Ekonomi

AB: Asya ile yatırımlarımızı şimdi geçmiş on paralık bulunmadığı derece yoğunlaştıracağız

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Leyen, AB'nin Asya ülkeleriyle bulunan yatırımlarını hâlâ evvel on paralık bulunmadığı derece yoğunlaştıracağı ve sağlık, ekonomi, hava ile ilgilendiren krizlerle mücadelede iş birliğinin artırılacağı mesajlarını verdi.

AB: Asya ile yatırımlarımızı şimdi geçmiş on paralık bulunmadığı derece yoğunlaştıracağız
26-11-2021 17:40
Brüksel

Von der Leyen, videoteyp konuşma yöntemiyle 25-26 Kasım'da meydana getirilen 13. Asya-Avrupa Toplantısının (ASEM) peşi sıra planlı matbuat toplantısında konuştu.

"AB ve Asya ayrı birer evren fakat tığ on paralık bu denli andıran olmamıştık." diyen von der Leyen, dünkü insan koronavirüsle (Kovid-19) mücadele, müstevli zımnında vuruş düzlük ekonominin iyileştirilmesi ve hava değişikliği hikayelerinde AB ve Asya'nın teşrikimesai yapması icap ettiğini vurguladı.

Von der Leyen, "Asya'nın başarısı Avrupa'nın başarısı olacak ve bunun tersi de geçerli." diye laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Avrupa, Asya Pasifik bölgesindeki devletlere şimdiden 550 milyonun üstünde düze telkih ihraç etti. Dünya ile aşıları paylaşmaya bitmeme edeceğiz. Bugün COVAX dozlarının kısaca üçte birisi Asya ve Pasifik alanına gidiyor. İşte bu nedenle, AB ve Asya'dan belirgin ve muvazeneli müşterek tecim ortamına müteveccih çelimli çapraz taahhüdün olması aşırı önemlidir. Açıklık, aşırı taraflılık ve kurallara alakalı tecim sistemi, temelli müşterek konuşu toparlanma düşüncesince aşırı ehemmiyetli olacaktır. Ortak iyileşmemizi süratlendirmek düşüncesince müşterek hamle henüz encam gidiyoruz. Bölgelerimiz ortada hem fiziki aynı zamanda sayısal namına dünkü linkler oluşturacağımız düşüncesince yatırımlarımızı henüz evvel on paralık bulunmadığı denli yoğunlaştıracağız."

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de Hint-Pasifik bölgesinin AB düşüncesince değişik henüz ehemmiyetli bir vaziyete geldiğinin altını çizerek "Biz doğrusu bu bölgenin en iri yatırımcısıyız. Ayrıca bu alanda en güzel kalkınma teşrikimesai ve tecim ortağıyız." değerlendirmesini yaptı.

AB, Afganistan ve AUKUS krizlerinin peşi sıra henüz da yoğunlaştığı Hint-Pasifik alanına sonuç çağda hususi ehemmiyet atfediyor.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, mart ayında kaleme almış olduğu müşterek makalede, dünyanın ciddilik merkezinin Hint-Pasifik'e kayışının seneler evvel başladığını, salgının ise bu süreci hızlandırdığını belirtmişti. Çin'i hem eş hem rakip namına tanımlayan Borell, AB'nin alana ticaret, envestisman ve düzenlilik kanalıyla ilişkin bulunduğunu vurgulamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?