USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Yapay zeka ile binlerce salname zamanı buluşturan plan başkentte tanıtıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Üniversitesinin iş donanmasında yürütülecek ve başlı mukayyet tabletlerin 3 boyutlu taranarak yapay zeka ile okunmasını havi projenin tanıtımı, başkentte yapıldı.

Yapay zeka ile binlerce salname zamanı buluşturan plan başkentte tanıtıldı
28-12-2021 21:14
Ankara

"Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ndeki Çivi Yazılı Tabletlerin 3 Boyutlu Olarak Taranması ve Boğazköy Tabletlerinin Yapay Zeka Tarafından Okunması Projesi"nin lansman ve imza töreni, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde düzenlendi.

Törende mütekellim Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Anadolu'nun, zamanı ve kültürel yaratıklar açısından dünyanın en varlıklı mekanlarından ortak belirgin iklim müzesi bulunduğunu tabir etti.

Anadolu'da mevcut varlıklı ekin varlığını ortaya çıkarmak, destek kazanmak ve doğacak nesillere aktarma etmek düşüncesince Bakanlık adına cansiperane, şişman ortak vebal duygusuyla aralıksız çalıştıklarını tamlayan Alpaslan, şunları kaydetti:

"Elde ettiğimiz varlığımızın, ülkemizin ve milletimizin ateşçi düşüncesince dünyaya sunulması ve korunması düşüncesince de çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Bu çerçevede ehemmiyetli ortak kültürel varlığımız bulunan başlı yazılarını, elan çelimli ortak şekilde, elan aceleci ortak biçimde insanlığın hizmetine sunulabilmesi düşüncesince uygulayım bilimi ile buluşturduğumuz bu kalburüstü çalışmayı, Ankara Üniversitemizin çelimli destekleri, Bilimi Geliştirme ve Destekleme Derneğimizin de plan koordinatörlüğünde bu emek vermeyi imzalayacağımız protokolle başlatmış olacağız."

Ankara Üniversitesi ile sağlam aşırı bölgede icraat yürüttüklerini kail Alpaslan, başlı yazılarının dünyada aşırı ehemmiyetli ortak kültürel değere erbap olduğunu, sıhhatsiz milyondan ortak tomar eserin dünyada, 120 bine yakınının da Türkiye'de bulunduğunu belirtti.

"İnsanlığımızın hizmetine sunmuş olacağız"

Alpaslan, şöyleki konuştu:

"Boğazköy ve Kültepe'de elde ettiğimiz bu başlı yazılarını, özellikle Arkeoloji Müzemizde, Anadolu Medeniyetleri Müzemizde ve Çorum Müzemizde sergilemekteyiz. Bu eserlerin zarfında bulundukları özellikle Hitit Uygarlığı kazanmak üzere, bu topraklarda yaşamış, onların yazıyla ortaya koydukları günümüze genişliğinde vasıl bu medeniyetin ipuçlarını, bu medeniyetin ne ortak ölçüde olduğu, ne yaşadıkları, politik ilişkilerinden eğitimine, hesaplı yaşamdan toplumsal yaşama genişliğinde değme ayrışık ilişkilerini aşırı elan aceleci ortak zamanda, aşırı elan ilmî ölçüt ve uygulayım bilimi ile buluşturarak bu emek vermek kararında bu uygarlığa nail olacağız."

Bu çalışmanın, Türkiye'de ve ihtimal de dünyada yavuz bu çapta meydana getirilen önce emek vermek olduğuna ayraç fail Alpaslan, bunun akıbet aşama önemli, kalburüstü ve dünyaya kip olabilecek ortak emek vermek bulunduğunu vurguladı.

Alpaslan, medeniyete bağlı detayları hem ekin varlığı aynı zamanda doğacak nesillere elan akıllıca ve elan ilmî kriterlere akıllıca eriştirme açısından bu emek vermeyi akıbet aşama ehemmiyetli bulduğunu tabir ederek, "Bu çerçevede nezaret olarak, bu şişman çalışmayla, ekin ve tarihle teknolojiyi ve bilimi ortak nevi iç içe geçirmiş, buluşturmuş ve bunu insanlığımızın hizmetine sunmuş olacağız." dedi.

"Teknolojik izler de binlerce sene sonrasının evveliyatına akacak"

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da projeye ilişkin, "Ankara Üniversitesi adına bizim yapay zeka ile binlerce sene öncesinden mevrut zamanı buluşturma projemiz." ifadesini kullandı.

Bundan akıbet aşama şişman ortak değer ve alım çalım duyduklarını dile getiren Ünüvar, şöyleki bitmeme etti:

"Belki binlerce sene öncesinden arkeologların kazıyarak, binbir zahmetle kazıyarak bulmuş olduğu eserleri seyrederek ihtimal o çağ neler yaşandığını bileceğiz ancak bin sene sonradan hoppadak biz, zarfında yaşadığımız mekansal ve ya atmosferi yansıtmayacağız, bizim bıraktığımız teknolojik izler de binlerce sene sonrasının evveliyatına akacak. Bu yapay zeka programlarıyla hepimiz aşırı elan dobra ortak biçimde hem geçmişi derk aynı zamanda geleceğe hamle atma halini da muammer olacağız."

Törene, emektar saylav ve Proje Koordinatörü Şevket Bülent Yahnici, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ile bilgelik kullanıcılarını katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler