USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanından uyarı: Çift rahimli kadınlar gebelik döneminde bunlara dikkat

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ömer Doğukan Saraç, Kocaeli'de ikiz rahimli hanıma gerçekleştirdiği güzel ameliyatla 6 santim büyüklüğünde güzel işkilli ur çıkardı. Doktor Saraç, ikiz rahimli hanımlarda gebelik yerinde oluşabilecek problemlerinden bahsederek bil

Uzmanından uyarı: Çift rahimli kadınlar gebelik döneminde bunlara dikkat
31-12-2022 20:06

Kocaeli Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ömer Doğukan Saraç ve kadrosu yürüttüğü operasyonla koşa rahimli hastaya miyom ameliyatı yaptı. Hastanın katışıksız rahminde 6 santim büyüklüğünde güzel kuşkulu ur çıkarılırken güzel indinde cerrahi müdahale gerçekleştirildi. Uzman Doktor Ömer Doğukan Saraç, koşa rahmin gebeliğe bulunan etkisinden, icmal ve tanısından bahsederek bilgilendirmelerde bulundu.

"Çift rahim yerinde ara sıra tanılama caba konulamamaktadır"

Çift rahimle ait bilgelik sağlayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ömer Doğukan Saraç, “Birçok ad ehemmiyetli ve ya değersiz ıvır zıvır ve ya iri edinmek kıl payı kimisi devir gebe kalmayı önleyebilecek sorunlarla huzur karşıya kalabilir. Nadir de olsa tanıdık doğumsal anomalilerden bir tanesi de koşa rahimdir. Normal doğumlarda sayı farkı namına yüzdelik 2-4 oranında koşa rahim sorunu görülebilir. Çift rahmin elbette ortaya çıktığını bildirmek icabında kadınlar indinde kız bebeğine yüklü kaldıklarında bu bebeğin rahmi mebiz tüplerinden başlayarak gelişmeye başlar. Gebeliğin encam ki aylarında ise oluşmaya başlamış bulunan mebiz tüpleri indinde güzel gelişerek birleşir ve bebeğin rahmini oluşturur. Bu, alışılagelen indinde rahim oluşmasının aşamalarıdır ama kimi hallerde tüplerin birleşmesi evresi gerçekleşmez. Bu vaziyette bebekte indinde değil, dü rahim oluşuk olur. İki rahim ağzı bulunması özelliğine koşa rahim yahut dubleks rahim denilmektedir. Çift rahim yerinde ara sıra tanılama caba konulamamaktadır ve bu gidişat tenasül döneminde kimi problemlere faktör olabilmektedir" dedi.

"Çift rahim durumunun gebelik haricinde rastgele indinde belirtisi ayırt edilemeyebilir"

Çift rahmin belirtilerini aktaran kadın mevlit uzmanı Saraç, "Çift rahim sorunu umumi namına indinde tomar açıkça belirtileri sıfır indinde olaydır bu nedenle de kişileştirme edilmesinde dava yaşanır. Çift rahim durumunun gebelik haricinde rastgele indinde belirtisi ayırt edilemeyebilir ve rastgele indinde şikayete faktör olamayabilir. Bu mesele kimi hanımlarda değişik belirtileri de ortaya çıkartır. Bunlar sayı döneminde meydana mevrut hararetli dert durumu, sayı düzensizliği, baş döndürücü sayı kanaması, karında yığın yahut kabarıklık hissi kıl payı belirtiler olabilir. Bu rahatsızlıklar sayı görülmekte bulunan nice hanımda değişik sebeplerden de olsa görülebildiği düşüncesince bu belirtilerin esas nedeninin ne bulunduğu ama hekim kontrolünde öğrenilebilir. Bu sebepten ferdin kendinde bu belirtileri görmesi yerinde hekim kontrolünü aksatmaması gerekmektedir" niteleyerek konuştu.

"Ameliyat yapılması gerekiyorsa, koşa rahim tertip işlemi gerçekleştirilir"

Çift rahim tedavisinden bahseden Saraç, "Çift rahim hali çoğu kez icmal göstermediği düşüncesince ve gebelik özelliğine denli ayırt edilmediği düşüncesince rastgele indinde otama de gerçekleştirilemez. Tedavi yapılabilmesi düşüncesince en önce indinde hekim kabilinden kişileştirme konulmalıdır. Çift rahimli bulunduğu belirleme edilen indinde insanda çoğu kez ağırbaşlı mesail yok ise ve gebe değilse cerrahi müdahale yeğleme edilen indinde formül değildir. Çift rahim hali çoğu kez indinde tomar iri problemler gerçekleştiren afiyet problemlerine faktör bulunmadığı düşüncesince ameliyata lüzum duyulmaz. Ameliyat yapılması gerekiyorsa, koşa rahim tertip işlemi gerçekleştirilir" halinde konuştu.

"Çift rahim gebeliğe bariyer olmaz"

Çift rahim sorunun gebeliğe bariyer olup olmadığını özetleyen hekim Saraç, "Düşünülenin tersine koşa rahim hali rahim ve mebiz kanallarının işlevini etkilemediği düşüncesince kimi istisnalar haricinde rastgele indinde düşük, ölmüş doğuma yahut gebeliğe bariyer olmaz. Bu istisnalar rahimin genişliğinden ve strüktürel bozukluğundan kaynaklıdır. Kadının alışılagelen biçimde gebe kalmasından sonra, bebeğin ana karnında büyümesi sürecinde bebeğin ana rahmine sığamaması kıl payı indinde gidişat bahis konusu olabilir. Bebeğin ana rahmine sığamama durumlarında er mevlit yahut ceninisakıt hali gözlenebilir ve çocuk kayıpları yaşanabilir. Ayrıca koşa rahim hali strüktürel doğrusu indinde biçim bozukluğu bulunduğu düşüncesince bebeğin rahim içindeki konumu ve mevlit esnasında ana karnından vürut yönüyle ilgili da kimi problemler oluşturabilir. Çift rahim yerinde oluşabilecek bu çeşit problemlere huzur gebelik sürecinde sonsuz hekim kontrolünde mevcut edinmek önerilir" ifadelerini kullandı.

"İki rahimde çabucak gebelik görülmesi hali nispeten risklidir"

Çift rahimli hanımlarda gebe kalma halini özetleyen Saraç, "Çift rahim tanısı konulmuş kadınlar da saf yollarla yahut üremeye asistan otama şekilleri ile gebe kalabilir. Ayrıca koşa rahimli kadınlar hem tekil bununla müşterek çokluk gebelikler yaşayabilir. Çift rahim yerinde değme dü rahim de işlevsel niteliklerini kaybetmediği düşüncesince bu dü rahimde ayrımsız anda tozlaşma hali gözlenebilir. Ancak rahimdeki bebeğin geliştikçe rahime sığamaması ve rahimdeki yahut mevlit anındaki pozisyonunda oluşan problemlerden ötürü dü rahimin çabucak döllenmesi doğrusu dü rahimde çabucak gebelik görülmesi hali nispeten risklidir. İki rahimde de gebelik görülmesi yerinde hekim kontrolü henüz da ehemmiyetli bir duruma selamet ve etraflıca arama gerekir. Ayrıca koşa rahimli hanımlarda indinde rahimde gebelik görüldüğü vaziyette indinde öbür yersiz bulunan rahimde sayı kanaması bitmeme edebilmektedir. Kadınlar gebelik halini anlayabilmek düşüncesince umumi anlamda sayı olma periyodunu izleme ayar ve adetinin kesilmesini bekler ama koşa rahim olması yerinde gebelik sürecinde de sayı kanaması bitmeme edebildiği düşüncesince gebelik hali anlaşılamayabilir bu sebepten kadının vücudunun göstermiş bulunduğu belirtilere indinde tomar dikkat etmesi gerekir. Bu çeşit hallerde gebelik kontrolü kanda gebelik testi yahut ultrason ile görüntüleme yöntemiyle yapılabilmektedir. Sonuç namına koşa rahimli kadınlar saf yollarla da gebe kalabilir ama gebelik sürecinde bebeğin gelişme göstermesi ile baş başa kimi problemler oluşabilmektedir. Bu sorunların yaşanmaması ve çocuk kaybı olmaması düşüncesince koşa rahim sorunu canlı gebelerin sonsuz hekim kontrolünde bulunması önerilir" dedi.

"Üst fazladan ceninisakıt olursa rahim tertip ameliyatı gerekir"

Çift rahimli bayanların gebeliklerinde görülebilecek riskleri sıralayan hekim Saraç, "Anne karnındaki rahim endüstrisi ikiye bölündüğü düşüncesince ½ si denli küçülür. Bu sebepten çocuk rahim içine yerleşmekte mesele yaşar ve bu vaziyette ceninisakıt görülebilir. Anne karnına yerleşen çocuk akıllıca eda alamadığı düşüncesince kıç gelişinde bulunabilir. Bu mesele dolayısıyla koşa rahim yerinde oluşan gebelikte etibba kabilinden alışılagelen mevlit değil sezaryen mevlit yapılması önerilir. Çift rahim sorunu canlı kadının gebelikleri beş altı kat fevk fazladan ceninisakıt ile sonuçlanmışsa rahim tertip ameliyatı olması gerekir" niteleyerek konuştu.

Enes Azmak
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler