USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzun süre ayakta durmak hemoroide neden olabilir

Acıbadem Bodrum Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ertuğrul Yaltı, hemoroid hastalarının doktora çoğu kez geç başvurduklarını, bu tam dost tavsiyesiyle derman kullandıklarını söyleyerek “Ezbere derman kullanmayın” uyarısında bulundu.

Uzun süre ayakta durmak hemoroide neden olabilir
03-03-2022 09:29

Hemoroide kere açan sebeplerin başlangıcında kabızlığın geldiğini anımsatan Acıbadem Bodrum Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ertuğrul Yaltı, “Hastalar tagaddi ve abdesthane alışkanlıklarını değiştirerek şikayetlerini azaltabilir. mesela ferah lifli yemeli. Ayrıca özlük ev haricinde wcye gidemeyenler bu alışkanlığını değiştirmeli” diyerek konuştu.

Hemoroid hastalarının çoğu kez doktora geç başvurduklarını belirterek, “Bunun temelde 2 sebebi var, birincisi hastalığın sırdaş yerde olması, ikincisi ise tedavisinin aşırı ağrılı bulunduğu anlamında akla yatkın sıfır umumi müşterek düşünce olması. Biraz da bundan dolayı hastalar çoğu kez ya çevrelerinden duydukları yada eczacının önerilmiş bulunduğu ilaçları kullanırlar” dedi.

“Uzun süre ayakta durmak hemoroide sebebi olabilir”

Hemoroide kere açan sebeplerin başlangıcında kabızlığı sayan Dr. Yaltı, gayrı etmenleri şöyleki sıraladı: “Uzun süre ayakta duranlarda, ciddi ağırlık bozmak mecburiyetinde kalınan işlerde çalışanlarda ve spor gayeli ciddi ağırlık kaldıranlarda da alışkanlık olabilir. Karın içi basıncını arttıran ahval riziko faktörü yerine onama edilir, zira döl yatağı içi basıncının çoğalması içki dolaşımını yavaşlatır, içki dolaşımın yavaşlaması hemoroidler ortamında içki birikmesine ve şişmesine neden olur. Kabızlık, etraflıca süre tuvalette oturmak, birtakım insanoğlu tuvalette ceride eser okuyorlar, ciddi kaldırmak, etraflıca süre ayakta durmak en ehemmiyetli riziko faktörleridir.”

“Anne adayları kabız sorununu çözmeli”

Hamileliğin de gene ehemmiyetli müşterek riziko faktörü olduğuna yer veren Dr. Yaltı, “Bebek döl yatağı ortamında büyüdükçe hem döl yatağı içi tazyik artar bununla birlikte bebeğin kendisi toplar damarların hesabına bası uygular, bu gestalt hemoroide yatkınlığı arttırır buna müşterek de kabız eklenirse hemoroidler aşırı büyür ve hamileliği aşırı emekli müşterek duruma getirir. Bazı hallerde hariç çıkan hemoroidler hapishane girmez ve aşırı ağrılı müşterek resim oluşur. Kabızlığı bulunan hanımlar çocuk sahibi olmayı düşünüyorlarsa, onlara ilk evvela kabız problemlerini çözmelerini öneririm” diyerek konuştu.
Dr. Yaltı, hemoroid hastalığında ailesel intikal saptanmadığını, ancak bire müşterek ailenin müşterek birçok ferdinde hemoroid görülebildiğini; bunun da karı içerisindeki tagaddi ve abdesthane alışkanlığıyla yakından ilgilendiren olduğuna özen çekti ve “Örneğin karı üyeleri lifli besinleri az tüketiyorsa kabız ve buna ilişkin hemoroid gelişebilir, gene özlük evleri haricinde wcye gidemeyen şahıslarda de kabız ve hemoroid gelişir” dedi.

“Ezbere çıkar kere kullanmayın”

Anal alanda ağrı, şişkin yahut nezif yakınmaları bulunan insanların behemehâl doktora başvurması gerektiğine aksan işleyen Dr. Yaltı “Ezbere çıkar kere kıymetlendirmek yahut hekim dışındaki kişilerden salık mektubu onama buyurmak akla yatkın müşterek yaklaşım değildir, zira hemoroidle karışabilecek emraz vardır. Anal yarık (anüste yırtık), apse, dokunmabana en kalın karışabilecek durumlardır ve bunların tedavileri ağız ağıza farklıdır. Hemoroid kanserleşmez, kansere dönüşmez ancak bu dü çor bu arada olabilir yahut hemoroidi bulunan birinde sonraları dokunmabana gelişebilir. Klinik bulguları birbirine aşırı eğilimli bu dü rahatsızlığı sağlık muayenesi etmeden fark buyurmak aşırı zordur. Bu sebeple yakınması bulunan hastalar behemehâl doktora başvurma etmeli, çıkar kere kullanmaları gerekiyorsa hekim reçetesiyle çıkar kere kullanmalı” diyerek konuştu.

“Dışarıda wcye gitmeye alışmalı”

Dr. Yaltı hemorodin en ehemmiyetli sebebinin kabız bulunduğunu anımsatarak hastaların tagaddi düzenine şu laflarla özen çekti: “Bol lifli gıdayla nemalanmak önemli, başta de yeşil yapraklı bitkiler; günde minimum 2 litre su içmek; muz, badem, yoğurt kadar kabız işleyen besinlerden ve baharatlardan ırak durmak gerekir.”
Hastaların abdesthane alışkanlığına da yer veren Dr. Yaltı, “Hastaların tuvalette etraflıca süre oturmamaları gerekir, abdesthane ihtiyacını ertelemeliler, dışarıda wcye gidemeyenler bu çirkin alışkanlıktan kurtulmalı, en azından çocuklarını bu alışkanlığı aşılamalılar, derneşik ve ciddi sıfır sporlar yapmalılar, deli dolu hayatı benimsemeliler” diyerek konuştu.

Nasıl otama edilir?

Tedavi uğrunda esasi olanın “hemoroidlerin büyümesini önleyecek müşterek dirim biçimini” kabullenmek bulunduğunu kail Dr. Yaltı bunun beklenen bulunmadığı hallerde hemoroidlerin büyüyüp, anüsten hariç çıktığını, kanadığını ve ara sıra dert yaptığını dile getirdi.

Dr. Yaltı, er basamak hemoroid hastalarına dirim biçimini değiştirmeyi ve ağızdan tahsil edilen haplar, fitiller ve kremler kadar çıkar kere tedavisi önererek “Fitil ve krem tedavisi çoğu kez müşterek hafta devam eder önceden bu tedaviler tam olur, ancak çıkar kere tedavileri biricik başına temelli müşterek sağlık sağlamaz, giderek hemoroidler büyür, serzeniş sıklığı artar ve çıkar kere tedavileri tam gelmez, ferdin dirim konforu aşırı bozulur. Bu halde ameliyattan evvel uygulanabilecek otama alternatifleri gündeme dirimlik “ korse bantla bağlama” , “hemoroid arterinin bağlanması -HAL” “skleroterapi” gibi. Bu tedaviler çoğu kez er aşamalarda uygulanır hemoroidlerin aşırı büyümemiş olması gerekir” dedi.

“Lazerle cerrahi müdahale yapılıyor”

Dr. Yaltı, cerrahi müdahale dışı tedavilerden en çarpıcı olanının, duyum yitimi altında meydana getirilen ve tasasız onama edilen “Laser” yöntemi bulunduğunu anlattı. Dr. Yaltı, laser yöntemiyle tedavide değerli olunamazsa laser tedavisinin uygulanamadığı hallerde hemoroidlerin ebatlarına ve hariç sarkma derecelerine mucibince uygulanacak cerrahi müdahale şekilleri karşı şunları söyledi: “Hemoroidler aşırı bilgili ve hariç sarkmışsa ‘Longo' stapler tekniği; hemoroidler bilgili ancak aşırı sakmamışsa “Ligasure” dediğimiz müşterek aygıt yardımıyla otama yapılır. Sıklıkla uyguladığımız yollar bunlardır.”

Eren Ayhan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler