USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Yerli korona virüs aşısı TURKOVAC’ın hatırlatma dozu ERÜ’de uygulandı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) çeşidinden geliştirilen evcil korona virüs aşısı TURKOVAC'ın hatırlatma dozu 2 doz Çin aşısı Sinovac yaptıran gönüllüye uygulandı. Pandeminin belli başlı müşterek noktada sonlanmayacak kadar gözüktüğünü dile getiren ERÜ Enfeksiyon Hastalıkl

Yerli korona virüs aşısı TURKOVAC’ın hatırlatma dozu ERÜ’de uygulandı
18-10-2021 11:25

ERÜ'de geliştirilen evcil korona virüs aşısı TURKOVAC'ın hatırlatma dozu, geliştirildiği üniversitede birlikte gönüllüye uygulandı.

Aşının yapılmasının peşi sıra açıklamalarda mevcut ERÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, rastgele sene sezonluk enflüanza kabilinden bu aşılanmaya sunulan kalınacağını söyleyerek, “Bu faz-3 emek harcaması uyguladığımız TURKOVAC aşısının hatırlatma uygulamasıydı. Biz aşı çalışmasına şimdi evvela başladık. Yaptığımız çalışmanın farkı, şimdi evvela on paralık aşı gömgök gönüllüleri aşılıyorduk. Ancak hepimizin bilmiş olduğu kabilinden ilkah oranları aşırı arttı. Aşı olmayı isteyip de aşı gömgök insanoğlu enine boyuna azaldı. O sebepten dolayı on paralık aşı olmamışlarda ki safha çalışmamız az buçuk ağır ilerliyor. Buradaki meydana getirilen ise şimdi evvela Çin aşısı ile 2 doz aşılanmış olanlara anımsatmak dozunu yapmaktır. Buradaki gidişat şu, gidişattan anlaşılıyor ki kılıç rastgele sene sezonluk enflüanza kabilinden bu aşılamaya sunulan kalacak. Grip kabilinden aşılamamız gerekecek. Bu bitmeme edecek birlikte süreç. Pandemi belirtik başlı birlikte noktada sonlanmayacak kabilinden gözüküyor. Bu vaziyette da rastgele sene aşılanmamız gerekiyor. Bu ilkah düşüncesince TURKOVAC aşısının rastgele sene kullanılabilecek aşı şekilde öz evcil aşımız olması namına bu ehemmiyetli çalışmadır.

Toplumda 2 doz aşılanmış, şimdi sonrada melez insanoğlu sayısı enine boyuna fazla. Pek aşırı erkek kimi sebeplerle bu aşılanmadan kaçınıyorlar. Baktığımızda akıbet verilere gören Türkiye'de dü doz ilkah payı yüzdelik 75'leri bulmuş durumdadır. Kayseri düşüncesince yüzdelik 72 kabilinden birlikte rakamı söyleyebiliriz. Buna karşın vakıa sayısı günce şekilde 25-30 bin ortada bitmeme etmektedir. Bunun nedeni de, hâlâ evlatların melez olmasıdır. Zaten şuanda çocuklarda münteşir birlikte pandemi sürüyor. Çünkü ilkah oranları hâlâ meslek döneminin öncesine inmediği düşüncesince ehliyetli değil. 2 doz Çin aşısı evvel özellikle 65 gözyaşı üstü buğulanmış nüfusa uygulanmıştı ve üstünden aşırı devir geçti. Çin aşısının etkinliğinin bundan böyle 3-6 aydan sonradan kalmadığını biliyoruz. Bunu nereden biliyoruz. Bugün dip bakımlara baktığımız devir aşırı ehemmiyetli birlikte bölümü on paralık melez olanlardan oluşuyor. Ondan sonradan mevrut ehemmiyetli bölüm ise 2 doz Çin aşısı olanlardan oluşuyor.

Çin aşısının koruyuculuğu bu anlamda devir içinde yitik birlikte koruyuculuktan bahsediyoruz. Bu sebeple de bu faz-3 çalışmamız enine boyuna önemlidir. Bu manayı kapatmış olacak. Baktığımız devir aşıyla ilişik 3. Doz Çin aşısı olanlarda üstelik ağır halde olayla karşılaşabiliyoruz. Bunu mukayese etmek düşüncesince meydana getirilen birlikte çalışmadır” ifadelerini kullandı.

TURKOVAC'ın ERÜ'de şimdiye denli 129 insana uygulandığını ve gönüllülerin yaşamını zılgıt fail birlikte taraf etkiyle karşılaşmadıklarını dile getiren Yıldız, “Diğer aşılarda bulunan benzeri şikayetler. Halsizlik, meydana getirilen yerde ağrı, şişlik, giriş ağrısı ve devir zamane döş ağrısı kabilinden huzursuzluklar olsa da kılıç bunları inceden inceye bu huzursuzluklar ortaya çıkınca araştırıyoruz ve testler yapıyoruz. Herhangi birlikte obje olup olmadığını ortaya koyuyoruz. Şuana denli ağır birlikte sorunla karşılaşmadık. Bu çalışmaya katılanlar ağır birlikte halde izlem ediliyorlar. Bu izlem evlerinde telefon aramaları ile anlaşılan sorulara karşılık vermesi biçiminde yapılıyor. Eğer orada birlikte dava görülürse bu fahri merkeze çağırılarak testlerle ve sağlık muayenesi ile anlaşılmaya çalışılıyor. Şuana denli ki veriler enine boyuna dişi görülüyor” biçiminde konuştu.

TURKOVAC'ın hatırlatma dozunun uygulanmış olduğu Erdal Özkan da, “Daha evvela 2 doz Çin aşısı olmuştum. Özellikle 3 dozu Türk aşısını bekledim. Gayet iyiyim, birlikte başağrısı yok. Aşı peyda etmek talip her insanın buraya gelmesini bekliyoruz. Aşının ne denli ehemmiyetli bulunduğunu bu noktada aşırı dobra anladık. İnşallah hacısı hocası aşı düşüncesince buraya başvurma eder” dedi.

Ali Göç

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler