USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Yapay zekanın aksi kullanması doğruluk anlayışını zedeleyebiliyor

Doç. Dr. Faik Tanrıkulu, yapay zekanın aksi kullanması ile ilgili, "Bu teknolojilerin değerlendirmelerine ilişkin namına kişilerin kuşkulu onama edilmesi hak anlayışını zedeleyebiliyor." ifadesinde bulundu.

Yapay zekanın aksi kullanması doğruluk anlayışını zedeleyebiliyor
16-10-2021 13:19
İstanbul

İstanbul Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faik Tanrıkulu, yapay zekanın aksi kullanması ile ilgili, "Bu teknolojilerin değerlendirmelerine ilişkin yerine şahısların kuşkulu benimseme edilmesi doğruluk anlayışını zedeleyebiliyor." dedi.

Yapay zeka teknolojileri öğrenimden sağlığa, güvenlikten eğlenceye derece yaşamın rastgele sahasından kullanma alanlarını çabucak genişletiyor. Özellikle esasen fail ve rutin işlerde getirdikleri rahatlıkla iş hayatında merkezi müşterek gösteriş oynamaya başlamış bulunan yapay zeka teknolojileri, düzenlilik gerekçeleri ile hususi yaşamın gizliliği denli mevzularda ise endişelere etmen oluyor.

İstanbul Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faik Tanrıkulu, AA muhabirine, sonuç çağda yapay zekanın aksi kullanması problemi ile ait görüşlerini paylaştı.

İktidarların hem sensörler aynı zamanda algoritmalar kanalıyla daima değişik noktaları izlem edebildiğini tamlayan Tanrıkulu, "Bu mevzuda toy teknolojileri kullanan devletlerin başlangıcında Çin geliyor. Çin hükümeti bu süreçte şahısların zeki telefonlarını yakından izlemiş, beniz milyonlarca yüzü tanıyan kameraları kullanmaktan kaçınmamıştı. Hatta şahısların gövde sıcaklıklarını, tıbbi durumlarını arama etmeye ve bildirmeye zorlamıştı. Bu kapsamda devletlerin hem millî düzenlilik aynı zamanda hudut yönetimi üzerine bu teknolojileri kullanması insanoğlu hakları açısından akıl donör olabiliyor. Zira yapay zekâ araçları lüzum şahısların profilini çıkararak kalan kabahat ve yıldırıcı çalışkanlık alanlarını belirleyebilmek düşüncesince toplumsal iletişim araçları gönderilerini, yolculuk kayıtlarını ve kabahat istatistiklerini cezai antlaşma düşüncesince kullanabiliyor. Bu teknolojilerin değerlendirmelerine ilişkin yerine şahısların kuşkulu benimseme edilmesi doğruluk anlayışını zedeleyebiliyor." halinde konuştu.

Myanmar'daki hız olaylarının artmasında yapay zekanın rolü

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Myanmar’ın askeri cuntasının arananlar listesini beniz ve plak tanışıklık sistemiyle Çinli uygulayım bilimi firması çeşidinden sağlanmasını eleştirdiğini tamlayan Tanrıkulu, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Ayrıca 20018 senesinde Facebook’un kullandığı yapay zekâ algoritmalar belli müşterek müddet sonradan hız muhtevalı sayfalar önermeye başlaması değişen teknolojinin aksi kullanımını gözler önüne getirdi. Guardian gazetesinin müşterek tutanağa dayandırdığı haberde, Facebook Myanmar’daki vuruş protestocularına huzur sertliği isteklendirme fail paylaşımları platformun kötüye kullanmasını bunama lafı vermesine karşın kaldırmadı. Global Witness kazı grubu, Facebook teklif algoritmasının kullanıcıları ortaklık politikalarını ihlal fail içinde ne bulunduğu görüntülemeye bitmeme ettiğini belirleme etti. Ayrıca firmanın küfürlü zımni barındıran er yanlısı sahife önerdiğini ortaya çıkardı. Bu sebeple Myanmar’da ve Etiyopya’daki budunsal arbede da şiddetin artmasında bu platformun tesiri bulunduğu ortaya çıktı. Myanmar’da nüfusun yarısını Facebook’u deli dolu kullanıyor. Dolayısıyla çarpıcı bulunan bu platformun yönlendirme ve etkileşim politikalarını yapay zekâ uygulayım bilimi ile yapıyor olması önemli. Şirket yetkilileri kötüye kullanıldığını benimseme ederek hatasını benimseme etmişti."

Veri setleri ayrımcılığa ve ırki önyargılara etmen olabiliyor

Yapay zeka destekli değişen teknolojinin oluşturabileceği tehlikelere huzur arsıulusal örgütlerin de harekete geçtiğine yer veren Tanrıkulu, "Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin yayınladığı raporda, bu değişen teknolojinin ilkin yanay oluşturma, kendi kendine değişmeyen özgülemek ve araba öğrenimi müdahale nice özelliğiyle insanoğlu hakları risklerini çözümleme ettiğini bildiriyor. Komiser Bachelet bu hali sıkıntı yerine yorumluyor. Raporun dikkati çekici yönü ise bu teknolojide geçer not data setlerinin hem ayrımcılığa aynı zamanda ırki ve budunsal önyargıları tetikleyecek sorunlara illet olacağını açıklıyor." diyerek konuştu.

Tanrıkulu, yapay zekanın mağduriyetlere etmen yapılmaksızın kullanılması düşüncesince yapılması gerekenlere ilişkin detaylar vererek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Sonuç olarak, yapay zekâ teknolojisi çağımız dünyasında yaşamı kolaylaştıran olanaklar oluşturduğu denli insanoğlu hakları ihlallerini görmemezlikten neşet etmek akla yatkın müşterek yaklaşım olmaz. Bu yönüyle devletlerin ve değişmeyen vericilerin bu mevzuda şimdi müşterek tomar şeffaf, adaletli istimara ve yapay zekanın kullanımının tesirleri hususunda şimdi açıkça olmalı. Konunun uzmanları bu mevzuda arsıulusal müşterek hareket planının çıkarılması görüşünde. Tam bu aşamada bu teknolojilerin kullanımını kısıtlamadan ziyade, bu bölgede etkin kuruluşların arsıulusal ahbaplık normlarına uyması ve denetlenebiliyor olması gerçek ehemmiyetli hususlardan. Ancak önce yerine çağımız şartlarına uygulayım bilimi ile gelişen bu platformların devletler ve erkek oyuncular çeşidinden tarafsızca ele katılması ve mevzuatın oluşması gerekiyor. Bu halde yapay zekanın yönetsel ve türel mekanizmaları ve uygulamaları gelecekte devletlerin şimdi aşırı gündeminde olacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler