Eğitim

73 yaşında üniversite mezunu oldu, kep fırlattı

Aydın'ın Efeler ilçesinde 73 yaşındaki gedikli emeklisi Kemal Benli, fariza meydana getirdiği çağda kazanılmış olduğu fakat sağlıksız çoğaltmak durumunda kalmış olduğu üniversite hayalini 'öğrenci affı' ile gerçekleştirerek okumuş olduğu bölümden mezun oldu. Gençler

73 yaşında üniversite mezunu oldu, kep fırlattı
29-06-2022 13:05

Ortaokuldan sonradan gedikli bulunan ve önceki liseyi haricen bütünler Kemal Benli, Erzurum Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü kazanarak pırtı yaptırmasına karşın muhtelif nedenlerden ötürü üniversite eğitimine bitmeme edemedi. Okulunu dondurmak durumunda küsurat Benli, mecburiyet olduktan sonradan 2018 senesinde çıkan mektepli affından bilistifade öğrenciliğe art döndü. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne ufki intikal ile kaydını aldıran Benli 4 sene torunu yaşındaki gençlerle bire ortak sırayı paylaştı. Başarılarla komple sabık yetişek yaşamının arkası sıra ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir'in de katılmış bulunduğu destur töreninde cübbe giyip kep takan Benli, bugünlerde hayalini kurduğu mektebinden mezun olmanın mutluluğunu yaşıyor.

“Öğrenci affı ile art döndüm”

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü baş döndürücü sevdiğini fakat çalışmış bulunduğu devirde muhtelif nedenlerle tasarruf etmek durumunda kaldığını tamlayan Kemal Benli, “1987 senesinde Kars Sarıkamış'ta fariza yapıyordum. Alman Dili ve Edebiyatı'nı kıraat etmek istediğim düşüncesince sınavlara girdim ve kazandım. Kazandığım üniversite Erzurum'da fariza yerim ise Sarıkamış'ta olmasından ötürü izin, dışa vurum ve benzer üzere durumlarla 1-2 ay öyle eğitimime bitmeme edebildim. Sonrasında hem iş hem de yetişek bire ortak anda yürümedi ve bölümümü dondurmak durumunda kaldım. 2018 senesinde ortak mektepli affı print ve ego de bu aftan bilistifade pırtı yeniledim. Sonrasında ufki intikal yaparak kaydımı Erzurum'dan Aydın Adnan Menderes Üniversite aldırarak baştan yetişek hayatıma başladım” dedi.

“Öğrenmenin yaşı yok”

Öğrenmenin yaşlarının olmadığını tamlayan Benli, “Allah'ın gönderilmiş bulunduğu dobra iz bulunan Kur'an-ı Kerim'de, 'Şayet yeryüzündeki ağaçlar kalem, bahir de peşinden yedi bahir katılarak (mürekkep olsa) gine Allah'ın lafları (yazmakla) tükenmez' denir. O devir biz de Allah'ın bizlere belletmek istediği detayları tığ hastalık öğrenmeyelim ki? Öğrenmenin yaşı yok. Bilgi, yolumuzu aydınlatan en önemli, en iri ve en dobra ışıktır. Bu kısımda ego düşünebilmeyi, akilane düşünebilmeyi, usa vurma edebilmeyi ve akilane değişmeyen verebilmeyi öğrendim. Çalışırsanız mecburiyet değil, burada sizin göreviniz hemen çalışmak. Buraya ortak şehadetname alabilmek düşüncesince değil, bellemek düşüncesince geleceksiniz. Siz filhakika himmet gösterdiğinizde öğreniyor, öğrendiğinizde de dobra notu doğruluk ediyorsunuz. Sizi değerlendiren hocalarınız sizin gayretinizi gördüğünde size doğruluk ettiğiniz notu filhakika veriyor” sanarak konuştu.

“Sıradaki gayem Hukuk Fakültesi”

Astsubay emeklisi Benli, sınavsız ikinci üniversite hakkından faydalanarak Anadolu Üniversitesi Adalet Bölümü'ne pırtı yaptırdığını fakat derslerin fazlalığından ötürü rüçhan şekilde Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne ciddilik verdiğini laflarına ekleyerek, “Adalet Bölümü'ne de pırtı yaptırmıştım. Bu bölümle beraberce 20-22 öğüt oldu. Dolayısıyla bu az buçuk bana ağırbaşlı geldi. Buradaki derslerimi aksatmamak hesabına o kısmı az buçuk beklemeye aldım ve dondurdum. Şimdi bu bölümden mezun oldum, bundan sonradan Adalet Bölümü'ne bitmeme edeceğim. İnşallah endamsız sürede onu da bitirip olursa sınavlara girip kazanabilirsem amudi intikal ile Hukuk Fakültesi'ne devrolmak istiyorum. Hazreti Muhammed (S.A.V.) efendimizin 'Beşikten mezara denli bilim öğreniniz' hadis-i şerifine uyarak ego de okuyorum” ifadelerini kullandı.

“Öğrencilere kalıp oldu”

ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kamil Can Bulut, “Kemal koca bizim en elleme öğrencimiz desem köksüz olmaz. Kendisi, hem azmi, hem hevesi ile hakkıyla bölümümüze ve bölümümüz öğrencilerine baş döndürücü iri katkılarda bulundu. Öğrencilerimize hem ortak dost hem de ortak ağa oldu. Kemal akıl filhakika başlıca ortak ast yapısı var, baş döndürücü okuyan ortak insan. Derslerde de gösterdiği performansı ile mektepli arkadaşlarımıza kalıp oldu” dedi.

“Kemal emmi üzere öğrencilerimizin artmasını isterim”

İleri yaşlarındaki şahısların eğitimlerinden vazgeçmediklerini gördükçe bahtiyar olduklarını tamlayan ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Gökhan Şefik Erkurt, “Kemal emmi bizim en genç, en devim bilimi öğrencimiz. Kendisi öteki öğrencilerimize; çalışkanlığı, disiplini, bilime verdiği ehemmiyet ve bizlere aşıladığı terbiye ile kalıp bulunan biri. Kendisi burada bizim öğrencimiz olsa da tığ de kendisinden yaşama değgin baş döndürücü bilinçlilik öğrendik. Karşılıklı baş döndürücü bilinçlilik nasiplendik. Çok dobra eyyam geçirdik ve kendisini mezun ettik. Kendisi ile baş döndürücü kusursuz ortak repertuvar yaşadık” biçiminde konuşarak, Benli üzere ati yaşta öğrencilerinin hâlâ da artmasını dilek etti.

“Biz de kendisinden baş döndürücü bilinçlilik öğrendik”

Kemal Benli'nin 4 sene süresince dersine girdiğini ve kendisinin de Benli'den zamanı mevzularda baş döndürücü bilinçlilik öğrendiğini tamlayan ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meryem Nakiboğlu, “Ben de Kemal akıl 1'inci sınıftan sonuç sınıfa denli 4 sene süresince derslerine girdim. Kendisi ile noktayı geldi hoca-öğrenci, noktayı geldi abi-kardeş olduk. Kemal koca dersleri, kişiliğiyle, yardımseverliğiyle hakkıyla hariç ortak kişilik. Ben namına bire ortak sürede 'bilgem' diyorum. Çünkü ego de kendisinden bazısı mevzularda baş döndürücü yararlanma ettim. Özellikle zamanı mevzularda katkısız olsun darda kaldığımda kendisi benim hocam oldu. İyi ki Kemal koca bizim bölümümüze mevrut ve kendisi ile baş döndürücü altın ortak 4 yılı beraberce geçirdik” dedi.

“Kemal emmi ile bire ortak sınıfta peyda etmek bizim düşüncesince ortak kısmet oldu”

Üniversitede 73 yaşındaki ortak öğrencinin alışılagelmişin haricinde ortak boyut bulunduğunu fakat Kemal Benli ile bire ortak sınıfta olmanın kendileri düşüncesince ortak şansa dönüştüğünü kaydeden Benli'nin derslik arkadaşı Cansu Bingül şunları söyledi:

“Biz burada hocalarımızdan bölümümüzle ait bilgiler öğrenirken, Kemal amcadan da yaşama değgin şeyler öğrendik. O tek bizlerden büyükmüş üzere davranmadı, sözde bizim akranımız gibiydi. Derslerimiz dobra geçiyordu. Kemal emmi üzere biriyle bire ortak sınıfta olduğumuz düşüncesince kendimizi ak yazılı ortak derslik şekilde görüyorum. Dışarıda ortak etkinlik bulunduğu devir kendisi tek art kalmaz, bizimle bu arada olurdu. Hiçbir devir ne tığ onu kendimizden, ne de o bizi kendiliğinden ayrımlı ve ayrı görmedi.”

Murat Uçkaç

İLGİLİ HABER
Eğitim bariyer tanımıyor, 60 yaşında mezun oldu Eğitim bariyer tanımıyor, 60 yaşında mezun oldu
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?