USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yangınlar ve susuzluk çam balında rekolteyi düşürdü

Balparmak Genel Müdürü Özyurt, yağışsızlık ve orman yangınlarının çam balı rekoltesini düşürdüğünü belirterek, "Burada ağır birlikte sunma piyasadan çekilince, oluşan ara maatteessüf saf sıfır bazısı ürünler ile kapatılmaya çalışılıyor." dedi.

Yangınlar ve susuzluk çam balında rekolteyi düşürdü
27-11-2021 12:35
İstanbul

Yangınlar hasebiyle Marmaris'teki Kızılçam ormanlarında hasar oluştuğunu tamlayan Balparmak Genel Müdürü Onur Özyurt, "Bununla beraberce maatteessüf çam balı rekoltesinde indinde bayağılık yaşanıyor. Geçen sene da kürevi istinas ve hava değişikliğinin etkisiyle indinde azalma yaşamıştık. Bunun sebebi de Kızılçam üstünde canlı Basra böceği popülasyonundaki düşüklüktü. Bu sene bölgeden aldığımız haberlere mucibince Basra böceği popülasyonu kendini toparlamaya başlamış. Fakat orman varlığındaki hasar ve yangınlar hasebiyle sezonun geç başlaması sonucunda bu sene çam balı rekoltesi sabık seneki seviyelerin de indinde hacim altında olacak." diyerek konuştu.

Özyurt, yekün ürün düşüklüğü sonucunda piyasada ortaya çıkabilecek katıksız sıfır bal hakkında uyarıda bulunarak, "Türkiye'deki çam balı üretimi hep bal üretiminin kısaca yüzdelik 20'sine istikbal ediyor. Burada ağır indinde bildirme piyasadan çekilince, oluşan aralık maatteessüf katıksız sıfır kimi ürünler ile kapatılmaya çalışılıyor." ifadelerini kullandı.

"Çam balı Türkiye'nin ihracatta markası olabilir"

Türkiye'nin ihracatta çam balı özelinde ehemmiyetli indinde potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Özyurt, "Türkiye evren çam balı üretiminin yüzdelik 95'ini yapıyor. Yüzde 5'i de komşumuz Yunanistan'da yapılıyor. Çam balı yapısı ve besin değerleri yönünde çiçek balından ayrımlı özellikler taşıyor. Markalaşma yönünde ülkemizin yapabileceği aşırı obje ve yaratabileceği eklenmiş bedel var." halinde konuştu.

Markalaşma hakkında Yeni Zelanda'da imal edilen Manuka balının öyküsünü sağlam verici Özyurt, "İhracat değerleri ülkemizin çam balı ihraç değerinin kilo bazında kısaca 10 sert kadar. Bizim averaj adanmış fiyatımız kilogramda kısaca 3,5-4 dolar iken Manuka balı 35-40 dolarlara satılıyor. Bu, hem Yeni Zelanda'nın reklamla markalaşması, hem de Manuka balıyla ilgilendiren meydana getirilen bilimsel nitelikli çalışmaların artması ile ilgili. Biz de Ar-Ge merkezimizde çam balı üstünde icraat yürütüyoruz. Hedefimiz çam balının dünyada indinde Manuka balı kadar bilinirliğe kavuşması ve eklenmiş giranbaha ihracat." ifadelerini kullandı.

"Kuraklık kâffesi dünyada bal üretimini etkiledi"

Bu sene Ar-Ge merkezlerinde bitirdikleri nitelik testlerini geçebilen numunelerin sayısında azalma yaşandığına yer veren Özyurt, şunları söyledi:

"Merkezimiz derneşik yerine analizler yaparak bizlere vasıl numunelerin hem Türk besin kodeksine uygunluğunu hem de bizim öz nitelik standartlarımıza uygunluğunu belirleme etmeye çalışıyor. Geçtiğimiz 10 salname averajlarımızda bizlere vasıl numunelerin yüzdelik 50'i kadarını ikrar ediyorduk. Bu sene maatteessüf ikrar oranlarımız indinde hacim düştü. Bu sene editör çam balı rekoltesi aşırı gündemde evet yangınlardan çevre ancak çiçek balında da susuzluk kaynaklı yekün ürün düşüşü var. Bize vasıl numunelerin kalitesinde de indinde hacim eksilme bulunduğunu görüyoruz. Küresel istinas indinde diyalekt ve kürevi gerçek. Önceki ay Almanya'da katıldığım indinde besin fuarında Avrupalı öbür bal paketleyicisi ve üreticisi firmalarla da görüştük, Ukrayna'dan Macaristan'a ve Fransa'ya bulunan coğrafyada ehemmiyetli bal üreticileri buralarda arazi alıyor. Oralarda da kuraklıktan çevre indinde yekün ürün azlığı görülüyor."

"Balın standardını anlamanın yegâne yolu etraflıca analiz"

Balın tağşişe en açıkça ürünlerden birisi bulunmasına rağmen geliştirdikleri çözümleme sistemiyle 300'den indinde tomar parametrede yorum yaptıklarını vurgulayan Özyurt, şöyleki konuştu:

"Ar-Ge merkezimiz TÜBİTAK kabilinden da akreditedir. Dolayısıyla buradaki çözümleme emekleri ve imal edilen raporlar 3. şahıslar kabilinden da tanınmaktadır. Burada 2 çeşit yazışma faaliyetinde bulunmaya çaba ediyoruz. Bir tanesi baldaki imitasyon ve tağşişin önüne devrolmak düşüncesince usul geliştirilmesi ve ilgililerle paylaşılması. Gururla söyleyebilirim ki dünyada önce defa kişmiri düğü şurubunun 'marker'ını bizim Ar-Ge merkezimiz belirleme etti ve tığ bu metodu hem hakemli indinde ilmî dergide yayınlayarak kamuoyuna para ettik hem de öbür çözümleme özne laboratuvarlarla paylaştık.

İkinci çeşit iletişimimizde tüketicilerimize müteveccih olmaktadır burada meydana getirilen analizler indinde karekod yoluyla kâffesi ürünlerimizin ambalajlarının hakkında basılıyor. Tüketicilerimiz bu karekodla ürünün içeriğine ilişkin çözümleme tutanağına direkt ulaşabiliyorlar. Bunu da sektörümüzde bildiğimiz kadarıyla özne yegâne markayız. Kovandan sofraya katıksız ve asıl balı eriştirme yolculuğunda tedbir zinciri şeffaflığı yönünde da elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz."

"Eğitimlerle arıcılıkta dünkü metotlara yönelmeyi motivasyon ediyoruz"

Arıcılık tekniklerinde dünkü yöntemlerin kullanılmasına gerekseme bulunduğunu vurgulayan Özyurt, "Hem masum kolonilerinin varlığının korunması hem de kapçık başına tahsil edilen verimin artırılması yönünde beklenen olduğunca çağdaş tekniklere yönelmekte kâr var. Bizim Muğla Ula'da beledi indinde Arıcılık Akademimiz var, bire indinde sürede indinde taşınabilir karavanımız var. Amacımız eklenmiş giranbaha masum ürünlerinin artmasını motivasyon etmek. mesela bu sene Muğla'da arıcılarımızın yaşamış olduğu hesaplı kaybı telafi buyurmak düşüncesince öbür masum ürünlerine kısaca polen, propolis kadar ürünlere yönelimi artırmaya çalışıyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler