USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk hububat, bakliyat, şekerleme ve çikolataları topu topu dünyaya ulaşıyor

İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur, "Bu sene dış satım gayemiz 12 bilyon dolar." dedi.

Türk hububat, bakliyat, şekerleme ve çikolataları topu topu dünyaya ulaşıyor
25-02-2022 13:05
Istanbul

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur, üyelerinin 200'den ortak tomar ülkeye hariç satım yaptığını belirterek, "Hububat, bakliyat, şekerleme ve çikolata kadar ürünlerimizin girmediği abuhava yok." dedi.

İHBİR'in sonuç 4 yılda düzenlemiş olduğu faaliyetlerin ve dünkü devre bağlı projelerinin anlatıldığı matbuat toplantısında mütekellim Okutur, 2018'den beri organ sayılarını dü katına çıkararak 4 bin 707 üyeye ulaştıklarını söyledi.

Geçen sene İHBİR adına 2,7 bilyon dolarla hepsi zamanların hariç satım rekorunu kırdıklarını dile getiren Okutur, bu yılki hedeflerinin 3,5 bilyon dolar bulunduğunu bildirdi.

Okutur, "Hububat ve bakliyat sahası 2021'de 9,2 bilyon dolar ihracatla yüzdelik 41,43 çoğalma yakaladı. İHBİR'in kol ihracatındaki oranı yüzdelik 29 oldu. Bu sene kol adına hariç satım amacımız 12 bilyon dolar." sanarak konuştu.

İHBİR'in 200'den ortak tomar ülkeye hariç satım yaptığına yer veren Okutur, "Dünyanın gelişigüzel durumunda hariç satımcı organ firmalarımız ülkemizin tanıtımı ve ürünlerimizin raflarda arazi alması düşüncesince hepsi güçleri ve heyecanlarıyla çalışıyorlar. Dolayısıyla bütünlük üyelerimizin gitmediği ortak abuhava yok. Hububat, bakliyat, şekerleme ve çikolata kadar ürünlerimizin girmediği abuhava yok." ifadelerini kullandı.

"Yüksek eklenmiş giranbaha mahsulat ihraç etmeliyiz"

Haluk Okutur, müstevli sürecinde icra ettikleri lansman çalışmalarından ve ihracattan bahsederek, abuhava ekonomisine elan ortak tomar yardım iletmek düşüncesince faziletli eklenmiş giranbaha ve elan faziletli miktarlarda mahsul satışı gerçekleştirmek gerektiğini, bu mevzuda çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.

Ülkenin hedeflediği hariç satım rakamlarına erişmek düşüncesince üyeler ile el ele verdiklerini, inandıklarını, başarıya ulaştıklarını anlatım fail Okutur, 1940'ta kurulan İHBİR'e dünkü ortak imlek kazandırdıklarını; web sitesi, toplumsal medya, mecmua ve elan nice bölgede düzentileme gerçekleştirdiklerini; dergi, ceride ve genel ağ olup bitenleri ilkin edinmek neredeyse 4 yılda 1.500'ü çok çav çalışmasına imza attıklarını söyledi.

Okutur, sonuç 4 yılda Kovid-19'un toptan ölçekteki etkilerine karşın dünyanın muhtelif bölgelerinde planlı 15 fuara ulusal paydaşlık organizasyonu düzenlediklerini, 17 millî ve arsıulusal fuara paydaşlık sağladıklarını belirterek, düzenledikleri mevhum ve fiziksel alıntı heyeti organizasyonlarında evren genelinde ithalatçı, dağıtıcı ve market zincirlerinin yetkilileri ile 5 binin üstünde düet iş görüşmesi gerçekleştirdiklerini bildirdi.

"Tarımsal mahsul ihracatında 100 bilyon dolar mümkün"

Okutur, eş girişimcileri hariç satım hazırlamaya motivasyon buyurmak ve onların emeklerini eklenmiş değere tahvil buyurmak amacıyla başlattıkları "İhracata İlham Veren Kadınlar Platformu" projesini Türkiye'ye kazandırdıklarını kaydederek, eş müteşebbis sayısının 60'a ulaştığını aktardı.

Gıda sektöründe eş sayısının artırılması gerektiğine yer veren Okutur, onların yardımıyla inovatif ve eklenmiş giranbaha mahsul ihracatının artabileceğine dikkati çekti.

Dünyanın besin teknolojileri üstünden şekilleneceği dünkü devirde Türkiye'nin zirai ürünlerini işleyip, paketleyip ve markalaştırarak doğruluk etmiş olduğu eklenmiş değere ulaştırabileceklerini belirterek, laflarını şu halde sürdürdü:

"Tarımsal mahsul ihracatında 100 bilyon dolar fon değil. Dijital ekincilik da bilakis toprak kayması yaşama geçirecek. Özellikle dünkü planların ve girişimlerin yaşama geçirildiği müstevli sürecinden sonradan müspet yönde kurgulanan ve tarıma odaklı bir vaziyete getirilen Türkiye tarımda, 100 bilyon dolar ihracatı yakalayabilir ve giderek bu hacim 2- 3 katına çıkarılabilir. Bunu gerçekleştirecek gücümüz, bilgimiz ve tecrübemiz var. Yönetim adına çalışmalarımızı ayrımsız gayretle sürdüreceğiz."

Okutur, Kovid-19 sürecinde üyelerinin indinde adına onlara 150 milyondan ortak tomar hariç alımcı şirketin yazışma bilgilerine ulaşabilecekleri sistemi açtıklarını kaydederek, müşterilere ferah ferah ulaşabilmelerini iletmek amacıyla fuar arşivini üyeler ile paylaştıklarını söyledi.

Bu süreçte hububat sektöründen haberlerin, araştırmaların, yazıların ve raporların arazi almış olduğu e-bülten ve mecmua çalışmalarının sürdüğüne yer veren Okutur, yiyintili mamuller sahası düşüncesince çalıştay düzenlediklerini, ihracatçıların yaşamış olduğu problemlerin çözümü düşüncesince Ticaret Bakanlığı'na ziyaretler gerçekleştirdiklerini anlattı.

"Türkiye'ye yakışan arsıulusal ortak fuar yapacağız"

İHBİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aydın Soyyiğit ise yaşama geçirilmesi hedeflenen projelerden bahsetti.

Aynı tarihte ayrımsız sektörde fuarların yapılması hesabına Ticaret Bakanlığı ile ısrarlı görüşmeler yaptıklarını dile getiren Soyyiğit, "Bundan hakeza ayrımsız tarihte ayrımsız sektörde ansızın ortak tomar fuarın yapılmaması hesabına ehemmiyetli adımlar attık. İstanbul kadar ciddi ciddiyete ehil şehri kürevi ortak fuar merkezine dönüştüreceğimiz projemizle 'neden ortak Gulfood, Seal ve Anuga kadar besin sektörüne servet reşit fuarlar Türkiye'de de olmasın' sanarak yola çıktık. İstanbul'u özek belirleyerek normalleşmeyle de beraberce projemize müteallik geçmiş adımları attık. Bakanlığımızın destekleriyle ülkemize yakışan ortak fuar yapacağız." dedi.

"Türk ürünlerini tanıtacağımız dokümanter filmimizi 4 bilyon insanoğlu izleyebilecek"

Soyyiğit, Türkiye'nin fazlalaşan toplarında imal edilen zirai mamüllerin kıymetinin bilinmesini, yeğleme edilmesini ve dünyada tanıtılmasını sağlayacak dünkü ortak plan yaşama geçireceklerini belirterek şu detayları verdi:

"Türk ürünlerinin standardını ve kıymetini takdim etmek amacıyla dünyaca bildik dizilerimizin yapımcıları ve oyuncularıyla ortak dokümanter film hazırlatacağız. Yüzlerce ülkede yayınlanacak, üyelerimizin emekleriyle ortaya çıkan ürünlerimizi ve markalarımızı tanıtıcı dokümanter filmimizi tahminî 4 bilyon insanoğlunun izleyebileceği National Geographic, Netflix kadar dünyanın önde mevrut mecralarında paylaşacağız."

"Her sene 100 öğrenciye iş olanağı sunacağız"

Soyyiğit, Türkiye'yi ve hariç satımcı firmaları dünyada doğruluk etmiş olduğu halde özümleme edecek gençlerin hariç satım dünyasında arazi almalarını iletmek amacıyla lüzumlu eğitimleri vererek, aut ticareti en dobra halde öğretip gelişigüzel sene minimum 100 kıymetli öğrenciye iş olanağı sunacaklarını söyledi.

Alım heyetlerinin öneminden bahseden Soyyiğit, "Mart kocaoğlan içinde hepsi dünyayı havi besin sektöründe çalışkanlık yayınlayan fevk düzem satın kabul etme ve market zinciri yetkililerinin katılımıyla Türkiye'de arsıulusal özellikte sektörel ortak alıntı heyeti organizasyonu düzenleyeceğiz. Eş zamanlı adına Türkiye'nin ve üyelerimizin ürünlerinin tanıtımına müteveccih dünyaca adlı sanlı şeflerin sunumlarıyla muhtelif workshoplar düzenleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler