Ekonomi

4 bin TL maaşla usta arıyor, 2 yıldır bulamadı

Sinop'ta 4 bin TL'ye çalışacak motosiklet ustası arayan müşterek makine mezun servisi 2 yıldır niteliksiz öge bile bulamadı. Duyanlar şaşkınlığını gizleyemedi.

4 bin TL maaşla usta arıyor, 2 yıldır bulamadı
24-09-2021 17:15

Türkiye'de ‘işsizlik mi var, iş rağbet mi' tartışması senelerdir sürüyor. Gençler iş arayıp bulamadığını söylerken, sanayici ise boşluk öge sıkıntısını dile getiriyor.

Sinop Küçük Sanayi Sitesi'nde de gidişat böyle. Bir makine salahiyetli servisi 2 yıldır motosiklet ustası bulmadığını, ayrıca niteliksiz öge bile bulmada zorlandığını dile getirdi.

Firma sahibi Mahmut Bilgiç'in hale getirmiş bulunduğu istimara ise dizge lisesi motosiklet bölümlerinde mektepli yetişmediği veya izinli öğrencinin işi yeğleme etmediği anlamında oldu. Sinop'ta mektepli yetersizliğinden bu büro bulunmuyor. Makine hizmet tamirat üzere benzeşim bölümler belirgin durumda.

Firma sahibi Mahmut Bilgiç, “Bizim problemlerimiz var. Esnaf yerine sanayide ve başka iş dallarında madun öge yetişmiyor. Bununla ilgilendiren muzdaribiz. Bununda nice sebebi bulunduğu üzere elbette okulla da alakası var. Motor dizge liselerinde bu tip öğrenciler yetişmiyor yahut yeğleme etmiyorlar. Etmedikleri süresince sanayimizde çırak, kalfa ve usta bulmada sıkıntı yaşıyoruz. Bunda kısaca 2-2,5 yıldır da birlikte arayış içerisindeyiz. Çeşitli organlarla iştirakçi aramamıza karşın iştirakçi bulamıyoruz. Yeterli miktarlarda ecir de verdiğimizi düşünüyoruz ama natürel yerine hacısı hocası emeksiz iş emeksiz mal istiyor niteleyerek düşünüyorum” dedi.

Gençlerin 'işsiziz' söylediğini ama sanayicinin iştirakçi aradığını tamlayan Mahmut Bilgiç, “Yaptığımız iş belli. Biz motosiklet ustasıyız. Doğal yerine da dükkanımızda motosiklet ustası eksikliği var. Bunu bulamıyoruz. Bunun indinde niteliksiz öge da arıyoruz. Yıkamacı olsun, temizlikçi olsun bu tür işçileri güçlü bulmada zorlanıyoruz. Herkesin kafasında birlikte mutluluk dairesi mevcut anlaşılan ama herkeste buna ehil değil. Fakat sonra mülakat verilirken de ‘biz işsiziz' niteleyerek yakınıyorlar. Eminim dışarıya baksalar nice iş durumunda mutluluk dairesinde alacakları maaştan elan aşkın alacaklardır. Sinop'ta bu mevzuda kıygın illerden birlikte tanesi. Sinop sanayisinde nice meslektaşım iştirakçi aramakta. İşçi bulamıyoruz. Bir usta ne alır derseniz elbette ki elinin yatkınlığı, işi çıkarması, tecrübesi bunlar ehemmiyetli etkenler. İyi birlikte usta minimum 3 bin 500–4 bin TL'den başlıyor. Ona uyarınca de etkinliğine uyarınca işler değişiyor. Bizim işimizin yükünü bizim elimizden ilişki usta da elbette ki 4 bin TL alır” niteleyerek konuştu.

Gençlerin dizge liseleri ve yamaklık yetişek merkezlerine isteklendirme edilmesi icap ettiğini tamlayan Bilgiç, “İşçi bulamamamızın da en iri sebebi okullarımıza öğrencilerimizin isteklendirme edilememesi. Teşvik olamayınca da yayıncı çıraklıktan yetişmeyince bu işin ustası da olamıyorsun. El becerisi peyda etmek zorunda. Eskisi üzere de değil. Eskiden bizim babalarımız hitit senin kemiği benim problemi bizi birlikte ustanın indinde çalışırdık. Dirayette vardı. Ustadan müsaadesiz kimesne birlikte obje yapamazdı. Şimdi hakeza birlikte gidişat bahis konusu değil. Tabii birlikte vakitler sigorta yoktu. Bunlar birlikte aktif fiil değildi. Bunlar deminden natürel yerine sigortasız iştirakçi çalıştıramıyoruz. Çocuk işçilerde de sigorta gerçekleştirmek az buçuk dava oluyor. Bunların da yamaklık yetişek merkezlerinde yahut dizge liselerinden gelmesi bizim düşüncesince de bebek süresince yarayışlı oluyor. Bunun isteklendirme edilmesini istiyoruz” biçiminde konuştu.

Ünsal Karka
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?