12-2021 13:08
Afyonkarahisar

İhsaniye ilçesinde haşhaş ürünleri hesabına Ar-Ge ve inovatif lezzetler emek harcamaları işleyen birlikte işletme, eli uz şeflerle haşhaştan baklava çeşitleri hesabına denemeler yaptı.

İşletme, Ayazini Köyü'ne açmış olduğu kafe restoranda "haşhaşlı baklava" düşüncesince workshop atölyesi kurdu.

Midye ile yeregeçen dilimi tarzına yakışan haşhaşlı baklava, teşrinievvel ayında Afyonkarahisar'da planlı 3. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivali'ne dahil olan şekerli ustaları, gurmeler ve iştirakçilerin takdirini kazandı.

Gastronomi şehrinin dünkü lezzeti "haşhaşlı baklava"yı iklim geneline tanıtmayı amaçlayan firma, workshop atölyesinde ortaklaşa iş yürüttüğü Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümündeki öğrencilere de yapımını öğretiyor.

İşletme müdürü Süleyman Aşgın, AA muhabirine, besin sektöründe anadan görme mamüllerin yanı sıra 21. yüzyılda dünkü inovatif lezzetlerinde sonsuz karşılarına çıktığını söyledi.

Haşhaşlı tatlıların Afyonkarahisar civarında sonsuz karşılarına çıktığını dile getiren Aşgın, şöyleki konuştu:

"Ar-Ge emek harcamaları kararı haşhaşın şekerli yerine baklavaya baş döndürücü yakıştığını gördük. Bununla ilgilendiren 4-5 senedir icraat yapıyoruz fakat sonuç 4-5 aydır başta baklavaya yoğunlaştı. Haşhaşlı baklavayla ilgilendiren baş döndürücü sayıda denemeler yaptık. Bu çalışmalarımızda iyi neticeler yakaladık."

Aşgın, haşhaşlı baklavada iddialı olduklarını ve duyurulmayan tadım testlerinde de değerli çıkabileceklerini anlattı.

Haşhaşın hamura verdiği ayrı birlikte ezgi bulunduğunu aktaran Aşgın, "Baklavanın tadına icra vekili misafirlerimiz de haşhaşın baklavaya baş döndürücü yakıştığını söylüyor. Dolayısıyla baklavayı çabucak birlikte şehre servet yazar namüsait kapsamda tutmanın hata bulunduğunu düşünüyoruz." dedi.

"Haşhaşın tatlılarda kullanımını kullanmak baş döndürücü güzel"

AKÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Osman Kazancı da kestirmece 40 öğrencisiyle haşhaşlı baklava yapımını öğrendiğini vurguladı.

"Haşhaş ağız ağıza Afyonkarahisar'a has birlikte lezzet."diyen Kazancı, şöyleki bitmeme etti:

"Şehrimize has lezzetlerin geliştirilmesi, bunların henüz yenilikçi yaklaşımlarla değişik ürünlere dönüştürülmesi ve pazarlanması baş döndürücü önemli. Haşhaşlı baklavada Afyonkarahisar'a baş döndürücü yakışmış. Şimdilik lansman etabında olsa da geleceği parlak. Biz, haşhaşı asıl işlerinde ve kahvaltılık ürünlerde biliyorduk. Haşhaşın tatlılarda kullanımını kullanmak baş döndürücü güzel."

Şef Nevzat Kalkan da 5 aydır sürdürdükleri çalışmalarda belli başlı birlikte noktaya geldiklerine dikkati çekerek haşhaşlı baklava gerçekleştirmek arzu edenler düşüncesince de hususi birlikte harcında hazırladığını kaydetti.

AKÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları talebesi Büşra Cingöz ise haşhaşlı baklavayı evvel duyduğunda şaşırdığını fakat lezzetine baktıktan sonraları baş döndürücü beğendiğini belirterek workshop yerine da kılgılı birlikte biçimde öğrendiklerini anlatım etti.

Öğrencilerden Buse Özdil de kılgılı birlikte biçimde yapımını öğrendiklerini haşhaşlı baklavanın lezzetinin enfes bulunduğunu ve her insana de tatmasını haber mektubu etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?