USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yurt içi piyasalar, ödemeler dengesi ve endüstri üretimi verilerini bekliyor

Ekonomistler, akan işlemler hesabının ekimde 2,3 bilyon dolar çok vermesini, takvim etkisinden arındırılmış endüstri istihsal endeksinin ise ekimde salname yüzdelik 8,26 artacağını öngörüyor.

Yurt içi piyasalar, ödemeler dengesi ve endüstri üretimi verilerini bekliyor
13-12-2021 09:08
İstanbul

Küresel piyasalar, dünyanın önde mevrut biçim bankalarının dünyalık politikası kararlarını açıklayacağı acemi haftaya zait başlarken, zaman ülke süresince sanayi üretimi ve ödemeler dengesi verileri izlem edilecek.

Geçen hafta acemi insan koronavirüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan Omicron varyantına bağlı gelişmeler yatırımcı riziko algısını şekillendiren asliye sebep oldu. Kullanımdaki aşıların Omicron varyantında da sansasyonel bulunduğu açıklamaları bilhassa haftanın sonuna akla yatkın dünya malı tutarları üstündeki baskının azalmasını sağlasa da Avrupa ilkin kazanmak kıl payı acemi varyantın yayılım hızı, mevzuya bağlı endişelerin gündemde kalmasına sebep oluyor.

Veri gündeminde ise ABD'de cuma namazı haset açıklayan mal şişkinliği verileri yakından izlem edildi. Ülkede, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda maaş yüzdelik 0,8 artarak beklentilere koşut gerçekleşirken, salname bazda yüzdelik 6,8 ile 1982'den beri en faziletli seviyeye çıktı.

Analistler, akıbet yıllarda şahinleşen Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) bu hafta çarşamba haset kararlarını açıklayacağı toplantısı öncesinde enflasyondaki yükseliş eğiliminin, bankanın dünya malı alımlarının azaltılmasını elan da hızlandıracağı beklentilerini desteklediğini söyledi.

Yatırımcıların, tahminî 40 senenin en faziletli seviyesinde gerçekleşen enflasyona rağmen fiyatlamalarının zait tarafta arazi aldığına ayraç fail analistler, Fed'in mevzuya vereceği tepkinin beklendiğini, burada yüzdelik 7 ruh bilimsel eşiğinin altında kalınmasının ehemmiyetli bulunduğunu kaydetti.

Bu gelişmelerle sabık hafta New York borsasında alış ağırlıklı müşterek tempo izlenirken haftalık bazda S&P 500 endeksi yüzdelik 3,82 artışla üstün dereceli seviyeden kapandı, Nasdaq endeksi yüzdelik 3,61 ve Dow Jones endeksi yüzdelik 4,02 bedel kazandı. Tahvil piyasalarında ise Omicron varyantına bağlı endişelerin azalmasıyla ABD'nin 10 salname tağyir faizi yüzdelik 1,35 seviyelerinden yüzdelik 1,49'a denli yükseldi. Dolar endeksi, sabık hafta 95,8-96,6 bandında cereyan etmesinin peşi esna acemi haftaya 96,2 seviyelerinde ufki başladı. Yeni haftanın Amerika indeks vadeli kontratlarında zait başladığı görülüyor.

Avrupa tarafında, erke tutarları öncülüğünde küsurat mal şişkinliği ve Omicron varyantına bağlı endişelerle cuma namazı haset azalış yaşanmış olan hisse piyasalarında, haftalık bazda ise alıcılı müşterek tempo izlendi. Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 2,99, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 2,38, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 3,34 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzdelik 3 yükseldi. Avro/dolar paritesi fevk caba ikinci haftasında da ufki müşterek tempo izlemesinin peşi esna zaman yüzdelik 0,2'lik düşüşle 1,13'ün sadece altında prosedür görüyor. Avrupa indeks vadeli kontratlarında zait müşterek tempo izleniyor.

Asya'da sabık hafta Omicron varyantına bağlı gelişmelerin birlikte Çinli oturma şirketleri Evergrande ve Kaisa'nın borçlarını ödeyememesinin peşi esna temerrüde düşmesi ile Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) mecburi yanıt adımı kabilinden gelişmeler izlem edildi. Bu gelişmelerle girdap müşterek tempo izlenen Asya borsalarında, haftalık bazda endekslerin sayı farkı yüzdelik 1,5 yükselmesi dikkati çekti. Yeni haftanın da Asya borsaları tarafında zait başladığı görülürken, kapanışa DOĞRU Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 0,9, Çin'de Şanghay birleşmiş endeksi yüzdelik 1, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 1,1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 0,1 bedel kazandı. Endekslerin zait görünümünü korumasında, Çin'de 2022 yılı düşüncesince gerçek kazançlı önceliğin muvazene yerine belirlenmesi ve bu kapsamda muktezi desteklerin verileceği sinyali sansasyonel oldu.

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi sabık hafta yüzdelik 6,55 artarak kapanış rekorunu 2.035,48 puana taşıdı. Endeks böylece, fevk caba 9'uncu haftayı da yükselişle kapatmış oldu. Geçen hafta 13,96 seviyesini görmesinin peşi esna Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) direkt döviz satış müdahalesi ile haftayı 13,8798'den bütünleyen dolar/TL ise, zaman bankalararası bu sektörün açılışında 13,8420 seviyesinde prosedür görüyor.

Analistler, bu hafta Fed'in birlikte Avrupa Merkez Bankası (ECB), Japonya Merkez Bankası (BoJ), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) repo kararlarının yatırımcıların odağında bulunacağını belirterek, siyasa yapıcıların lafla yönlendirmelerinin, beklentilerin şekillenmesi ve fiyatlamalar açısından ciddi olacağını söyledi.

Bugün ülke haricinde data gündeminin rahat olduğunu, ülke süresince ise teşrinievvel kocaoğlan ödemeler dengesi ve endüstri üretimi verilerinin izlem edileceğini aktaran analistler, fen manada BIST 100 endeksinde 2.070 puanın direnç, 1.970 düzeyinin dayanaklık etmek konumunda bulunduğunu bildirdi.

AA Finans'ın gerçekleştirdiği anketlere dahil olan ekonomistler, akan işlemler hesabının ekimde 2 bilyon 320 milyon dolar çok vermesini bekliyor. Ekonomistler, takvim etkisinden arındırılmış endüstri istihsal endeksinin ise ekimde müşterek eski senenin ayrımsız zamanına uyarınca yüzdelik 8,26 artacağını öngörüyor.

Piyasalarda zaman izlem edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, teşrinievvel kocaoğlan ödemeler dengesi

10.00 Türkiye, teşrinievvel kocaoğlan endüstri üretimi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler