USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzm. Dr. Ay: 'Gripten korunmanın en etkili yollarından biri aşı'

Grip bulunan hastaların hekime danışmadan derman almaması icap ettiğini tamlayan Uzm. Dr. Bengisu Ay, “Mevsimsel enflüanza hastalığının etkenleri bulunan influenza virüslerinin aşırı bir tomar sayıda ast tipleri bulunur. Bir geçmiş sene tanıdık virüsten ince değişik virüsler

Uzm. Dr. Ay: 'Gripten korunmanın en etkili yollarından biri aşı'
28-11-2021 09:48

Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümünden Uzm. Dr. Bengisu Ay, havaların soğumasıyla beraberce küsurat enflüanza salgınına bağlı ehemmiyetli açıklamalarda bulundu.

Uzm. Dr. Ay, influenzanın kısaca ahali ortada bildik adıyla gribin gerçek burun, boğaz, bronşlar ve bazı bazı akciğerleri etkileyen, belli belirsiz yahut ağırbaşlı bir ilerleyiş gösterebilen, enikonu bulaşan viral bir maraz bulunduğunu belirterek “Genellikle Ekim ayından başlayarak Mart sonu Nisan başına denli bulunan devirde kesif tanıdık bir teneffüs yolu hastalığıdır. Bu aylarda parasız isim sayısının açık halde çoğalması muhtemel bir süreçtir. Yaklaşık 2 günce gurk süresinin arkası sıra ortaya çıkan anide başlangıçlı efdal ateş, bir çok aşırı kez mobilyasız öksürük, başlangıç ağrısı, adale ve mafsal ağrıları, geçit ağrısı, koku alma organı akıntısı yahut koku alma organı tıkanıklığı, gülmeyen halsizlik, yorgunluk, titreme, bazı bazı cır cır ve gaseyan ile karakterizedir. Öksürük ağırbaşlı olur ve 2 hafta yahut henüz levent boylu müddet bitmeme edebilir. İnsanların bir çok aşırı rastgele bir tıbbi tedaviye lazım kalmadan 1 hafta içre iyileşirler. Yaşlılarda, çocuklarda, gebelerde ve süreğen rahatsızlığı olanlarda ağırbaşlı seyretmekte, zatürre, bronşit, sinüs ve kulak enfeksiyonları gelişebilmekte ve sayrılarevi yatışlarına ve ayrıca ölümlere ne olabilmektedir. Kesin tanılama fakat sağlıksız aralık yahut henüz az müddette meyve sağlayan çabuk influenza testleriyle mümkündür” dedi.

“İlk 48 saatteki otama henüz etkili”

Hastaların doktora danışmadan, dinleyerek biber dolması bilgilerle çıkar yol kullanmaması icap ettiğini vurgulayan Uzm. Dr. Bengisu Ay, “Hastalık belirtileri başladıktan ahir geçmiş 48 aralık içerisinde başlanan tedavinin henüz etkili bulunduğu bilinmelidir. Ayrıca enflüanza bulunan eşhas ferah hazır para almalı, beslenmelerine dikkate etmeli, ellerini kesif pıtrak yıkamalı, öksürme ve aksırık esnasında ağızlarını pusula mendille, bey bezi bulunmayan ise kolun iç yüzü ile kapatmalı, kabil ise beş altı devir evde tatil etmelidir. İnfluenza virüsleri parasız insandan başka bireylere rahatlıkla bulaşabilmekte, insanların boğunuk bölgelerde henüz aşırı aralık geçirdikleri şita aylarında maraz en koyu zamanına ulaşmaktadır. Grip bir çok aşırı kez parasız bulunan insanların konuşma, öksürme ve aksırık kabilinden davranışları ile saçılan ve virüs içeren damlacıkların, parasız insana 1 mt. ve henüz benzeyen bulunan insanların ağız, koku alma organı ve cezaevi mukozalarına geçmesi ile bulaşmaktadır. Daha eşsiz adına virüs içeren damlacık ile kirlenmiş yüzeylere, taşıt ve gereçlere insanların evvela elleri ile dokunması ve sonra ellerini ağız, koku alma organı yahut gözlerine götürmeleri ile de bulaşabilmektedir. Hastalıktan sakınmak düşüncesince enflüanza sezonunda kabil olduğunca canlı ve boğunuk ortamlardan ırak durulmalı, parasız eşhas ile dek etmemeye, sarılmamaya ve tokalaşmamaya çalışılmalı, başkaları kesif pıtrak yıkanmalı ve ferdî hıfzıssıhha kurallarına özen edilmelidir” ifadelerini kullandı.

“Her sene enflüanza aşısı olunmalı”

Uzm. Dr. Ay, mevsimlik enflüanza hastalığının etkenleri bulunan influenza virüslerinin aşırı bir tomar sayıda ast tipleri bulunduğuna ayraç ederek, “Bir eski sene tanıdık virüsten enikonu ayrımlı virüsler ahir senelerde kullanmakta olanları hastalandırabilmektedir. Bu gidiş ne rastgele sene enflüanza olabildiğimizi ve rastgele sene aşı olunması gerekliliğini açık bir halde açıklamaktadır. Hastalıktan korunmada en etkili yöntemin enflüanza aşısı bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) çeşidinden rastgele sene vurgulanmaktadır. Bu sebeple enflüanza sezonu öncesinde ve enflüanza sezonu boyunca başta hastalığın ağırbaşlı seyrettiği ve ayrıca ölümlerin görülebildiği riziko grubundaki insanların enflüanza aşısı yaptırmaları önerilmektedir. Diğer devletlerde bulunduğu kabilinden devletimizde de Sağlık Bakanlığı çeşidinden doktor reçetesi ile enflüanza aşıları riziko grubundaki bireylere rastgele sene kâffesi esenlik kuruluşları çeşidinden parasız yapılmaktadır. Aynı vakitte enflüanza benzer hastalıklara ne bulunan başka teneffüs yolu virüsleri de dolaşımda efdal kurda toprak alıyor (respiratory syncytial virüs, rhinovirus, parainfluenzavirus, adenovirus, coronavirus, enterovirus, vb.). Dolaşımdaki başka teneffüs yolu virüslerinin baskınlığı mevsimlere gereğince tahavvül göstermektedir. Grip sezonu başlarında ilgisiz algınlığına ne bulunan rhinovirüs dominant seyretmekte iken meyve haftalarda başta 5 gözyaşı altı evlatları etkileyen respiratory syncytial virüsün dominant bulunduğu görülmektedir” açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler