USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türkiye'de evvel olacak kanser hücre tedavisinin hastalardaki uygulaması başladı

Ankara Hematoloji ve Onkoloji Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, kanserde CAR-T hücre tedavisinin, klinik icraat kapsamında Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hastalara uygulanmaya başladığını bildirdi.

Türkiye'de evvel olacak kanser hücre tedavisinin hastalardaki uygulaması başladı
04-02-2022 16:53
Ankara

Dünya Kanser Günü nedeniyle birlikte otelde, melez yerine arsıulusal katılımlı düzenlenen "2. Ankara Hematoloji ve Onkoloji Günleri" başladı. Bu çerçevede Ankara Hematoloji ve Onkoloji Derneğinin ev sahipliğinde 6 Şubat'a derece sürecek toplantıların anne ruzname maddesini CAR-T hücre tedavisi ve kanserde agnostik tedavi yaklaşımları oluşturacak.

Derneğin Kurucu Başkanı ve ayrımsız sürede Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Kliniği ve Kök Hücre Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, bu kapsamda düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında, şimdiki kanser tedavileri erinç bilgelik verdi.

Dünya Kanser Günü'nün bu yılki arsıulusal sloganının "Tedavi açığınızı kapatın" yerine belirlendiğini anımsatan Altuntaş, "Dünya Kanser Günü mottosu 'Kansere düzlük kıraat etmek düşüncesince 21 günde 1 gün.' Yani 2022 senesinde ferdî sağlığınızı iyileştirmek, döl yatağı ağzı kanserinin ortadan kaldırılmasına asistan olmak, kendinizi eğitmek, kanser hizmetlerine buyurmak düşüncesince minimum 21 günde 1 güneş kendinizle konuşun. Günlük güdeleme ve uygulama müşavirlik kabul etmek düşüncesince kanser okuluna kaydolun." ifadesini kullandı.

Türkiye'de değme sene kısaca 2 bin dünkü kan kanseri olayı görülüyor

Löseminin de tedavi edilmektedir ve ağız ağıza yenilebilir birlikte dert bulunduğunu vurgulayan Altuntaş, "Ülkemizde değme sene 1500-2 bin dünkü kan kanseri olayı görülmektedir. Her ne derece kan kanseri görülme sıklığı kalık olsa da şimdiki tedaviler ile derinliğine sürekli hayat yüzdelik 60'lara derece çıkmıştır. Bazı çocukluk zamanı lösemilerinde bu kantite yüzdelik 90'lara derece ulaşmaktadır." bilgisini paylaştı.

"Kişiselleştirilmiş tedavilere cevap payı yüzdelik 80'lere çıkıyor"

Kişiye ibdai tedavilerin uygulanabilmesi, muhtemel taraf etkilerin başlangıçta öngörülebilmesi, tedavi etkinliğinin değerlendirilmesi üzere unsurlar açısından "parmak izi" yerine isimlendirilen "Genomik Profilleme"nin klinik faydasının bundan böyle tartışılmaz duruma geldiğini kail Altuntaş, kanser hastaları düşüncesince kişiselleştirilmiş tedavilerin önemini vurguladı.

Prof. Dr. Altuntaş, çağ onkoloji tedavilerinin yüzdelik 46'sının hedefli tedavi olduğunu, ihya evresindeki kanser ilaçlarının yüzdelik 73'ünü ise kişiselleştirilmiş tedavilerin oluşturduğunu belirterek, şu halde konuştu:

"Hedefli tedaviler, esen kalım paylarını ehemmiyetli kurda artırmaktadır. Çoğu kanser türünde kimyasal tedavi yanıtları yüzdelik 30-50 iken, insana has hedefli tedaviler ile tedaviye ilişkin cevap oranları yüzdelik 80'lere derece çıkmaktadır. Kişiselleştirilmiş tıbbın amacı, hastaların kalıtım bilimi yapısını ve hastalara has öteki nitelikleri dikkate alarak tedavileri şahıslara akıllıca duruma getirmektir.

Kişiselleştirilmiş tıp, tümörlerde kansere minval açan kalıtım bilimi değişimlere odaklanmaktadır. Değişen genler, hedeflenebilir genomik değişimleri belirleme fail birlikte imtihan çeşidi bulunan genomik testlerle belirleme edilebilmektedir. Hastaların kansere minval açan onkogenik etkenleri seçici birlikte halde inhibe fail gizil tedavilerden avantaj sağlayabilmesi düşüncesince faziletli birinci sınıf jen testlerinin rutin klinik uygulamanın birlikte parçası olması önemlidir."

Türkiye'de önce bulunan CAR-T hücre tedavisinin klinik emekleri sürüyor

Prof. Dr. Altuntaş, kişiselleştirilmiş CAR-T hücre tedavisinin, Türkiye'de önce defa klinik araştırı kapsamında Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hematolojik kanserli hastalara uygulanmaya başladığını anımsattı.

Altuntaş, tedaviye ilişkin, şu detayları paylaştı:

"Ülkemizde birlikte önce yerine Multiple Myeloma hastalarında safha emekleri kapsamında, CAR-T hücre tedavisini uygulamaya başladık. Hastalar, kanser hücrelerini hâlâ çelimli birlikte halde namevcut fail ve beniz binlerce dolara dünyalık bulunan bu tedaviden, planlı klinik araştırı kapsamında parasız yararlanabiliyor.

CAR-T hücreleri kalıtım bilimi yerine düşünülmüş bileşimli T-hücre reseptörlerini taşır. Bu halde muafiyet hücreleri kanser hücrelerine erinç yönlendirilmekte ve kanser hücrelerinin muafiyet hücreleri çeşidinden namevcut edilmesini sağlamaktadır. Teorik olarak, bu imal edilmiş hücreler, rastgele birlikte antijene erinç yönlendirilebilir ve gaye kanser hücrelerini hâlâ çelimli halde öldürebilir. Bu muamele esasta kişiselleştirilmiş birlikte tedavi yöntemidir."

Altuntaş, rüya donör bu tedaviden hâlâ aşkın hastanın faydalanabilmesinin, serbest seviyede erişilebilirliğine ilişkin bulunduğunu vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler