USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'deki Fransız firmalar dünkü yatırımlara odaklandı

Fransa Dış Ticaret ve Yatırım Bakanı Riester, "Türkiye’ye oturmuş 450 Fransız firması var. Bu firmaların 2014-2019 yılları aralığında 5 bilyon ekü yatırımları vardı. Önümüzdeki senelerde 750 milyon avroluk birlikte envestisman perspektifi yalan konusu." dedi.

Türkiye'deki Fransız firmalar dünkü yatırımlara odaklandı
29-09-2021 09:45
İstanbul

Fransa Dış Ticaret ve Yatırım Bakanı Franck Riester, Türkiye ile Fransa arasındaki ikili ticaretin akıbet basamak ehemmiyetli boyutlarda bulunduğunu belirterek, "Geçen sene 14 bilyon avroluk ikili ticaret gerçekleştirdik. Son aylarda ikili ticaretin hızlandığını görüyoruz. Dolayısıyla bu sene 16 bilyon avroluk hissedar rakama ulaşmamız uydurma konusu. Bu da ikili ticaretimizin ne genişliğinde kalifiye bulunduğunu gösteriyor." dedi.

Bakan Riester, Fransız Sarayı'nda gazetecilerle hissedar araya geldiği görüşmede meydana getirdiği konuşmada, Türkiye-Fransa Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu (JETCO) Altıncı Dönem Toplantısının, Türkiye ve Fransa arasındaki ticari ve iktisadi ilişkilerdeki paydaşlığın acemi dinamiğinin işareti bulunduğunu tabir etti.

Türkiye’ye kurulu 450 Fransız firmanın bulunduğunu anımsatan Riester, "Bu firmaların 2014-2019 yılları aralığında 5 bilyon ekü ücretinde yatırımları vardı. Önümüzdeki senelerde 750 milyon avroluk hissedar envestisman perspektifi uydurma konusu. Fransız şirketlerinin Türkiye’deki tesiri hakkıyla büyük." dedi.

Riester, Türkiye ile Fransa arasındaki ikili ticaretin akıbet basamak ehemmiyetli boyutlarda bulunduğunun altını çizerek, "Geçen sene 14 bilyon avroluk aykırı ticaret gerçekleştirdik. Son aylarda aykırı ticaretin hızlandığını görüyoruz. Dolayısıyla bu sene 16 bilyon avroluk hissedar rakama ulaşmamız uydurma konusu. Bu da ikili ticaretimizin ne genişliğinde kalifiye bulunduğunu gösteriyor." halinde konuştu.

Katıldığı toplantıların doğacak çağa ilişkin lazım ikili ticareti gerekse yatırımları hızlandıracak nice karine verdiğini aktaran Riester, "Birçok sektörde bu iş birliklerini sürdürebiliriz. Sürdürülebilir sektörler bunlar. Çevre, yenilenebilir enerji, taşıma, amme taşımacılığı, sağlık, ekincilik ve besin üreticiliği dalında ayrışık yatırımlar ve iş birlikleri uydurma konusu. Bu iş birliğinin ehemmiyetli dallarından bir tanesi de acemi teknolojiler. Birçok Fransız şirketi Ar-Ge dalında envestisman yapmaktalar, başta üniversitelerin araştırı merkezleriyle teşrikimesai geliştiriyorlar. Böylece acemi teknolojilerin dinamiğini de ölçebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Riester, birtakım Fransız şirketlerinin Türkiye’de olup bitenlerle ilgilendiğine ayraç ederek, "Çok devim bilimi hissedar kol mevcut Türkiye’de. Bazılar acemi startuplar satın aldı Türkiye’de. Türk şirketleri de Fransa’da olup bitenlere bakıyorlar. Bu açıdan French Tech’in gelişigüzel iki dünya düşüncesince akıbet basamak ehemmiyetli bulunan acemi teknolojiler dalında hızlandırıcı hissedar bulaşık göstereceğine inanıyoruz." diyerek konuştu.

Yeni teknolojiler, startuplar ve ayrımsız sürede anadan görme sektörler dalında düzenlenen gayretler sebebiyle lazım Fransa gerekse Türkiye adına tamamı hedeflere ulaşabileceğini vugulayan Riester, şunları aktardı:

"Birkaç Türk yatırımcıyla da konuşma fırsatım oldu. Fransa’nın aut ticaret alanındaki yaklaşımlarının ne genişliğinde aracısız ecnebi yatırımlara açıkça bulunduğunu teslim ika fırsatım oldu. Fransa, zat ülkesinde zat topraklarındaki aracısız ecnebi yatırımlara en müspet koşuları hazırlayan ülke. Bu da onun rekabetçiliğini ve çekiciliğini artırmaktadır. Bu okazyon ile Türk şirketlerinin Fransa’ya elan hissedar tomar envestisman yapmasını destekliyoruz."

"Fransız yada Fransız-Türk eş şirketlerinin Türkiye’deki istihdam üstünde ehemmiyetli tesiri var"

Fransa’nın Dış Ticaret Danışmanları Türkiye Komitesi Başkanı Franck Mereyde de Türkiye’de mevcut Fransız yada Fransız-Türk eş şirketlerinin şişman hissedar kısmının onlarca senedir Türkiye’de bulunduğunu belirterek, bu firmaların teknoloji, bilgelik ve maharet getiren firmalar bulunduğunun altını çizdi.

Mereyde, Türkiye’deki Fransız yada Fransız-Türk eş firmaların Türk ekonomisi ve Türkiye’deki istihdamda ehemmiyetli hissedar tesirinin bulunduğunu belirterek, “Bu firmaların bir çok çok öğrenime envestisman yapıyorlar. Çalışanlarının gelişimine envestisman yapıyorlar, yenilikçilik dalında envestisman yapıyorlar. Bunların yüzdelik 19’u cirolarının yüzdelik 5’inden fazlasını yenilikçi dalında yatırıyorlar, bu baş döndürücü ehemmiyetli hissedar rakam. Çevreye yönelik, hanımlara yönelik, iş ve yer güvenliğini sahalarında yatırımlarımız var." yorumunda blundu.

Türkiye’deki Fransız yada Fransız-Türk eş şirketlerinin sonsuz büyüyüp geliştiğini aktaran Mereyde, şu ifadeleri kullandı:

“Bu firmalar aracısız 130 bin istihdam yaratmış durumdalar. Bu firmaların 3’te 2’si Türkiye’den 3’üncü devletlere dışarı satım yapmakta. Bu firmaların 3’te 1’nin semt merkezleri Türkiye’de. Sadece Türkiye’de çalışmayıp semt üstündeki faaliyetlerini de Türkiye üstünden yönetiyorlar. Bu firmaların 77’sinin Türkiye’de istihsal merkezleri bulunuyor. Türkiye’de aracısız istihsal yaparak hem Türk pazarına hazırlık sağlamaktadırlar hem de Türkiye’den 3’üncü devletlere dışarı satım yapabiliyorlar."

"Türk startupların AB pazarına antre kapısı adına Fransa’yı seçmelerini heveslendirme ediyoruz"

İstanbul French Tech Topluluğu Başkanı Philipe Alcaras ise dünyanın tek devir bugün yer aldığı genişliğinde acemi fikirlere ihtiyacının olmadığını belirterek, seyyare çapında erinç karşıya kalınan mesail düşüncesince devletler arasında elan da küsurat hissedar iş birliğinin icap ettiğini tabir etti.

Alcaras, Türkiye ve Fransa’nın içre bulunmuş yer aldığı akıbet basamak müspet teknolojik düzlem sebebiyle French Tech İstanbul’u kurmaya değişmeyen verdiklerinin kaydederek, şunları aktardı:

“Misyonumuzun 3 esas ekseni var. Birincisi, İstanbul’a kurulu bulunan Fransız startup şirketlerinin doğrulamak ve onları gerekseme duyacağı aktörlere yönlendirmek. İkinci adına Türkiye’ye envestisman yapmayı düşünen Fransız firmaların önceki değini noktası olmayı hedefliyoruz. Üçüncü adına ise Fransa’nın teşrikimesai ve yenilikçilik dalında çekiciliği tasarruf etmek ve Türk startupları düşüncesince de AB pazarına hissedar antre kapısı adına Fransa’yı seçmelerini heveslendirme etmek.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler