USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye'nin yazılım ekosistemi güçleniyor

Bakan Varank, yazılımcı sayısını bırakmak icap ettiğini belirterek, "Çünkü giderek mesleklerin dönüşümüyle bu arada açıkça baş döndürücü henüz müşterek tomar bir duruma gelecek. Türkiye de yazılımcı sayısını bırakmak düşüncesince programları ayrımsız devreye

Türkiye'nin yazılım ekosistemi güçleniyor
26-09-2021 14:35
İstanbul

TEKNOFEST 2021, "Milli Teknoloji Hamlesi" ruhunu bu sene da kâffesi katılımcılara yaşattı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Türkiye'nin evvel siber lisesi, Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine siber düzenlilik eğitimleri düzenledi.

5 devir devam eden eğitimde gelişigüzel devir dalında bilirkişi eğitmenler değişik mevzularda geleceğin siber kahramanlarına eğitimler verdi. HackIstanbul finalinin arkası sıra mini beraberinde "Bayrağı Yakala Yarışı" (CTF) de öğrenciler düşüncesince düzenlendi. 5 günce eğitimin böylece öğrencilere meydana getirilen mini CTF'de öğrenciler ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç'tan aldı.

Varank ile Koç, "HackIstanbul"un "Mükafat Avcılığı (Bug Bounty)" formatında meydana gelen bitiş turu yarışmacılarıyla da beraberinde araya geldi.

Lise öğrencilerinden, efdal lisansını tamamlamış insanlara denli enli edep bilimi bilimi kuru yelpazesindeki katılımcılarla geveze fail Varank, şimdi sonradan "HackIstanbul" ve TEKNOFEST'e bağlı değerlendirmede bulundu.

"Bu işlere envestisman gerçekleştirmek aşırı önemli"

Varank, HackIstanbul'un Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin düzenlemiş bulunduğu vizyoner beraberinde yarış bulunduğunu vurgulayarak, arsıulusal müsabakada değişik senaryolarda ekipler yahut ferdî yarışmacıların açıkları bulmaya ve ödüller kazanmaya çalıştıklarını anlattı.

4 senedir planlı müsabakanın gelişigüzel sene üstünde koyarak ilerlemeye bitmeme ettiğini dile getiren Varank, "Gerçekten bu tip işlere envestisman gerçekleştirmek aşırı önemli. Özellikle siber düzenlilik dalında devasa kuruluşların güçlü bulamadığı hataları, bu işten anlayan uzmanlar haydi haydi bulabiliyor. Dolayısıyla bu tip yarışmalarla kılıç hem farkındalık peydahlamak istiyoruz bununla beraberinde esas açıdan sektörde etkin insanlarla bağlantı kurmak, beraberinde network peydahlamak onlardan da bilgili peyda etmek istiyoruz." diyerek konuştu.

"Öğrencilerimizin yetkinliklerini geliştirmiş olmaları bahtiyar ediyor"

Varank, siber düzenlilik lisesinde okuyan öğrencilerle de beraberinde araya geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu Türkiye'de toy uygulanmaya başlamış beraberinde cümle lisesi programı. Siber düzenlilik uzmanlarını şimdi ortaöğretim seviyesindeyken yetiştirmeye etkin Milli Eğitim Bakanlığımızın başlatmış bulunduğu Teknopark İstanbul'un iri beraberinde dayanak verdiği proje. Geçmişinde az buçuk harf yuvarlak bulunan elektronik beyin bilimlerinde master yapmış birisi namına diyebilirim ki ortaöğretim öğrencilerimizin şimdi beraberinde numara sınıftayken bu denli yeteneklere cemaat olması, yetkinliklerini bu denli geliştirmiş olmaları insanı bahtiyar ediyor."

Varank, TEKNOFEST'i arsıulusal bellik etme emek harcamaları kapsamında HackIstanbul'u da siber düzenlilik dalında etkin iri ve ünlü hackerları da cezbedebilecekleri beraberinde yarış biçimine gelmek istediklerini bildirdi.

Yazılımın bundan sonradan dünyanın elzem beraberinde sektörü olduğuna ayraç fail Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Üretim de engelleme peyda etmek az daha gelişigüzel sektörde bundan sonradan yazılımın girmediği beraberinde düzlük yok. Biz akıbet çağda yurdumuzdaki yazılımcı sayısını geliştirmeye çevrik toy gıcır programlar devreye sokuyoruz. Ecole 42 isimli toy beraberinde yazılımcı okulu açtık. Burada ağız ağıza birbirinden öğrenme metoduyla öğrenciler ekipler kurarak tek sarıklı olmaksızın menfaatlerini yazılımcı namına yetiştiriyorlar. TEKNOFEST kapsamında Google, Girişimcilik Vakfı ve T3 Vakfı gine Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Bakanlığımız ortaklığında toy beraberinde online yazılım ve hile ihya okuluna imza attık. Burada senede 2 bin gencimiz 400 saate vasıl edep bilimi bilimi alacaklar."

"İlgiden memnunuz"

Varank, yazılımcı sayısını behemehâl çoğaltmak gerektiğine dikkati çekerek, "Çünkü giderek mesleklerin dönüşümüyle bu arada açıkça aşırı şimdi beraberinde tomar duruma gelecek. Türkiye de bu açıdan yazılımcı sayısını çoğaltmak düşüncesince toy programları uygun devreye sokuyor." dedi.

TEKNOFEST’i arsıulusal bellik biçimine gelmek istediklerini anlatım fail Varank, dünyada beraberinde düşüncesi olan, uygulayım bilimi geliştiren, toy beraberinde hamle kuran rastgele beraberinde gencin evvel namına TEKNOFEST'i düşünmesini istediklerini vurguladı.

Varank, bunun yolunun da arsıulusal networkü genişletmekten geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu sene aşırı şimdi beraberinde tomar arsıulusal grup yarışmalarımıza katıldı. Endonezya, Pakistan, Polonya, Azerbaycan’dan ekipler değişik uygulayım bilimi yarışmalarında gelip arak döktüler. TEKNOFEST'i ne denli arsıulusal duruma getirebilirsek o denli değerli olabileceğimize inanıyoruz. Bu seneki ilgiden memnunuz, inşallah TEKNOFEST'in değişik organizasyonlarını değişik devletlerde de yapacağız."

"Bu özgüven gelişigüzel şeye değer"

Bu sene festivalde nice teceddüt ve başlangıçta toprak aldığını anımsatan Varank, "İnsansız iklim araçlarıyla insanlı uçakların baş başa tanıtım gösterisi yaptıklarını gördük ki bu dünyada evvel kere bulunan beraberinde şey." diyerek konuştu.

Varank, TEKNOFEST’te yeniliklerin bitmeyeceğini vurgulayarak, festivalle Türkiye’de bilim, teknoloji, feza ve havacılık ateşini yaygınlaştıracaklarını dile getirdi.

Gençlerin özgüveninin kendisini bu sene şimdi beraberinde tomar etkilediğini tamlayan Varank şunlara aksan yaptı:

"İnsansız su altı sistemlerinde Cağaloğlu Anadolu Lisesi anca algoritmalar yazmışlar ki insanoğlu beklenmeyen ediyor. Beni etkileyen beraberinde fenomen yaşadım. Biyoteknoloji ve İnovasyon etkinliğinde beraberinde gencimiz elimden tuttu; ‘Sayın bakanım lütfen kadın size projemizi göstereceğim.’ dedi, projesini gösterdi. Bir ortaöğretim öğrencisiydi Kütahya’dan katılıyor, dedi ki: 'Şu gördüğünüz plan bundan 15 sene sonradan Türkiye'nin feza istasyonunda müvellidülhumuza üretecek biyoteknoloji tabanlı projedir. Benim adımı ihmal etmeyin benim aşama Enes bundan 15 sene sonradan bunu başardığımızı göreceksiniz.' Bu özgüven hakkıyla gelişigüzel şeye değer. Bu özgüvene cemaat gençlerimiz gelişigüzel şeyi başarır. Bizim bu zamanlarda hakeza beraberinde özgüvenimiz de hakeza beraberinde imkanımız da yoktu. Biz gelişigüzel şeyi onlar düşüncesince yapıyoruz. İnşallah Türkiye'nin geleceğini aşırı temiz görüyoruz. Türkiye’yi tasdik edeceğimiz dobra gençlerimizin bulunduğunu bu yarışmalarda hudayinabit yaşıyoruz."

"Eğitim düzlük öğrenciler gelecekte siber vatanı koruyacak"

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç da öğrencilerin aldığı eğitimlerin aşırı ehemmiyetli olduğunu, edep bilimi bilimi düzlük öğrencilerin gelecekte siber vatanı koruyacağını vurguladı.

Koç, TEKNOFEST kapsamında öğrencilere 5 devir süresince dalında bilirkişi siber düzenlilik eğitmenleri çeşidinden eğitimler verildiğini, amaçlarının siber düzenlilik dalında gençleri en elleme halde bakmak bulunduğunu anlatım ederek, Türkiye’nin evvel siber lisesinin gelecekte sayısal varlıkları koruyacak siber kahramanlar yetiştirdiğini dile getirdi.

Ziyaretçilerden derin ilgi

Bakan Varank, şimdi sonra, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve ziyaretçilerle beraberinde şenlik dalında mevcut ve evcil imkanlarla imal edilen yunak iklim balonunu deneyimledi.

TÜBİTAK’ın standına da ziyarette mevcut Varank, çocuklarla beraberinde Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) çeşidinden geliştirilen Katlanabilir Mayın Dedektörü OZAN ile kum havuzunda maden kontrol etkinliğine katıldı.​​​​​​​ Varank, şenlik dalında ziyaretçilerle ışık da çektirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler