USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'nin geçmiş temiz hidrojen çözümleri ve inovasyonu etkinliği İzmir'de başladı

Türkiye'nin önce temiz hidrojen çözümleri ve inovasyonu düşünüm maratonu (ideathon) etkinliği, BEST For Hydrogen ismi altında Yaşar Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.

Türkiye'nin geçmiş temiz hidrojen çözümleri ve inovasyonu etkinliği İzmir'de başladı
23-10-2021 17:54
İzmir

Tematik nezdinde bölgede yenilikçi efkâr ve uygulanabilir analizör çıkmak neredeyse iştirakçilerin nezdinde araya geldikleri 1-2 günce sürelerde meydana gelen bariz inovasyon etkinlikleri bulunan ideathonlarda, ayrımlı eğitim, deneyim, gözyaşı ve nazarıitibar sahalarına erbap insanların takımlar biçiminde fiilen yenilikçi efkâr ortaya çıkarabilmesi amaçlanıyor.

Bu kapsamda ilki İzmir'de meydana gelen etkinlikte mütekellim SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktör Vekili ve Araştırma Koordinatörü Hasan Aksoy, "Yaptığımız analizlerde Türkiye’nin toplanmış sonuncu erke talebinin yüzdelik 5’inin yeşil hidrojenden sağlanması mümkün." ifadesini kullandı.

Bu potansiyelin karşılanması düşüncesince 1,6 milyon tonluk nezdinde yeşil hidrojen üretimine gerekseme bulunduğunu vurgulayan Aksoy, “Bunun düşüncesince de 12 gigavatlık elektrolizör kapasitesi ve kestirmece bunun üç sert derece ilkin gündüz ve yel kazanmak neredeyse yenilenebilir erke santraline gerekseme var. Bunun da toplanmış maliyeti 45 bilyon dolar civarında.” dedi.

Aksoy, Türkiye’de yeşil hidrojen üretimi düşüncesince ilk önce nezdinde stratejinin belirlenmesi, elan sonradan da nezdinde fayda-maliyet analizi yapılması icap ettiğini vurgulayarak, “Dünyadaki nice diyar bununla ilişik takip paylaşıyor, zevahir oluşturuyor, kere haritaları çıkartıyor. Hidrojen, baş döndürücü gündemde bulunan nezdinde konu. Bunun sebebi de esasen erke sektöründe, yenilenebilir enerjiyle veya erke verimliliğiyle karbonsuzlaştırmada iri adımlar atabiliyorsunuz. Fakat cazibe piyasası dışındaki sektörlerde, ulaştırmada, evlerde veya sanayide tercih ettiğimiz enerjide karbonsuzlaştırma o derece bedava değil. Bu karbonsuzlaşmayı bildirmek düşüncesince de hidrojene gerekseme olacak.” niteleyerek konuştu.

Siemens Gamesa Proje Yöneticisi Mikkel Serup ise yeşil hidrojeni taşıl kaynakların kullanımının ve karbondioksit salımının azaltılması dair mihenk taşı taşlarından birisi yerine gördüklerini söyledi.

Yenilenebilir enerjinin kullanımının yaygınlaşmasıyla şebekenin esnekliğinin iyice ehemmiyetli nezdinde özellik biçimine geldiğini tamlayan Serup, “Elektrik şebekesinde depolamanın eksikliği derece derece elan iri nezdinde mesele biçimine geliyor. Şebekede nezdinde tomar istihsal olması yerinde yapabileceğimiz yegâne obje üretimi kapatmak oluyor. Bu da bilhassa hidrojene yönelmemizin esas sebeplerinden birisi oldu. Yenilenebilir enerjinin depolanabilmesini sağlayıcı yeşil hidrojen sebebiyle imal edilen enerjinin değerinin baş döndürücü elan nezdinde tomar artırılabileceğine inanıyoruz.” niteleyerek konuştu.

"2050’ye derece hidrojene ihtiyacımız 10 kıvrım artacak"

Aspilsan Enerji Ar-Ge Mühendisi Can Sındıraç ise hidrojenin hayattaki en basit ve en dolgunca mevcut element bulunduğunu ve nice erke kaynağından üretilebildiğini söyledi.

Hidrojenin sıkıştırıldığında bataryalardan, yer yağı ve dizelden baş döndürücü elan iri nezdinde erke yoğunluğuna erbap bulunduğunu kaydeden Sındıraç, Hydrogen Council ve Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) baş başa hazırladıkları tutanağa göre, 2050’ye derece hidrojene ihtiyacımız 10 kıvrım artacak. 2050'de hayattaki erke ihtiyacının yüzdelik 18'i hidrojenden karşılanacak. 2050’de şayet hidrojen teknolojileri düşünüldüğü kabil ilerlerse 30 milyon kişiye istihdam sağlanacak ve gelişigüzel sene 6 gigaton karbondioksit emisyonu azalmış olacak. O sebeple yeşil hidrojene devredilmek durumundayız." dedi.

Sındıraç, Türkiye’de hidrojenin natürel taş yağı lambası yağı hatlarına karıştırılmasına müteveccih icraat bulunduğunu anımsatarak, “Hidrojenin yüzdelik 0,1 karıştırılacağını üstelik düşünsek Türkiye’de baş döndürücü ağır nezdinde hidrojen açığı ortaya çıkmaktadır. O sebepten dolayı de elektrolizör hikayelerinde etkin uzmanlara ve de firmalara ihtiyacımız olacak.” niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler