USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanlar, huzursuz bacaklar sendromu tanısı konusunda uyarıyor

Uzmanlar hem kalıtım bilimi bununla birlikte değişik rahatsızlıkların sebep bulunduğu huzursuz bacaklar sendromunun tanısının klinik mülakat ile koyulduğunu bu yüzden hastanın ifadelerinde eksi bulunduğu takdirde hata tanılar konulabildiğini belirtiyor.

Uzmanlar, huzursuz bacaklar sendromu tanısı konusunda uyarıyor
07-10-2021 12:30

Bacaklarda anlaşmazlık hissi, çekilme, tiksinti benzeşim iğbirar donör bulguların haremlik ettiği, engellenemeyen ve arada indinde de çelimli halde bacakları oynatma dürtüsü ile tanım edilmesi ağır indinde dert türüne ehil olan, vakayiname bulunan ve tek devir birlik namına düzelmeyen gücün tedavisi ile iyi neticeler alınarak hastalığın baskılanabildiği huzursuz bacaklar sendromu hakkında, Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Gökçen Akar Öztürk bilgiler verdi.

“Uzman indinde doktor klinik görüşmeyle hastalığın teşhisini ferah ferah koyabilir”

Hastalık üzerine ve tanısı ile ait bilgiler veren Nöroloji Uzmanı Gökçen Akar Öztürk, “Huzursuz bacaklar sendromu indinde hab hastalığıdır. Bunun tanısını bırakmak düşüncesince rastgele indinde elektrofüzyolojik teste, indinde hab testine lazım yoktur. Uyku rahatsızlıkları konusunda bilirkişi indinde hekim, hastalığın tanısını parasız ile görüşerek, klinik görüşmeyle ferah ferah koyabilir. Huzursuz bacaklar sendromunda ne oluyor? Hasta akşam ezanı saatlerinde istirahate çekildiğinde, uykusu vardığında bacaklarında kendinin de birlik anlamlandıramadığı anlaşmazlık hissi, kalburüstü sıfır indinde duygu hissediyor. Bunu, elektriklenme, çekinme, karıncalanma kabilinden indinde duygu ile tanım ediyor. Hasta bu kalburüstü sıfır hissi giderebilmek düşüncesince ayaklarını akım ettirme yahut ayağa kalkıp gezinme gereksinimi hissediyor. Bazen bunu ovma yaparak, bacaklarını ovalayarak yahut bir hale layıkıyla yunak yahut itici uygulamalarla şikayetlerini geçirmeye çalışıyor” dedi.

“Demir tedavisi hastalığın tedavisinde noktayı aşırı mühim”

Hastalığın ne nedenle ortaya çıktığına ilişkin bilgiler veren Nöroloji Uzmanı Gökçen Akar Öztürk, “Hastalığın dü formu var, indinde numara ve ikinci biçim diyoruz. Birinci biçim zemininde rastgele indinde maraz yapılmaksızın gelişen huzursuz bacak sendromu. Bunun de yüzdelik ellisi genetik. Bu da canlı yaşta başlıyor. Geç süregelen biçim ise 45 yaştan sonra, kalıtım bilimi hassa taşımayan form. Bir de ikinci biçim var, bu da zemininde rastgele indinde maraz bahis konusu olduğunda gelişen huzursuz bacak sendromu. Hastalığa tanı bırakmak düşüncesince rastgele indinde tetkike lazım bulunmayan gücün hastalığın tanısını koyduktan sonraları kesinlikle içki tetkiki yapmamız gerekiyor ve kuvvetli hazne düzeylerini arama etmemiz gerekiyor. Demir tedavisinin, hastalığın tedavisinde noktayı aşırı mühim. Çünkü maraz sebebini bilmediğimiz indinde halde akşam dopamin yetersizliği kararı ortaya çıkıyor. Dopaminin imalinde da demirin önemi aşırı büyük. Demir tedavisi aha birlik da bu aşamada ehemmiyet kazanıyor. Tabii hemen kuvvetli tedavisiyle beraberce rahatsızlığı yüzdelik beniz iyileştiremiyoruz” biçiminde konuştu.

“Başka hastalıklarla da aşırı kesif karıştırılabiliyor. Bunun düşüncesince bilmeyerek cerrahi müdahale bulunan yavuz var”

Nöroloji Uzmanı Gökçen Akar Öztürk, “Huzursuz bacak sendromu tanısı klinik indinde tanı bulunduğu için, doğrusu hastanın zat ifadesiyle koyduğumuz indinde tanı olduğundan, hastanın ifadesi de kimisi devir ehliyetsiz kalabildiği düşüncesince apayrı hastalıklarla da aşırı kesif karıştırılabiliyor. Bunun düşüncesince bilmeyerek cerrahi müdahale bulunan yavuz var. Çeşitli romatizmal emraz haslet rahatsızlıkları bellik fıtığı ile yavuz karıştırılabiliyor. Çocuklarda topu topu evren genelinde yüzdelik 2 yöresinde görülüyor” dedi.

“Hastalık kronik. Hiçbir devir ağız ağıza ortadan kalkmıyor”

Hastalığın tedavisi ve çözümü üzerine mütekellim Nöroloji Uzmanı Gökçen Akar Öztürk, “Hastalık kronik. Hiçbir devir ağız ağıza ortadan kalkmıyor. Parkinson rahatsızlığı ve sara hastalığında geçer ilaçları kullanıyoruz ki bu ilaçların da huzursuz bacaklar sendromu tedavisinde kullanılabileceği kanıtlanmış. Bu tedaviler ile beraberce ve dayanak tedavileriyle beraberce hastalığın tedavisi sonuç basamak beniz güldürücü. Doğru tanı ve tedaviyle beraberce hastalar tek başağrısı yaşamadan hayatlarını bitmeme edebilirler gücün hastanın ilerleyici dönemlerinde tedaviyle ait komplikasyonlar gelişebilir. Veya ilaçlara hoşgörü gelişebilir. Dolayısıyla bu sendromun tanısı ve tedavisi düşüncesince hab rahatsızlıkları konusunda bilirkişi indinde hekimin ve huzursuz bacaklar sendromuyla ilgilenen indinde hekimin düzen bağı takibinde ve klinik izleminde olması gerekir” dedi.

Emre Sertdemir - Mustafa Ayabakan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler