Ekonomi

Afrika’da dikilen fidanlar ağaç oldu

İDDEF'in hayırseverlerin yardımı ile yaşama geçirdiği ‘Afrika Fidan Projesi' kapsamında diktiği fidanlar ağaç oldu.

Afrika’da dikilen fidanlar ağaç oldu
22-09-2021 15:07
İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) çeşidinden yaşama geçirilen ‘Afrika Fidan Projesi' kapsamında fidanlar toprakla buluşmaya bitmeme ediyor. Bu kapsamda Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'da geçtiğimiz sene Mahmud Ustaosmanoğlu Yetimhanesi ile Ahıskalı Ali Haydar Efendi Medresesinde Annelerimiz Hatıra Fidanlığı ismiyle dikilen mango, muz ve sulu zırtlak fidanları ağaç olup kâr verdi.

Bir fidan, bin orman anlayışıyla toplumsal günah projesi kapsamında uygulamaya almış bulunduğu projenin sürdürülebilir bir vaziyete geldiğini kail İDDEF Burkina Faso Temsilcisi Ali Ghaname, nezdinde taraftan Afrika'nın öteki taraftan ise şahısların umutlarının yeşerdiğini söyledi. Afrika'da nezdinde görgü bilimi bilimi ve kalkınma mücadelesinin yaşandığını vurgulayan Ghaname, “İDDEF'in Afrika'nın nice ülkesinde gerçekleştirdiği fidan projesinde Burkina Faso şekilde baş döndürücü mutluyuz. Afrika Fidan projesi kapsamında Türkiye'deki hayırseverler çeşidinden bağışlanan fidanları öğrencilerimizle beraberce toprakla buluşturmuştuk. Annelerimiz yerine oluşturduğumuz fidanlıkta diktiğimiz muz, mango ve sulu zırtlak ağaçları derneşik arama ve sulama ile ağaç biçimine geldi.

Geçen sene kahverenginin bilge bulunduğu mobilyasız topraklara, değerli annelerimizin yerine diktiğimiz fidanlar yeşiliyle ve meyveleriyle dirilik oldu. Çok geçenlerde bölgemizden muz, mango ve sulu zırtlak toplayacağız inşallah. Ayrıca alanda açtığımız su kuyusuyla hem yetimhanenin ihtiyacını giderirken ayrımsız sürede ağaçların da sulamasını gerçekleştiriyoruz.

Burkina Faso tropikal nezdinde iklime erbap bulunduğu düşüncesince hararet derecesi de sene süresince faziletkâr oluyor. Bazı zamanlarda ise hararet 45 dereceyi bulabiliyor. Afrika'da asıl nezdinde görgü bilimi bilimi ve kalkınma savaşı yaşanıyor. 3 senedir sürdürdüğümüz güç çalışmayla kâr ve göveri bahçeleri kurmaya bitmeme ediyoruz. Üretimle beraberce ortaya çıkan kâr sebzelerden hem asıl gerekseme sahibi kardeşlerimiz yararlanma ediyor hem de tüketiciyle buluşturularak dirimsel elde ediyorlar. Devem fail plan kapsamında Afrika'da fidan diktirmek talip hayırseverler, "iddef.org" genel ağ sitesi üzerinden, ait aritmetik numaralarına "EFT/havale" eliyle ve ya "0212 621 0065" numaralı telefon numarasından ayrıntılı bilgelik alarak kampanyaya destekte bulunabiliyor” diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?