USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

TURKOVAC çabuk tasarruf onayı aldı

Sağlık Bakanı Koca, domestik Kovid-19 aşısı TURKOVAC'ın çabuk tasarruf onayı aldığını bildirdi.

TURKOVAC çabuk tasarruf onayı aldı
22-12-2021 16:20
Şanlıurfa/Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki ortak laboratuvarda planlı TURKOVAC aşısına çabuk yararlanma onayı verilmesi ve aşının dizi üretimine başlanması törenine çalışkan bağlanak ile katıldı.

Buradaki konuşmasına, Türkiye'nin karşı yerel Kovid-19 aşısı TURKOVAC'ın dizi üretime geçişinin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek süregelen Erdoğan, aşının geliştirilmesinde ve üretiminde fariza alanları kutlama kartı etti.

Dünyayı dü senedir kasıp kavuran Kovid-19 salgınına dirlik aşina en çarpıcı ihtiyat bulunan aşının, Türkiye'de üretilebilir bir vaziyete gelmesinin ehemmiyetli olduğuna aksan karşılayıcı Erdoğan, "Üstelik bu aşının ağız ağıza öz bilgelik insanlarımız ve araştırmacılarımız çeşidinden geliştirilmiş, patenti bizlere ilişik bulunan ortak verim olması aşırı hâlâ anlamlıdır. Uzun ortak düzentileme ve tedarik sürecinin arkası sıra müstelzim onayları alarak istihsal ve istimal evresine mevrut TURKOVAC aşımız, milletimizi salgına dirlik en çarpıcı biçimde esirgeme gayretlerimizin ortak sembolüdür." niteleyerek konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşlara Sinovac ve BioNTech aşılarının arkası sıra üçüncü ortak seçenek yerine yerel telkih TURKOVAC'ı da sunabileceklerini belirterek, şu biçimde bitmeme etti:

"Bazı yurttaşlarımızın telkih iktisap etmek düşüncesince hepsi riskleri hücre alarak öz ürünümüzü beklediğini biliyorum. Bu vatandaşlarımızı, en endamsız müddette randevularını alarak TURKOVAC aşısını yaptırmaya çağırma ediyorum. Biz birileri kabilinden telkih ve derman hasisliği karşılayıcı ortak iklim değiliz. Salgın devrinde peçe ilkin iktisap etmek az daha elimizdeki tıbbi malzemeleri dünyada 160 iklim ve 12 arsıulusal kuruluşla paylaştık. Diğer yerlerden aldığımız aşılardan ortak yönünü da çabuk gerekseme duyan birtakımı arkadaş devletlere gönderiyoruz. TURKOVAC'ın üretimiyle beraberce bu aşımızı da hepsi insanlıkla paylaşmaktan sevinme duyacağız."

Aşının geliştirilmesinde ve üretiminde emeği geçenleri kutlama kartı fail Erdoğan, "TURKOVAC aşımızın, ülkemize, milletimize ve hepsi insanlığa faydalı olmasını diliyorum." ifadesini kullandı.

Koca: Kovid-19 aşısı üreten 9 ülkeden bir tanesi olduk

Sağlık Bakanı Koca, yerel Kovid-19 aşısı TURKOVAC'ın çabuk yararlanma onayı aldığını bildirdi.

Koca, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki ortak laboratuvarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın online katılmış bulunduğu programda icra ettiği konuşmada, milletin beklediği müjdeyi vermekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Yerli inaktif Kovid-19 Turkovac aşımız bugün nedeni ile çabuk yararlanma onayı almış durumda" ifadesini kullanan Koca, şunları belirtti:

"Üretime bugün nedeni ile başlamış olduk. Sayın Cumhurbaşkanım, bugün Şanlıurfa'da istihsal meydana getirilen merkezlerimizden birindeyiz. 50 sene sonraları Türkiye hücreden başlayarak Türk bilgelik insanlarımız çeşidinden yüzdelik 100 yerel yerine geliştirilen ortak aşıyı geliştirmiş olduk. Aynı vakitte 24 sene aradan sonra, yerel aşımız imal edilmiş oluyor. Böylece Kovid-19 aşısı üreten bugün nedeni ile 9 ülkeden bir tanesi olduk. Şu an dolum tesislerinin bulunduğu alandayız. Şu an dolum, etiketlenme ve ambalajlanma bulunan noktadayız. Dolum tesislerinde dolumu, etiketlenmesi ve ambalajlanması burada yapılıyor, istihsal başlamış oldu. Sayın Cumhurbaşkanım, ayraç ettiğiniz az daha sene bitmeden çabuk yararlanma onayı ve üretimi Turkovac'ın başlamış oldu. Bu muvaffakiyet liderliğinizde etraflı milletimizin başarısıdır."

"Gelecek haftadan itibaren yayılmış kullanıma önceki olacağız"

Bakan Koca, Türkiye'nin zamanı ortak güne hâlâ tanık bulunduğunu dile getirdi.

TURKOVAC düşüncesince ehemmiyetli ortak dönüm noktasında olunduğunu tamlayan Koca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faydalı olmasını dileyerek, "Vatandaşımız hastanelerde öz aşımızı ne devir olacak?" niteleyerek sorması üzerine, "Tetkikleri halen yapılır olacak. Gelecek hafta tetkiklerinin biteceğini beklenti ediyoruz. Gelecek haftadan itibaren yayılmış kullanıma önceki olacağız. Gelecek hafta sonundan itibaren ilkin site hastanelerimiz iktisap etmek az daha yayılmış kullanıma önceki olacağız." niteleyerek yanıtladı.

Bakan Koca, Erdoğan'ın hijyen ile alakalı sorusuna da şu biçimde yanıt verdi:

"İhale sürecinin doğacak hafta tamamlanmasını planlıyoruz. Hıfzıssıhha ile alakalı 10 çağ denli evvela eksiltme süreci başladı, tekâlif alındı. Gelecek hafta ihalenin sonuçlanacağını beklenti ediyoruz. Ankara Havalalanına DOĞRU yerde 50 bin metrekare gizli alanlı ve doğacak sene tamamlanmak az daha eksiltme süreci başlamış oldu. Hem MRNA aşısı hem inaktif telkih hem genzel telkih hem protein aşısı aynı vakitte adonovirüs aşısı iktisap etmek az daha istikbal teknolojilerin ortak arada bulunduğu dünyanın en şişman kapasiteli telkih Ar-ge ve istihsal merkezi olacak. İnsanlığın kullanımına inhisar etmek az daha çelimli ortak telkih Ar-ge ve istihsal merkezi olacak."

TURKOVAC'a bağlı Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun (TİTCK) sitesinde piyasaya sürülen duyuruda ise şu ifadelere toprak verildi:

"Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı çeşidinden bulaşan emraz kapsamında bildirme edilen Kovid-19 pandemisi ile uğraş kapsamında kullanılması planlanan, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) yardımı ile geliştirilen karşı yerel ve ulusal inaktif Kovid-19 aşısı TURKOVAC bölüt çabuk erişiminin sağlanması düşüncesince Acil Kullanım Onayı kapsamında değerlendirilmiştir. Bilimsel değerlendirmeler sonucunda, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca alakalı telkih düşüncesince Acil Kullanım Onayı verilmiştir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler