USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tüketicilerin korunmasına müteveccih idari para cezaları artırıldı

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da öngörülen mahveden yargıcı heyetlerine yapılacak başvurulardaki uyuşmazlıkların akçasal değerlerinin sınırları ile idari para cezaları baştan valüasyon oranında artırıldı.

Tüketicilerin korunmasına müteveccih idari para cezaları artırıldı
16-12-2021 11:04
Ankara

Ticaret Bakanlığı çeşidinden mevzuya dair hazırlanmakta bulunan tebliğler, 1 Ocak 2022'den geçerli kazanmak gibi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, doğacak sene düşüncesince mahveden yargıcı heyetlerine yapılacak başvurularda kıymeti 10 bin 280 liranın altında mevcut uyuşmazlıklarda kaza mahveden yargıcı heyetleri, büyükşehir statüsünde bulunan kentlerde 10 bin 280 teklik ile 15 bin 430 teklik arasındaki uyuşmazlıklarda il mahveden yargıcı heyetleri işyar olacak.

Büyükşehir statüsünde sıfır illerin merkezlerinde 15 bin 430 liranın altında mevcut uyuşmazlıklarda il mahveden yargıcı heyetleri, büyükşehir statüsünde sıfır illere dair ilçelerde ise 10 bin 280 teklik ile 15 bin 430 teklik arasındaki uyuşmazlıklarda il mahveden yargıcı heyetleri mesul olacak.

Başvurular, tüketicinin yerleşme yerinin bulunmuş yer aldığı yahut mahveden işleminin yapıldığı yerdeki mahveden yargıcı heyetine yapılabilecek.

İlçede mahveden yargıcı heyetinin kurulmamış olması şeklinde tüketiciler o kaza kaymakamlığına başvurabilecek. Yapılan bu başvurular, kaymakamlıklarca gereği edilmek gibi Bakanlıkça belirlenen mezun mahveden yargıcı heyetine geçiş ettirilecek.

Garanti belgesi, aidatsız güven kartı

Öte taraftan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da öngörülen idari para cezaları da baştan valüasyon oranında artırıldı.

Buna göre, perişan kendisine sektöre müteveccih satışa bildirme edilen malların üzerinde yahut raflarının bulunmuş yer aldığı bölgelere tüketicinin ödeyeceği topu topu rüsum müdahale satı fiyatını, ünite fiyatını ve bunların uygulanmaya başladığı tarihi, malın istihsal noktayı ve ayırıcı niteliklerini ve istihsal noktayı Türkiye bulunan mallar düşüncesince Ticaret Bakanlığı çeşidinden belirleme ve anons edilen domestik istihsal logosunu içeren kimlik konulması; kimlik konulması cins sıfır durumlarda ayrımsız detayları havi listelerin görülebilecek biçimde makul bölgelere asılması gerekiyor. Tüketicilere maruz hizmetlerin tanıtmalık ve fiyatlarını yayınlayan listelerin de ayrımsız biçimde düzenlenme zorunluluğu bulunuyor. Söz konusu kanuni yükümlülüklerin ihlali halinde, değme müşterek muamele başına 615 teklik idari nakdî ceza uygulanacak.

Garanti belgesinin ve Türkçe enformasyon ve istimal kılavuzunun, tek yahut mevzuata makul biçimde düzenlenmemesi şeklinde müstahsil ve ithalatçıya bahis konusu belgelerin tüketiciye tek yahut mevzuata makul biçimde teyit edilmemesi şeklinde satıcıya 615 teklik idari nakdî ceza verilecek.

Tüketicilere ödenti ödemesi namevcut güven kartı sunulmaması şeklinde ait kuruluşlara uygulanacak idari nakdî ceza miktarı 15 milyon 571 bin 450 liraya yükseltildi.

Otuz skor ve beden hane ve yapım projelerinde, çatı bitirme sigortası yahut güvence sağlamayan ön ödemeli hane satı sözleşmesiyle hane yahut devir dinlence satışı karşıcı satıcılara da 1 milyon 557 bin 139 teklik idari nakdî ceza uygulanacak.

Aldatıcı reklamlar

Aldatıcı ticari reklamlar düşüncesince idari para cezaları, domestik kurda neşriyat karşıcı göstergeç kanalı aracılığı ile yapılmışsa 31 bin 136, dünya düzeyinde neşriyat karşıcı göstergeç kanalı eliyle gerçekleşmişse 622 bin 853 liraya yükseltildi.

Söz konusu ihlal, dünya düzeyinde kesiksiz neşriyat eliyle yapılmışsa 311 bin 426, dünya düzeyinde neşriyat karşıcı radyo ve genel ağ eliyle gerçekleşmişse 155 bin 712, domestik kurda radyo ve endamsız ileti eliyle gerçekleşmiş ise 15 bin 566 teklik idari nakdî ceza uygulanacak.

Gıda ürünü olmamalarına rağmen, ehil oldukları şekil, koku, renk, görünüm, ambalaj, etiket, miktar yahut boyutları dolayısıyla olduklarından ayrımlı zahirî ve bu nedenle tüketiciler, ilkin dallar tarafından, besin ürünleriyle karıştırılarak son kullanıcıların sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atan mamüllerin üretilmesi, pazarlanması, ithalatı ve ihracatına müteveccih yasağa uymayanlar karşı değme müşterek muamele başına, 15 bin 566 teklik idari nakdî ceza verilecek.

Her müşterek muamele düşüncesince 615 lira

Genel esasların ihlali yerinde muamele başına geçerli idari para cezaları da baştan düzenlendi.

Kanunda yazılmış kendisine düzenlenmesi öngörülen sözleşmeler ile bilgilendirmelerin 12 punto büyüklüğünde düzenlenmemesi, planlı sözleşmelerin müşterek örneğinin sektöre verilmemesi, sözleşmelerde öngörülen koşulların kontrat süresi zarfında tüketiciler aleyhine değiştirilmesi, tüketicilerden istem edilecek değme ayrışık sevap ve harcamaya dair bilgilerin sözleşmenin eki kendisine sektöre verilmemesi, tayin edilen müşterek para yahut hizmetin DOĞRU müşterek etmen yapılmaksızın sektöre satışından kaçınılması, havale edilmeyen para yahut hizmetlerin sektöre gönderilmesi yahut sunulması, son kullanıcıların tersinme hakları dair bilgilendirilmemeleri, taksit taksit satı sözleşmelerinde tüketiciler çeşidinden er ifa yapılması yerinde lazım getiri ve komite indirimlerinin uygulanmaması, mahveden kredileri ve hane finansmanı sözleşmelerinde kontrat önceleri bilgelik formunun sektöre verilmemesi şeklinde değme müşterek muamele başına 615 teklik idari nakdî ceza uygulanacak.

Belirsiz kesiksiz mahveden kredisi sözleşmelerinde getiri oranında başkalık yapılması şeklinde sektöre 30 güneş önceleri yazılmış kendisine bilgelik verilmemesi, maruz müddet zarfında nahak araç yer aldığı belirleme edilen kontrat hükümlerinin mahveden sözleşmelerinden çıkarılmaması ve kanunda planlı enformasyon ve istimal kılavuzu, güvence belgesi, mesafeli sözleşmeler, paket devir sözleşmeleri ve abonelik sözleşmeleri hükümlerinin ihlali şeklinde de ceza tutarı, değme müşterek muamele başına 615 teklik olacak.

Tüketici kredisi ve hane finansmanı sözleşmeleri

Tüketici kredisi ve hane finansmanı sözleşmelerinde kanunun tersinme hakkı, getiri oranı, er ödeme, temerrüt, sigorta yaptırılması hükümlerini ihlal fail ve belli kesiksiz güven sözleşmelerine dair oluşturulan hesaplardan sevap ve harcama istem fail güven sağlayan kuruluşlara değme müşterek muamele başına 3 bin 108 teklik idari nakdî ceza uygulanacak.

Bununla beraber, ön ödemeli hane satı sözleşmeleri ile devir dinlence ve derinlemesine kesiksiz dinlence hizmeti sözleşmelerine dair kanunlara karşıt değme müşterek muamele başına 3 bin 108 teklik idari nakdî ceza uygulanacak. Ön ödemeli hane satı sözleşmesiyle satılmış olup 36 ay zarfında teyit edilmeyen hane başına ceza miktarı ise 62 bin 281 teklik kendisine belirlendi.

Yapı ruhsatı almadan ön ödemeli kendisine tüketicilerle hane ve devir dinlence satı sözleşmeleri imzalayıp kuran satıcılara, tüketicilerle iş noktayı haricinde kurulan kontrat muktedir olgunlaşmak düşüncesince Ticaret Bakanlığından izin vesikası almayan satıcılara, ayrımsız biçimde Ticaret Bakanlığından katılması müstelzim satı sonrası işlev sürücü vesikası belgesini almayan müstahsil ve ithalatçılara 311 bin 425 teklik idari nakdî ceza verilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler