USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

TPS tedavisi baş aşamadaki alzaymır hastalarında müspet neticeler veriyor

Türkiye'de kısaca 6 aydır geçerli Transcranial Pulse Stimulasyon tedavisiyle ilkin giriş ve mutedil aşamadaki alzaymır hastalarının kaybettikleri birtakım becerileri arka kazanmasında müspet neticeler elde edilmiş olduğu bildirildi.

TPS tedavisi baş aşamadaki alzaymır hastalarında müspet neticeler veriyor
23-12-2021 13:35
Ankara

Türkiye'de Transcranial Pulse Stimulasyon (TPS) tedavisini uygulayıcı adlardan Nöroloji uzmanı Doç. Dr. Akçay Övünç Özön, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, alzaymırın el ortada "bunama" adına tanıdık demans hastalığının süresince tahminî yüzdelik 70 oranıyla en yayılmış tanıdık cins olduğuna ayraç etti.

Özön, "Ülkemizde maatteessüf 600 bin ile 1 milyon ortada alzaymır hastası bulunduğu kestirim ediliyor. Dünyada ise 50 milyona DOĞRU alzaymır hastası var. 2050'de alzaymır açısından Türkiye'nin dünyada 4. sıraya yükseleceği öngörülüyor." dedi.

Beyin hücrelerini dejenerasyona uğratan ve ilerleyen bulunan bu hastalığın, 65 gözyaşı üzerinde değme 100 insandan 8'inde, 85 yaşından sonraları ise değme 2 insandan 1'inde görüldüğüne dikkati çekici Özön, alzaymırın kalıtım bilimi faktörler zımnında seyrek gailesiz hastalarda da ortaya çıkabildiğini dile getirdi.

"Alzaymır yalnızca unutkanlık değil"

Özön, alzaymırda derinliğine süredir geçer tedavi şekillerinin hastalarda birlikte hacim toparlanma ve hastalığın ilerleyişinde yavaşlama sağladığını lakin ilerlemeyi durduramadığını anlattı.

Alzaymırın en evvela girintisiz çıkıntısız unutkanlıklarla başladığını dile getiren Özön, "Unutkanlık değme yaşta görülebilir lakin buğulu kişilerde, unutkanlık bundan sonraları günce hayatı etkilemeye başlamışsa buna özen edilmesi gerekiyor. Örneğin, isim toy bilgiyi öğrenemiyor, az ilk konuşulan birlikte şeyi yeniden yeniden sorabiliyor. Eşyalarını lüp süresince kaybedebiliyor. Bu belirtilere buğulu kişide özen eylemek gerekiyor." uyarısında bulundu.

Özön, hastalığın ilerleyen safhalarında insanların evinin yöntemini unutabildiğini, yakınlarını tanımakta zorlandığını belirterek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Alzaymır yalnızca birlikte unutkanlık değil. Psikolojik faktörler de işin içerisine giriyor. Duygu gidişat değişiklikleri, depresyon, içe kapanma, özgüven kaybı, beraberinde biri olmaksızın birlikte işi yapamama, dışarıya çıkmaktan korku kabil bağlam başlıyor. Bu halde psikiyatriye başvurup peşi sıra bizlere yönlendirildiğinde alzaymır teşhisi düzlük hastalarımız oluyor. Yakınlarında unutkanlık, bire birlikte şeyleri yeniden yeniden sorma, toy detayları öğrenememe kabil belirtileri ayırt fail insanlara behemehâl birlikte sinir bilimi uzmanına başvurmalarını öneririm."

"TPS insana hususi birlikte tedavi"

Türkiye'de tahminî 6 aydır makbul TPS tedavisi karşı bilim veren Özön, ultrason dalgalarının kullanıldığı bu yöntemde nağme dalgaları kanalıyla aşırı endamsız atımlarla beyni 5-8 santimetre derinine genişliğinde uyardıklarını anlattı.

Doç. Dr. Özön, "Hastalarımıza genel anlamda 2 haftalık müddette 6 seansa genişliğinde TPS tedavisini uyguluyoruz. Her gösterim gayrisıhhi sayaç sürüyor. Bu insana hususi birlikte tedavi." bilgisini paylaştı.

Hastaya ilgilendiren MR'ın, TPS tedavisinin yapıldığı cihaza yüklendiğini ve sonunda beynin hasar gören bölgelerine odaklanıldığını dile getiren Özön, bu tedavinin, ilkin beyne ilgilendiren faiz hormonunun ve toy doğa oluşumuna kez açan hormonun salınımını artırdığını söyledi.

"Kaybedilen kimi fonksiyonlarının art kazanımını sağlıyor"

TPS tedavisinin ilkin geniş ve mutedil kademeli alzaymır hastalarında icazet aldığını vurgulayan Özön, akıl hücreleri hâlâ hasar gıyaben ve ya hasar aşırı hafifken başlanan tedavide hastalığın ilerlemesinin ehemmiyetli seviyede yavaşlatıldığını anlatım etti.

Özön, hastalarda şu anne genişliğinde derman tedavisiyle elde edilemeyen birlikte hacim iyiye gidişin de saptandığının altını çizerek, şöyleki konuştu:

"TPS tedavisini şu anne genişliğinde 50 alzaymır hastamıza uyguladık. Tedavinin başında hastanın vaziyetini saptamaya müteveccih 1,5 sayaç devam eden birlikte nöropsikolojik sınav uyguluyoruz. Bu testi, 6 seanslık TPS tedavisinden 6 hafta sonraları tekrarlayarak, hastadaki gelişmeyi görüyoruz.

Şu anne genişliğinde tedavi makbul hastalarda, insandan insana değişmekle beraber, en aşırı gördüğümüz iyileşmeler ortada sözel akıcılıkta artım şu demek oluyor ki kelimeleri hâlâ şen bulma ve konuşma, sosyalleşmede, farkındalıkta artım var. Hasta yakınları, hâlâ ilk telefon kullanamazken telefon kullanabilme, monitör izleme, bulmaca çözme, eser kıraat gibi, hobilere yeniden start kabil müspet gelişmeler gördüklerini dile getiriyor. TPS tedavisi ne genişliğinde er çağda yapılırsa o genişliğinde iyi. Hastalığın ilerlemesini oldukça yavaşlatıyor. Yavaşlattığı kabil de hastanın hâlâ ilkin kaybetmiş bulunduğu kimi fonksiyonlarının art kazanımını sağlıyor."

"En şişman isteğim bu hastalıktan kurtulmak"

TPS tedavisi gören 77 yaşındaki geniş kademeli alzaymır hastası Naciye Sarı, bu hastalığın, abisi ve kız kardeşinde de olduğunu, kendisinde küçük belirtiler görülmesi dair evlatlarının yönlendirmesiyle doğrudan doktora başvurduklarını söyledi.

Abisini alzaymır zımnında kaybettiğini gözyaşları içerisinde özetleyen Sarı, şöyleki konuştu:

"En şişman isteğim bu hastalıktan kurtulmak. Ben, abim ve kız kardeşim kabil doğacak etap alzaymır değilim. Ama onların bu yaşadıkları aklıma geldikçe aşırı üzülüyorum, acep ego de hakeza mi olacağım, niteleyerek düşünüyorum. Çocuklarım da çaker kimi belirtileri doğrudan anladılar, 'anne kılıç seni doktora götüreceğiz' dediler. Hepsinden Allah razı olsun. Çok şükür işimi gücümü yapıyorum. Dantel örerdim, sergi dokudum geçmişte, bu işlerle uğraşmayı aşırı seviyorum. Bunlar benim kazancım."

Sarı, TPS tedavisinden aşırı kıvançlı bulunduğunu da vurguladı.

Naciye Sarı'nın kızı hasret Sarıben ise annesinin, hastalığın giriş aşamasında bulunduğunu ve ilerlememesi düşüncesince doktora başvurduklarını belirtti. Doktorlarının önerisiyle TPS tedavisine başladıklarını kail Sarıben, "Annem fiziki adına aşırı sağlıklı. Mental adına da bu seviyede kalması bizim düşüncesince devlet donör olacaktır. Geriye dönüşten mavera hastalığın ilerlememesini diliyoruz." biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler