USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanından uyarı: 'Çocuğunuzun yüksek sesle TV izlemesi işitme kaybı belirtisi olabilir'

Kulak Burun Boğaz(KBB) Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Yılmaz, “Sese tepkime azlığı, seslenildiğinde tepkime vermeme, yüksek sesle göstergeç gelmek ve meslek çağındaki çocuklarda eğitimde yaşıtlarından arka kalma kabil dümdüz tanıdık belirtiler dikkate alınmalı ve birlikte uzmana ba?

Uzmanından uyarı: 'Çocuğunuzun yüksek sesle TV izlemesi işitme kaybı belirtisi olabilir'
03-03-2022 10:56

Dünyaya mevrut rastgele 1000 bebekten 2'sinin işitme kaybı ile doğduğunu tamlayan Medical Park Ordu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Yılmaz, “İşitmek ve bellemek rastgele çocuğun asliye hakkıdır. Yenidoğan bebeklerin işitme taramasının yapılması er canlandırma edilip otama planlanması çocuğun yaşıtlarından art kalmaması düşüncesince şişman ehemmiyet taşımaktadır” niteleyerek konuştu. Opr. Dr. Yılmaz, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü zımnında uyarılarda bulundu.

Sese reaksiyon azlığına özen edilmeli

İşitme tarama programının devletimizde rastgele yenidoğan çocuğa rutin yerine uygulandığını vurgulayan Opr. Dr. Yılmaz, “Çocukları bu tarama testlerinden geçse ve tek riziko faktörü olmasa dahi, ailelerin çocuklarını beklenen ortak işitme kaybını er canlandırma edebilmek düşüncesince daim denetleme altında tutması gerekir. Sese reaksiyon azlığı, seslenildiğinde reaksiyon vermeme, yüksek sesle göstergeç izleme ve ekol çağındaki çocuklarda eğitimde yaşıtlarından art kalma kabilinden girintisiz çıkıntısız tanıdık semptomlar dikkate alınmalı ve ortak uzmana başvurulmalıdır” açıklamasında bulundu.

Yenidoğan ufaklıklara işitme tarama programı rutin yapılıyor

Yenidoğan işitme tarama programının devletimizde ve gayrı tamamı büyümekte ve mütekâmil devletlerde rutin yerine rastgele yenidoğan çocuğa yapıldığını vurgulayan Opr. Dr. Yılmaz, şu detayları paylaştı:

“İşitmek ve bellemek rastgele çocuğun cam hakkıdır. Yenidoğan bebeklerin işitme taramasının yapılması, ortak işitme problemininin er canlandırma edilerek tedavisinin planlanmasına olanak vererek çocuğun yaşıtlarından art kalmaması düşüncesince şişman ehemmiyet taşımaktadır. Tarama testleri büyükçe dü ayrı derece biçiminde değerlendirilebilir. İlk basamakta erek şifahane doğumlarında taburculuk evveliyat bu testi tamamlamaktır. Dış kulak zımnında yerleştirilen ortak aparatla meydana getirilen girintisiz çıkıntısız ortak testle, geçti-kaldı şeklinde akıbet verir ve izlem kendince fasile bilgilendirilir. Bu testten artan ve riziko faktörüne cemaat ayrıntılar düşüncesince ikinci basamakta henüz teknolojik ve belirleyici ortak sınav bulunan ABR testinin planlanması ve uygulanması gerekir.”

Yakın hısım birliktelikleri hastalık olabilir

İşitme kaybının çocuklarda en kalın acemi doğan devrinde ek problemlerden meydana gelebildiğini dile getiren Opr. Dr. Yılmaz, “Yakın hısım evlilikleri, ailede er işitme kaybı öyküsü, annenin gebelikte geçirdiği emraz ve kullandığı ilaçlar, çocuğun ana karnında geçirdiği hastalıklar, tevellüt sonrası derin iş gereksinimi ve uzamış hepatit kabilinden nedenlerden ötürü çocuklarda işitme kaybı gelişebilir” şeklinde konuştu.

Erken canlandırma önemli

Erken devirde işitme kaybı tanısının koyulmasının önemine yer veren Opr. Dr. Yılmaz, “İşitme kaybı teşhisi koyulan çocuklarda aşinalık koyulduktan sonraları kaybın şekli, sebebi ve derecesine uyarınca ilaçlar, işitme cihazları ve bazısı hususi hallerde dirim kurgusal kulak ameliyatları ile bebek otama edilir. Erken canlandırma en ehemmiyetli kriterdir. Eğitim ve öğrenme süreci yenidoğan devrinde adım atar ve sesi kavrama kısaca sema bu öğrenme periyodunun asliye taşıdır. Dolayısıyla geç kalınan rastgele güneş çocuğun münevver ve toplumsal gelişimi art kalır. Konuşma öğrenmesi gecikir ve henüz muahharen bu zayi düzeltilse bile alışılagelen ortak fert kabilinden konuşmakta zorlanır. Öğrenme, uygulama, toplumsal doğrulum art kalır ve ilerisi düşüncesince aşırı ağırbaşlı ruh bilimsel sorunlara mefruşat oluşur. Her işitme kaybı bulunan çocuğun tanısının en geç 3-6 ay içinde koyulmuş olması ve mukteza tedavinin planlanması elzemdir” niteleyerek laflarını noktaladı.

Metin Akyürek
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler