Ekonomi

AB: Asya ile yatırımlarımızı hâlâ evvel tek bulunmadığı derece yoğunlaştıracağız

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Leyen, AB'nin Asya ülkeleriyle bulunan yatırımlarını elan geçmiş on paralık bulunmadığı derece yoğunlaştıracağı ve sağlık, ekonomi, hava ile ilişik krizlerle mücadelede iş birliğinin artırılacağı mesajlarını verdi.

AB: Asya ile yatırımlarımızı hâlâ evvel tek bulunmadığı derece yoğunlaştıracağız
26-11-2021 17:40
Brüksel

Von der Leyen, videoteyp konuşma yöntemiyle 25-26 Kasım'da meydana getirilen 13. Asya-Avrupa Toplantısının (ASEM) peşi sıra planlı matbuat toplantısında konuştu.

"AB ve Asya ayrı birer evren ancak kılıç on paralık bu denli andıran olmamıştık." diyen von der Leyen, acemi yüz koronavirüsle (Kovid-19) mücadele, müstevli zımnında çarpış meydan ekonominin iyileştirilmesi ve hava değişikliği hikayelerinde AB ve Asya'nın teşrikimesai yapması icap ettiğini vurguladı.

Von der Leyen, "Asya'nın başarısı Avrupa'nın başarısı olacak ve bunun tersi de geçerli." sanarak laflarına şu şekilde bitmeme etti:

"Avrupa, Asya Pasifik bölgesindeki devletlere şimdiden 550 milyonun üstünde düze telkih ihraç etti. Dünya ile aşıları paylaşmaya bitmeme edeceğiz. Bugün COVAX dozlarının kısaca üçte bir tanesi Asya ve Pasifik alanına gidiyor. İşte bu nedenle, AB ve Asya'dan açıkça ve dengeli birlikte tecim ortamına müteveccih çelimli çapraz taahhüdün olması baş döndürücü önemlidir. Açıklık, baş döndürücü taraflılık ve kurallara alakalı tecim sistemi, mihman birlikte iktisadi toparlanma düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli olacaktır. Ortak iyileşmemizi kamçılamak düşüncesince birlikte etap şimdi doğacak gidiyoruz. Bölgelerimiz ortada hem fiziki bununla birlikte sayısal namına acemi linkler oluşturacağımız düşüncesince yatırımlarımızı şimdi ilk on paralık bulunmadığı denli yoğunlaştıracağız."

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de Hint-Pasifik bölgesinin AB düşüncesince değişik şimdi ehemmiyetli bir duruma geldiğinin altını çizerek "Biz doğrusu bu bölgenin en iri yatırımcısıyız. Ayrıca bu alanda en dobra kalkınma teşrikimesai ve tecim ortağıyız." değerlendirmesini yaptı.

AB, Afganistan ve AUKUS krizlerinin peşi sıra şimdi da yoğunlaştığı Hint-Pasifik alanına akıbet devirde hususi ehemmiyet atfediyor.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, mart ayında kaleme almış olduğu birlikte makalede, dünyanın ciddiyet merkezinin Hint-Pasifik'e kayışının seneler ilk başladığını, salgının ise bu süreci hızlandırdığını belirtmişti. Çin'i hem eş hem rakip namına tanımlayan Borell, AB'nin alana ticaret, envestisman ve düzenlilik eliyle ilişkin bulunduğunu vurgulamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?