Ekonomi

40 Türk şirketi geleceğin materyali kompozit düşüncesince JEC World'de buluştu

Mekanik özgülük ve geniş yapılarıyla elektrikli otomobillerden uçakların iç mekan aksamlarına derece nice bölgede geçer not kompozit malzemeleri üreten sanayiciler, Fransa'nın başkenti Paris'te planlı JEC World Fuarı'nda buluştu.

40 Türk şirketi geleceğin materyali kompozit düşüncesince JEC World'de buluştu
04-05-2022 12:21
Paris

JEC World, "geleceğin endüstri malzemesi" yerine isimlendirilen kompozit sanayisinde, makina ve malzemeler, yazılım ve hizmetler, uygulayım bilimi süreçleri kabil hepsi bedel zincirini birlikte tane birlikte bina altında toplayan hayattaki birlikte tane fuar olma hususi durumunu taşıyor.

Salgın dolayısıyla 2019'dan sonradan önce el beniz yüze meydana gelen JEC World organizasyonu bulunan fuarın bu yılki teması "Sürdürülebilir birlikte evren düşüncesince kompozitler" halinde belirlendi.

Fuara, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) gerçekleştirdiği ulusal iştirak organizasyonu kapsamında 14, ferdî bazda ise 26 iktisap etmek neredeyse mecmu 40 Türk şirketi katıldı.

JEC World 2022'de bu sene mecmu 1.350 şeriklik ve yapı sergilik açtı. Fuar idaresi 112 ülkeden 40 bin profesyonelin fuara katılacağını açıklarken, üç devir süresince 600'den aşkın toy ürünün lansmanının yapılması bekleniyor.

Fuar, Türk kompozit sektörünün, toptan birlikte bellik olması önünde birlikte eşik yerine görülüyor. Kullanımı gündüz günden küsurat kompozit materyaller, havacılık, otomotiv, savunma, deniz, enerji, altyapı, inşaat, tasarım, elektronik, medikal kabil nice sektörde ekleme giranbaha ürünlere dönüşüyor.

"Kompozit; Türkiye'ye sıçrama yaptıracak sektörlerden birisi"

Fuara bağlı değerlendirmelerde mevcut İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Türk kompozit sektöründe mutedil ve iri ölçekli 180 firmanın çalışkanlık gösterdiğini, azda olsa bu işi işleyen şirketlerle sayının 800'ü bulduğunu söyledi.

Bu firmalarda tahminî 13 bin bireyin çalıştığını aktaran Avdagiç, "Türk kompozit materyal pazarı 1,62 bilyon ekü ve 300 bin titrem hacme sahip. Türk kompozit endüstrisinin iri dünyası yakaladığı ivmeyi JEC World 2022'de ortaya koyuyor. Hızla faiz trendine giren Türk şirketleri inanıyorum ki; JEC World kabil etkinlikler yardımıyla tecim hacimlerini artırıp iş kapasitelerini büyütecektir." niteleyerek konuştu.

Avdagiç, kompozitin, Türkiye’nin toptan ticarette rekabetçiliğini artıracak sektörlerin başlangıcında geldiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Kompozit yarının materyali ve kompozit sahasının sağlamış olduğu ekleme değer, ulusal endüstri hamlemiz düşüncesince enikonu önemli. İTO yerine kılıç de kompozitin, Türkiye'ye sıçrama yaptıracak sektörlerden bir tanesi bulunduğunun bilincindeyiz. Bu sebepten dolayı Türkiye 2013'ten itibaren JEC World Fuarı'na katılımını muvazeneli birlikte halde sürdürdü. Her sene kompozit hayatına toy perspektifler ekliyoruz. İnanıyorum ki JEC World, Türk kompozit endüstrisinin toptan boyutta tanıtımına ulama sağlayacaktır. Ayrıca şirketlerimizin ekleme giranbaha üretimini destekleyecek, ihracatımızın artmasına ve nice ecnebi ortaklıkların kurulmasına punt olacaktır."

"Kompozit imalatta yeğnilik ve metanet üzerinde alelacayip birlikte dünya"

İTO Başkanı Avdagiç, kompozitin, Türkiye'de imalatın bembeyaz geleceğini şekillendiren birlikte kol olduğunu, kompozit ürünlerinin yüzdelik 75'inin taşımacılık-otomotiv, boru-tank-altyapı ve yapı-inşaat sektörlerinde kullanıldığını bildirdi.

İleri teknolojili mamüllerin Türkiye'de üretilmesinin hızlanmasıyla yel enerjisi, feza ve havacılık ile cazibe ve elektronik sektörlerinde henüz aşkın hacim ve miktarda kompozit materyal kullanımının gerçekleşmesini beklediklerini aktaran Avdagiç, şunları anlatım etti:

"Kompozit imalatta yeğnilik ve metanet üzerinde alelacayip birlikte dünya. 1970'lerde imal edilen Concorde uçaklarında yüzdelik 8 kompozit materyal kullanılıyordu. Günümüzde Boeing 787 ve Airbus A350 modellerinin ise yüzdelik 50'si kompozit malzemelerden yapım ediliyor. Uzay araçlarında ve roketlerde kompozit materyallerin kullanılması ile pervaz menzilleri ehemmiyetli miktarda uzadı.

Savaş uçakları, helikopterler ve insansız iklim araçlarında da kompozit malzemeler koyu yerine kullanılıyor. Bir arabanın ağırlığındaki yüzdelik 10'luk düşüş, yüzdelik 5-7 mahrukat tasarrufu sağlıyor. Uzun zamandır Formula 1 konkur otomobilleri ile yukarı segment araçlarda kompozit malzemeler yeğleme ediliyor. Giderek mutedil segment modellerde de kompozitlere doğrulum lakırtı konusu. Otobüs, kamyon, tır kabil ciddi vasıtaların da nice parçası kompozit malzemelerden yapım ediliyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?