USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Vergi kanunlarına bağlı kodifikasyon içeren anayasa teklifi TBMM Genel Kurulunda onama edildi

Meclis Genel Kurulunda, Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, onama edilerek yasalaştı.

Vergi kanunlarına bağlı kodifikasyon içeren anayasa teklifi TBMM Genel Kurulunda onama edildi
14-10-2021 22:39
TBMM

Buna göre, amme gurur ve kuruluşları çeşidinden meydana getirilen zirai dayanak ödemeleri üstünden durdurma edilerek öğrenim edilen dirimlik vergisi, çiftçilerin tashih zamanaşımı süresi bünyesinde tarha izinli vergi dairelerine başvurmaları ve sorun açmamaları, açık davalardan vazgeçmeleri şartıyla, öğrenim tarihinden itibaren hesaplanacak faizi ile ret ve iadeli edilecek.

Bu düzenlemeden feyizlenmek düşüncesince vazgeçilen davalarla dayalı hâlâ ilkin mevdu ve anayasa yolu tüketilmemiş kararlar uyarınca, taraflara bildirme edilip edilmediğine bakılmaksızın muamele yapılmayacak, idarece de açık davalar sürdürülmeyecek, faiz, usa vurma giderleri ve vekalet tutarına hükmedilmeyecek, hükmedilmişse ödenmeyecek. Hakkında mukannen kaymakamlık sonucu bulunanların iadeli talepleriyle dayalı kendisine bu egemenlik uygulanmayacak.

3 bin 600 liradan müşterek tomar vergi yahut vergi cezasına ilinti etmiş bulunduğu takdirde ilanın, Gelir İdaresi Başkanlığı yahut dayalı idarenin resmi genel ağ sitesinde de duyurulabilmesine olanak tanınıyor. Bu konudaki kökler ve esasları belirlemeye, Hazine ve Maliye Bakanlığı izinli kılınıyor.

Kanunla, salname dirimlik vergisi beyannamesinin mart ayında verilmesine bitmeme edilmesi sağlanıyor.

Tarımsal dayanak ödemeleri dirimlik vergisinden ayrıklık olacak

Kanuna göre, girintisiz çıkıntısız usulde vergilendirilen mükelleflerin kazançları, dirimlik vergisinden ayrıklık tutulacak.

"Küçük esnaf" kendisine anlatım edilen ve 850 bin yöresinde bulunan bu mükellef grubunun kazançlarının ayrıklık edilmesiyle salname bildirge vermemeleri sağlanacak.

Sosyal muhteva üreticiliği ile hareketli cihazlar düşüncesince yürütüm geliştiriciliğinde yarar istisnası getirilecek. Buna göre, genel ağ ortamındaki toplumsal ağ sağlayıcıları üstünden metin, görüntü, ses, videoteyp kabil içerikler paylaşan toplumsal muhteva üreticilerinin bu çalışmalarından elde ettikleri hasılatlar ile kurnaz telefon yahut tablet kabil hareketli cihazlar düşüncesince yürütüm geliştirenlerin elektronik yürütüm paylaşım ve adanmış platformları üstünden elde ettikleri hasılatlar dirimlik vergisinden ayrıklık tutulacak. Bu istisnadan faydalanılabilmesi düşüncesince Türkiye'de yerleşmiş bankalarda müşterek aritmetik açılması ve bu faaliyetlere dair hepsi hasılatın yalnız bu aritmetik marifetiyle öğrenim edilmesi yiyecek olacak.

Bankalar, bu kapsamda oluşturulan hesaplara dökme ürün ücreti üzerinden, nakil zamanı bakımından yüzdelik 15 oranında dirimlik vergisi tevkifatı gerçekleştirmek ve Gelir Vergisi Kanunu'nun "muhtasar beyanname" ve "vergi tevkifatının yatırılması" başlıklı maddelerindeki esaslar çerçevesinde bildirme yazar ödemekle işyar olacak. Bu meblağ üstünden başkaca tevkifat yapılmayacak.

Mükelleflerin, kombinezon kapsamı haricinde ayrıksı çalışmalarından meydana gelen yarar veya iratlarının bulunması istisnadan faydalanmalarına bariyer olmayacak.

İstisnaya dair şartların taşınmadığının belirleme edilmesi biçiminde kem gerçekleşme etmiş bulunan vergi, vergi ziyaı cezası dinmek şekli ile teehhür faiziyle beraberce öğrenim olunacak.

Cumhurbaşkanı, düzenlemedeki tevkifat oranını rastgele müşterek çalışkanlık çeşidi düşüncesince değişik sıfıra derece indirmeye, müşterek katına derece çoğaltmak şekli ile baştan belirleme etmeye izinli olacak. Bu düzenleme, 1 Ocak 2022'den itibaren elde edilmiş hasılatlara uygulanmak az daha düzenlemenin yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Tarım endüstrisi ve çiftçilerin desteklenmesi düşüncesince amme gurur ve kuruluşları çeşidinden meydana getirilen sübvansiyon ödemeleri, dirimlik vergisinden ayrıklık tutulacak ve bu ödemelerden rastgele müşterek vergi kesintisi yapılmayacak.

Yıllık bildirge ile bildirilen dirimlik üstünden gerçekleşme ettirilen dirimlik vergisi, mart ve orak ayı aylarında iktisap etmek az daha dü denktaş taksitte ödenecek.

Düzenlemeyle akan vergilendirme periyodunun ilkin dokuz ayı, üçer maaş dönemler bakımından muvakkat vergi dönemleri kendisine belirlenecek. Buna göre, akan vergilendirme devri içerisindeki üç, altı ve dokuz maaş periyodlar üçer maaş dönemler nedeni ile muvakkat vergi dönemleri onama edilecek. İlgili takvim yılı yahut aritmetik periyodunun sonuç üç maaş devri ise muvakkat vergi devri kapsamında sayılmayacak, husus kapsamındaki mükellefler çeşidinden bu fasıl düşüncesince muvakkat vergi beyannamesi verilmeyecek. Bu düzenleme, 2022 yılı vergilendirme zamanına dair verilecek beyannamelerden itibaren uygulanmak az daha yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilecek

Vergiye mevzun mükelleflerin vergi indirimden faydalanma koşulu bulunan "indirimin hesaplanacağı beyannamenin dayalı bulunduğu sene ile geçmiş dü yılda haklarında tarhiyat yapılmamış olması" koşulu, meydana getirilen tarhiyatların kesinleşmesine dair olacak.

Söz konusu müddet içre kesinleşen tarhiyatın tenzilat meblağ sınırının yüzdelik 1'inden az olması yerinde da indirimden faydalanma koşulları ihlal edilmemiş sayılacak.

Yapılan tarhiyatın indirimden yararlanıldıktan sonraları kesinleşmesi yerinde yararlanılan indirimin mükelleften art alınmasına dair hüküm, husus metninden çıkarılıyor. Kesinleşmiş tarhiyat bulunmaması kuralı, vergi beyannameleriyle sınırlandırılacak.1 Ocak 2022'den itibaren verilmesi müstelzim salname dirimlik ve şirketler vergisi beyannamelerinde uygulanmak az daha yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Fiziki ortamdan serbest kendisine elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilecek. Elektronik ortamda kurulan vergi dairelerinin öteki vergi dairelerinin şubesi kendisine belirlenerek mükelleflere aceleci ve çalışan iş verilebilmesinin sağlanması, vergi dairesince meydana getirilen işlemlerin elektronik ortamda kurulan vergi daireleri çeşidinden da hesabına getirilmesini realizasyon edecek tensikat ika dair Hazine ve Maliye Bakanlığına salahiyet veriliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığının fariza sahasına dair işlerde iş alımı eliyle çalıştırılanlar ile iş alımı yapılanların kuma ve yöneticileri de öğrendikleri esrar ve duyurulmayan kalması müstelzim öteki hususlar açısından yasaklara, bu görevlerinden ayrılsalar bile adapte iktisap etmek mecburiyetinde olacak.

Yabancı memleketlerde mevcut Türk vatandaşlarına yapılacak tebligatlar, Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilmeksizin, vergi dairesi başkanlıkları yahut defterdarlıklar çeşidinden direkt ülke dışı temsilciliklerine gönderilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi ve yükümlülük çeşidi ile düzeltmeye husus ücreti değişik yahut beraberce dikkate alarak tashih yetkisinin devredilmesi ile düzeltmenin dair olunan vergi dairesi dışındaki vergi daireleri çeşidinden yapılmasına müsaade vermeye ve uygulamaya dair kökler ve esasları belirlemeye izinli olacak.

Uzaktan inceleme

Ticari faaliyetlerin icrasında mütebeddil iş noktayı kavramı, vergi incelemesine yan bulunan mükelleflerin iri çoğunluğunun elektronik defter ve doküman kullanması, sayısal kendisine data ambarlama olanaklarının çeşitlenmiş olması, araştırmaların hâlâ aşırı teknolojik ekipmanlar kullanılmak şekli ile yapılması, tetkik süreçlerinin sayısal ortama taşınması kabil gelişmelerin "uzaktan incelemeyi" beklenen bir vaziyete getirmiş bulunduğu gerekçesiyle, vergi incelemesinin engin yapılabilmesine müteveccih tensikat yapılıyor. Bu düzenleme, 1 Temmuz 2022'de yürürlüğe girecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin bildirmeye düşkün bulunduğu bilgilerin, amme gurur ve kuruluşları çeşidinden Bakanlığa mukayyet yahut elektronik kendisine bildirilmesi durumunda, bu bildirimi mükellefler çeşidinden mamul tebligat kendisine onama etmeye, bu halde onama edilecek bildirimleri çalışkanlık konusu, dirimlik unsuru ile mükellefiyet, vergi, iş noktayı ve iştirak türlerini değişik yahut beraberce dikkate alarak belirleme etmeye ve uygulamaya dair kökler ve esasları belirlemeye izinli olacak.

Fiziki ortamda tutulan defterlerde mevcut konfirmasyon zorunluluğuna gibisi şekilde, Hazine ve Maliye Bakanlığının Ticaret Bakanlığı ile ortaklaşa yahut kendisi çeşidinden belirlediği usul, asal ve süreler dahilinde bahis konusu defterler düşüncesince menşur katılması yahut defterlerin onaylanması konfirmasyon mesabesinde sayılacak; menşur katılması ve ikrar işlemlerinde belirlenen usul, asal ve sürelere uyulmaması biçiminde ise defterlerin konfirmasyon ettirilmemiş sayılacak.

Mükelleflere istimal mecburiyeti getirilen belgelerin, öngörülen mecburi detayları taşımaması biçiminde bu belgelerin vergi kanunları bakımından tek düzenlenmemiş sayılması uygulaması kapsamına elektronik doküman kendisine düzenlenmesi müstelzim vesikalar de karışma ediliyor.

Yararlanılması, yeminli finansal müşavirlerce müdevven konfirmasyon tutanağı ibrazı şartına bağlanan muafiyet, istisna, dokunca mahsubu ve gibisi konularda, konfirmasyon tutanağının mukteza müddet bünyesinde ibraz edilmemesi durumunda, mükellefe bildirme yapılmak şartı ile 60 günce müşterek vade verilecek ve bu müddet içre verilmesi biçiminde konfirmasyon tutanağı vaktiyle mevdu sayılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler