USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Üniversite öğrencileri 'topraksız ve insansız' tarım olanağı sunan plan geliştirdi

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü öğrencileri, topraksız ve insansız tarım uygulamasına olanak sağlayacak, sensörlü, kaynak işlemeli ve robotik paradigma sistemini birlikte araya getirdi.

Üniversite öğrencileri 'topraksız ve insansız' tarım olanağı sunan plan geliştirdi
02-10-2021 17:04
Konya

Selçuk Üniversitesi () Ziraat Fakültesi öğrencileri, topraksız tarım teknolojisinde insan faktörünü de sınırlayacak meslek geliştirdi.

SÜ Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü öğrencileri "Yeni Nesil Akıllı Tarım Sistemi" ismini verdikleri meslek geliştirdi.

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2021 finalinde, "Genç Makers Takımı" adına toprak meydan öğrencilerin emek harcaması "Tarım Teknolojileri" kategorisinde üçüncülüğü elde etti.

Genç Makers Takımı'nı kuran kültür fakültesi talebesi Muhammet Celalettin Özer, ekipman üyesi Sedat Demircialan ve müşavir Doç. Dr. Ali Yavuz Şeflek, topraksız tarım uygulaması kapsamında aceleci ve maliyeti ceninisakıt istihsal şartıyla çalışmalara başladı.

Topraksız tarım yöntemiyle planlanan sistemde, özişler ve robotik teknolojiler dahil edildi.

Az kaynakla birinci sınıf verim yetiştirilmesine İmkan sağlayıcı sistemin prototipinde, kaynak el işi ve sentetik zeka yardımıyla bitkiyi en elleme koşulda ve faziletli verimde yetişiyor.

Bitkinin gelişimindeki verileri işleyip muktezi müdahalelere imkân sağlayıcı sistem, verim düşüncesince makul ortamı ve değerleri de hazırlayarak rekolteyi artırıyor.

Bitkinin gelişimi kamerayla izlem ediliyor

Doç. Dr. Ali Yavuz Şeflek, AA muhabirine, TEKNOFEST 2021'de SÜ'yü, kültür fakültesini ve bölümlerini en elleme halde anabolizma etmekten çevre bahtiyar olduklarını söyledi.

Şeflek, geliştirdikleri sistemin acemi çocuk topraksız tarım sistemi bulunduğunu belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"Sistem su ortamında bitkinin gerekseme duyduğu besin elementlerini ve suyun 'pH' seviyesini mergup kurda kendiliğinden adına ayarlayan birlikte düzenekten oluşuyor. Led sistemiyle bitkinin duyduğu erke ihtiyacını karşıladık. Sistemimizin ilişkin yerleştirdiğimiz robot dizi film da kaynak el işi teknikleriyle etkin birlikte sistem. Bunu birlikte demonstrasyon adına tasarladık fakat ilerleyici süreçte bu alıcı sisteminin hasat işlemlerinde yada bitkilerin hastalıklarının belirleme edilmesi denli işlemlerde de kullanılmasını düşünüyoruz."

TEKNOFEST 2021'in finalinde toprak alarak üçüncülüğü elde ettiklerini anımsatan Şeflek, TEKNOFEST'te tarım dalında imal edilen elleme çalışmalarla karşılaştıklarını anlattı.

Her mevsimde ve koşulda istihsal hedefleniyor

Takım Kaptanı SÜ talebesi Muhammet Celalettin Özer ise projelerinin öbür topraksız tarım sistemlerinden birtakımı farklılıklar taşıdığını tabir etti.

Yeni çocuk tarım yöntemi tekvin etmek istediklerini özetleyen Özer, "Sensörlerin birlikte bitkinin esenlik halini araştırmak düşüncesince kaynak el işi tekniklerini kullandık. Görüntü işlemeyle de bitkinin menşe gelişimi, yaprakta birlikte işlemeyen birlikte başağrısı mevcut mı, bunları belirleme ediyoruz. Direkt sofraya koyulabilecek katıksız ilaçlanmamış birlikte verim yetiştiriyoruz. Temiz birlikte verim arz etmek düşüncesince robotik dizi film birimi oluşturduk. İleride ekim, dikim ve hasat işlemlerinde de bu meslek kullanılabilecek." diyerek konuştu.

Özer, değme şartta besin üretebilmeyi amaçladıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Depremin bulunduğu birlikte bölgede, askeri birlikte bölgede yahut toprağın müsait bulunmadığı alanlarda iklime ilişkin kalmaksızın verim yetiştirme fikriyle bu yola çıktık. Milli defans ne denli önemliyse toprağımız da hepimiz düşüncesince o denli önemli. Ürünümüz ilerleyici evrelerde birlikte konteynere uyarlanmış edilerek, kutuplarda yada çöllerde de körpe üretimin muhtemel olabileceğini hedefliyoruz. mesela birlikte çölde körpe marullar yetiştirebiliriz. Hem kullanıcıya körpe üründe birlikte hal olmakta aynı zamanda diğerlerine kıyasla hâlâ ehven birlikte istihlak planı oluşturuyoruz."

Projelerinin TEKNOFEST'te aşırı özen gördüğünü paylaşan Özer, ilerleyici süreçlerde gerçekleştirmeyi planladıkları icraat düşüncesince hâlâ aşırı ekipman arkadaşına gerekseme duyduklarını ve ilgilenenleri takıma beklediklerini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler